14 Milyon Konut Riskli! - Son Dakika
Güncel

14 Milyon Konut Riskli!

14 Milyon Konut Riskli!

Erdoğan Bayraktar, 14 milyon konutun gözden geçirileceği sinyalini verdi.

18.02.2013 12:44

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Kentlerimizin alt yapısı yetersiz ve eskidir. Bu çerçevede 14 milyon konutumuzun mantolama, güzelleştirme, enerji sertifikası alma yönünden gözden geçirilmesi lazım" dedi.

2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi İstanbul'da başladı. İki gün sürecek zirveye Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel ve Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Haluk Sur da katıldı

" 14 MİLYON KONUTUMUZUN GÖZDEN GEÇİRİLMESİ LAZIM "

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, şunları söyledi:

"Dünyada yükselen itibarımıza ve ülkemizde yaşanan olumlu duruma ve tüm bu gelişmelere rağmen şehirlerimizin yapı stokumuzun büyük kısmı iyi değildir. Ülkemizde mevcut konut stokunun büyük bir kısmı dayanıksızdır, sağlıksızdır. Enerjiyi savuran binalardan oluşmaktadır. Yetersiz kaynak israfı doğuran yapılar şeklindedir. Kentlerimizin alt yapısı yetersiz ve eskidir. Bu çerçevede 14 milyon konutumuzun mantolama, güzelleştirme, enerji sertifikası alma yönünden gözden geçirilmesi lazım. 6.5 milyon konutu 20 sene içinde mutlaka yenileyecek tarzda programımızı yaptık. Bu konutlar büyük ölçüde faylar üzerinde oturmaktadır. Bu faylar üzerindeki konutların 6.5 milyonunun yenilenmesi şarttır. Gayemiz sadece binaları yenilemek değildir. Önümüzdeki süreçte ülkemizin gelişme ve ilerleme grafiğini de yükseltecek en önemli çalışma dönüşüm seferberliğimiz olacaktır. "

"MARKA KENTLER OLUŞTURACAĞIZ "

Bakan Bayraktar, kentsel dönüşümle ekolojik şehirler ortaya çıkacağını belirterek, şöyle konuştu:

" Afet sonrası oluşan can ve mal kayıpları azalacak. Dayanıksız yapılar yıkılacak yerlerine enerji, tasarruflu yeni binalar yapılacak. Yoksulluk da azalacak. Okullar kreşler parklar yeni tesisler bisiklet yollarıyla bezenmiş modern yerleşim birimleri oluşacak. Ulaşım ağı meydanlar yeşil dokusuyla daha yaşanabilir olacak. İnşaat sektörü gelişecek istihdamın artmasına ciddi katkı sağlanmış olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak Türkiye'nin gelişimine paralel marka kentler oluşturacağız. Kentsel dönüşümü bu çerçeveye oturtarak çalışmaktayız. Yeni binalarda rüzgar enerjisi ve güneş enerjisinden istifade etme gibi yeni tipolojiler oluşturacağız. Kentsel dönüşüm sonrasında ekolojik şehirlerin sayısı artacak. Bu şehirlerde bitki örtüsü daha çok gelişecek. Tükenmeye yüz tutmuş hayvan türlerinin yaşatılması için yeni konseptler geliştirilecek. Bu yeni kentsel dönüşüm projesi kapsamında oluşturacağımız büyük yerleşim birimlerinde özel ekolojik bölümler yapacağız."

" BUNA KARŞI ÇIKANLARIN DÖNÜŞÜMÜNÜ NASIL YAPACAĞIZ ? "

Kentsel dönüşüme karşı çıkan bazı kesimler olduğuna dikkat çeken Bakan Erdoğan Bayraktar, "Kentsel dönüşüme karşı çıkan bazı mahfiller hala var. Ben bunlara kızmıyorum, ben bunların söylemlerine takılanlara üzülüyorum. Bugün kentsel dönüşümü gözümüz kesiyor. Bu milletin desteği oldukça biz ülkemizi salaş ve kaçak yapılardan kurtaracağız. Mutlaka konforlu yeşil binalı enerji tasarrufu olan binaları çevresi, park ve bahçelerle donatılmış yerleşim birimlerini üreteceğiz. Buna karşı çıkmak isteyenlerin dönüşümünü nasıl yapacağız ? Asıl kafamızı yoran bu " diye konuştu.

" HEDEFİMİZ SIFIR KARBON SEVİYESİNDEKİ BİNALARI ORTAYA ÇIKARMAKTIR "

Zirvenin açılışında bir konuşma yapan TOKİ Başkanı Karabel, yeşil binaların kriterlerinden bahsetti. Karabel, "Öncelikle yeşil binaların kriterleri olarak kaşımıza çıkan toplam sahip olma maliyeti enerji ve atık maliyeti ve sürdürülebilirlik kavramı önemlidir. Bu ve benzeri çalışmalarla hedefimiz zaman içinde daha yüksek standartlarda yapılan sıfır karbon seviyesindeki binaları ortaya çıkarmaktır. Bunun için üniversitelerle işbirliğiyle doğa ve yeşil değerler gözetilerek çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. TOKİ enerji kullanımının asgari kullanıma indirilmesinde ısı yalıtımını mevzuatlar çerçevesinde hassasiyetle uygulamaktadır" dedi.

PÇK (MK) - İstanbul

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement