100 Milyon Dolara Otel Yaptırıp, Asgari Ücretle İşçi Çalıştırıyoruz' - Son Dakika
Güncel

100 Milyon Dolara Otel Yaptırıp, Asgari Ücretle İşçi Çalıştırıyoruz'

100 Milyon Dolara Otel Yaptırıp, Asgari Ücretle İşçi Çalıştırıyoruz\'

Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, turizmde müşteri memnuniyetinin çalışan personel memnuniyetiyle doğru orantılı olduğunu belirterek, "100 milyon dolar yatırıp 5 yıldızlı oteller açıyorsunuz, ama içine asgari ücretle çalışan personel koyuyorsunuz. Ondan sonra siz müşteri memnuniyeti bekliyorsunuz" dedi.

20.01.2015 15:26

Pak Turizm İşçileri Sendikası Genel Başkanı Musa Uyar, turizmde müşteri memnuniyetinin çalışan personel memnuniyetiyle doğru orantılı olduğunu belirterek, "100 milyon dolar yatırıp 5 yıldızlı oteller açıyorsunuz, ama içine asgari ücretle çalışan personel koyuyorsunuz. Ondan sonra siz müşteri memnuniyeti bekliyorsunuz" dedi.

Merkezi Ankara'da bulunan PAK turizm İşçileri Sendikası'nın birinci yıl kuruluş yıldönümü, Rixos Downtown Otel'de pasta kesilerek kutlandı. Kuruluş pastasını yönetim kurulu üyeleriyle birlikte kesen Genel Başkan Musa Uyar, turizm sektöründe markalaşmanın ancak insana yatırımla gerçekleşebileceğini söyledi. Turizmde markalaşmanın müşteri memnuniyetine bağlı olduğunu, anlatan Uyar, şunları söyledi:

"Bir otel için 10 milyon dolarla, 100 milyon dolar yatırıp, 5 yıldızlı şaşaalı oteller açıyorsunuz, ama içine asgari ücretle çalışan personel koyuyorsunuz. Ondan sonra siz müşteri memnuniyeti bekliyorsunuz. Olur mu sizce, mümkün değil. Müşteri memnuniyeti yok? Reklamınızı yapacak olan müşteridir. Gelen bir daha gelirken, çevresiyle beraber gelmesi lazım. Gelen bir daha gelmiyorsa bir problem var demektir. Siz milyon dolarlar yatırıp oteller açıyorsanız, onun içine de asgari ücretli köleler koyuyorsanız, ondan sonra da müşteri memnuniyeti bekliyorsanız, olmaz. Müşteri memnuniyeti çalışan personelin memnuniyeti ile doğru orantılıdır. Dünya çapında bir iki tanenin dışında markamız var mı? Yok. Marka haline gelemedik. Ama dünyada birçok marka var turizmde. Otelcilik sektöründe. Marka neye bağlıdır? Kaliteye bağlıdır. Kalite neye bağlıdır? Müşteri memnuniyetine bağlıdır. Birbirini zincirleme takip eden unsurlardır."

'ASGARİ ÜCRET DÜŞÜK'

Sektörün sorunlarını bağırıp çağırarak değil, tarafların bir araya gelerek çözebileceğini, PAK Turizm İşçileri Sendikası'nı da bu amaçla kurduklarını anlatan Musa Uyar, turizm sektöründe istihdam edilenlerin yüzde 20'sinin stajyer adı altında asgari ücretin üçte biri fiyata çalıştırılan öğrencilerden oluştuğunu söyledi. Türkiye'de asgari ücretin de çok düşük olduğuna dikkat çeken Uyar, şöyle konuştu:

"Asgari ücret tespit komisyonundaki insanlara 'Asgari ücretle 1 ay değil, 1 hafta geçinebilecek misiniz' diye sormak lazım. Bakalım geçinebilecekler mi? Türkiye'de asgari ücretle çalışan milyonlara yazık değil mi? Avrupa'daki birçok 5 yıldızlı otel, Türkiye'deki 3 yıldızlı oteller kadar bile değil. Geneli böyle. Çünkü oteller dolu olduğu için tadilat yapma imkanları yok. Ama fiyatlara baktığınız zaman, uçuyor. 4 yıldızlı otellerin odalarına ranza koymuşlar. Olur mu? Danimarka'da Kopenhag'ın merkezinde ranzalı odaları olan 4 yıldızlı oteller var. Biz inanç turizmlini, dağ turizmini, dağlarımızı, sularımızı değerlendiremiyoruz. Hepsi akıp gidiyor biz de bakıyoruz. Bunları bir stratejik planlamayla çözmek lazım. Biz de bunları seslendirerek çözelim diyoruz."

TURİZMDE SENDİKALI ORANI YÜZDE 3.6

Resmi verilere göre turizm sektöründe 31 Aralık 2013 itibarıyle 707 bin 24 kişinin istihdam edildiğini, 31 Haziran 2013'te ise bu rakamın 821 bin 200'e çıkabildiğini belirten Uyar, kalitenin düşürülerek markalaşmanın gerçekleşemeyeceğini söyledi. Türkiye'de sendikalı çalışanların oranının toplam istihdamda yüzde 10 bile olmadığını, turizm sektöründe ise bu oranın daha da düşük olduğunu anlatan Uyar, "Turizm sektöründe çalışanların sadece yüzde 3.6'sı sendikalı" dedi. Sektörün inovasyona ihtiyacı olduğunu da anlatan Uyar, önümüzdeki aralık ayında bu konuda uluslararası bir toplantı yapmayı planladıklarını açıkladı. Sendikanın ismini herşeyin şeffaf ve açık olması için PAK koyduklarını anlatan Uyar, uluslararası bu toplantı öncesi mart ayında bir hazırlık toplantısı gerçekleştireceklerini, ayrıca sektörle ilgili 'Turizm TR' adlı bir dergi yayımlamayı planladıklarını sözlerine ekledi. - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 100 Milyon Dolara Otel Yaptırıp, Asgari Ücretle İşçi Çalıştırıyoruz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement