Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Şahut Duran, Türkiye'de her 2 saat 40 dakikada bir kişinin intihar ettiğini ve intihar edenlerin yüzde 34'nün 15 - 29 yaş grubunda olduğunu açıkladı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Şahut Duran, 10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü sebebiyle yaptığı açıklamada; 2013 yılında Türkiye'de her 2 saat 40 dakikada bir kişinin yaşamını sonlandırdığını söyledi. Duran, Uluslararası Dünya İntiharı Önleme Birliği'nin (IASP) verilerine göre ise dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini dile getirdi.
İNTİHAR EDENLERİN YÜZDE 27'Sİ KADIN, YÜZDE 73'Ü İSE ERKEK
Duran her yıl dünyada 800 binden fazla kişinin intihar sonucu yaşamını yitirdiğine dikkat çekerek, dünyada her 100 binden 11 kişinin intihar sonucu öldüğüne dikkat çekti. Duran, Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, son 10 yılda Türkiye genelinde yaklaşık 29 bin kişinin, 2013 yılında ise 3 bin 189 kişi intihar sonucu hayatını yitirdiğini ve bu rakamın yüzde 27'sini kadın, yüzde 73'ünün ise erkek olduğunu açıkladı.
Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri Duran, Türkiye'de intihar edenlerin yüzde 34'lük kesiminin genç olduğunu ifade ederek, yaş grubunun ise 15 - 29 arasında olduğunu söyledi. Duran, "Bu üretken çağdaki erken ve önlenebilir ölümler birçok çalışmanın odak noktasındadır. İntihar araçlarına erişebilirliğin azaltılması intiharı önleme çabalarının önemli bir unsurudur. Türkiye'de bu yaş grubunda şekline göre intiharları incelediğimizde ateşli silah kullanımı sonucu intihar oranları yüzde 32.5'tir. Yalnız 19 yaş ve altı gruba bakarsak oran yüzde 35'tir" diye konuştu.
YALNIZLIK İNTİHAR RİSKİNİ ARTIRIYOR
İntihar riskini artıran en önemli faktörler arasında yalnızlığın geldiğinin altını çizen Duran, "Yalnızlığın intihar riskini arttırdığı çeşitli araştırmalarla gösterilmiştir. Buna karşın kişinin yalnız olmadığını hissetmesinin, kişilerarası bağlılığın ve aidiyet hissinin de koruyucu etkisi biliniyor. Oysa çeşitli sebeplerle intihar düşüncesi içerisindeki kişiler insanlarla ilişkilerini askıya alırlar, geri plana iterler. Ruhsal hastalıklar, özellikle depresyon, intihar davranışına yatkınlık yaratan en önemli etkendir. Risk grubundaki bu kişilere aile ve yakın çevredeki insanların destek vermesi, dayanışma göstermesi hayati önem taşır" dedi.
İNTİHARI ÖNLEMEYE YÖNELİK SAĞLIK PROJELERİ
Türkiye'de intihar sayısını azaltabilmek ve intiharın önüne geçilebilmesi için sistemli sağlık projelerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Duran, "İntiharı önlemeye yönelik sistemli sağlık projeleri geliştirilmelidir. Bu çerçevede intiharlarda görülen yüksek ruhsal hastalık oranları sebebiyle ruh sağlığının hem bireysel, hem de toplumsal düzeyde korunmasına ve iyileştirilmesine yönelik çalışmalar intiharı önlemede esas hedeflerden biri haline gelmelidir. Gerekli olduğu anda hızlı ve etkin bir biçimde tüm tedavi seçeneklerinin hastaya sunulabildiği bir sistem oluşturulmalıdır. İntihar eğilimli kişilerin her an başvurabilecekleri psikiyatrik krize müdahale servisleri, telefon ve internet servis hatları oluşturulmalı, sağlık sektörünü oluşturan birimler arası sevk usulleri planlanmalıdır. Böyle bir sistemin doğru şekilde işleyebilmesi için ise birimler arası iyi bir iletişim ve eşgüdümlü çalışma, yani kurumlar arası bağların güçlendirilmesi esastır" dedi. - Manisa
Son Dakika › Güncel › Türkiye'de, 2 Saat 40 Dakikada Bir Kişi İntihar Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?