Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Sedat Güldoğan, "Avrupa Savunma Ajansı platformunda bizim de dikkate alınmamız gerekiyor. Buradan dışlanmaya devam edersek, biz de kendi yolumuza devam edeceğiz, kendi Ar-Ge
çalışmalarımıza yoğunlaşacağız" dedi.
Güldoğan, Türkiye'nin partner ülke olduğu 13. Berlin Güvenlik Konferansı kapsamında düzenlenen "Savunma ve güvenlik için sanayii işbirliği – Partner ülke olarak Türkiye" konulu panelde konuştu.
Türk savunma sanayisinin son yıllarda büyük ilerleme kat ettiğini, geçen yıl ihracatın 1,5 milyar doların üzerine çıktığını vurgulayan Güldoğan, ihracatın yüzde 43'ünün ABD'ye yapıldığını, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine ihracatın ise yüzde 21'de kaldığını kaydetti.
Güldoğan, savunma sanayi alanında Avrupa ile işbirliğinin istenilen düzeyde olmadığını belirtirken, sorunun aşılabilmesi için Türkiye'nin, AB tarafından 2004 yılında kurulan Avrupa Savunma Ajansı'nın planlamalarına ve programlarına dahil edilmesi gerektiğini söyledi.
Sedat Güldoğan, "Avrupa Savunma Ajansı platformunda bizim de dikkate alınmamız gerekiyor. Buradan dışlanmaya devam edersek, biz de kendi yolumuza devam edeceğiz, kendi Ar-Ge çalışmalarımıza yoğunlaşacağız" diye konuştu.
Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında savunmaya en fazla kaynak ayıran ülke olduğunu, Avrupa'daki 6. büyük ekonomi olduğunu vurgulayan Güldoğan, Türkiye'nin dışlanmasının, Avrupalı savunma firmalarının Türkiye'de savunma ihalelerinde başarılı olmasını da zorlaştırdığını bildirdi.
Güldoğan, "Avrupalı savunma firmaları son 10 yılda Türkiye savunma sanayii piyasasında çok başarılı olamadılar. Geleneksel olarak devam edenler dışında büyük bir proje yok" ifadesini kullandı.
Savunma sanayii projelerinin çoğu zaman konsorsiyumlarla uzun dönemli planlamalar ve taahhütlerle yaşama geçirildiğine işaret eden Güldoğan, Türkiye'nin de Avrupa Savunma Ajansı'nın planlamalarına ve programlarına dahil edilmesi konusunda Avrupa ülkelerinin adım atmasını beklediklerini vurguladı.
Almanya'dan üçüncü ülkelerde işbirliği önerisi -
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı temsilcisi Dr. Dirk Grabowski ise Alman güvenlik ve savunma sanayii firmalarının Türk firmalarıyla işbirliğine büyük önem verdiklerini belirterek, "Türkiye önemli bir piyasa, dünyadaki en önemli piyasalardan biri ve büyük bir büyüme potansiyeline sahip" dedi.
Alman ve Türk firmalarının birlikte üçüncü ülkelere yönelik yatırım ve ticaret imkanlarını değerlendirebileceklerini vurgulayan Dr. Grabowski, şunları kaydetti:
"Burada çok iyi işbirliği imkanlarının olduğunu düşünüyorum. Alman ve Türk firmaları, teknolojik birikimlerini, kapasitelerini birleştirebilir, birlikte üçüncü ülke piyasalarına girebilir."
Bu yıl Türkiye'nin partner ülke olduğu, 13. Berlin Güvenlik Konferansı, bugün yapılan oturumların ardından sona erdi. Konferansa, 50 ülkeden yaklaşık bin siyasetçi, asker, diplomat ve uzmanın katıldı.
Berlin Güvenlik Konferansı'nda gelecek yıl ABD'nin partner ülke olacağı bildirildi. - Berlin
Son Dakika › Güncel › 13. Berlin Güvenlik Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?