2013 Fıde Dünya Satranç Şampiyonası Başlıyor - Son Dakika
Güncel

2013 Fıde Dünya Satranç Şampiyonası Başlıyor

2013 Fıde Dünya Satranç Şampiyonası Başlıyor

Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük kuvvet derecesine sahip oyuncusu Carlsen,  Dünya Satranç Şampiyonu Anand ile unvan maçına çıkıyor

07.11.2013 14:22

Dünya Satranç Şampiyonu Hintli Viswanathan Anand ile dünyada şimdiye kadar elde edilmiş en büyük kuvvet derecesine sahip Norveçli Büyük Usta Mangus Carlsen'i karşı karşıya getirecek 2013 FIDE Dünya Satranç Şampiyonası, Hindistan'ın Chennai kentinde bugün yapılan açılış töreninin ardından 9 Kasım'da oynanacak ilk karşılaşmayla başlıyor.

Dünya şampiyonluğu unvanını ilk kez 2007'de Meksika'nın başkenti Meksiko'da, satranç dünyasını tek bir dünya şampiyonluğu unvanı altında birleştirmek amacıyla düzenlenen FIDE Dünya Satranç Şampiyonluğu Turnuvası'nı birinci bitirerek kazanan Anand, 2008 yılında ise unvanını, satranç dünyasının efsanevi isimlerinden eski Dünya Satranç Şampiyonu Garri Kasparov'u yenerek Dünya Şampiyonluğunu kazanmış Rus Vladimir Kramnik'e karşı korudu. Unvanını 2010'da Bulgar Büyük Usta Veselin Topalov'a, 2012'de İsrailli Büyük Usta Boris Gelfand'a karşı başarıyla koruyan Anand, halen Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kasım ayı dünya kuvvet sıralaması listesinde 8. sırada bulunuyor.

FIDE dünya kuvvet derecesi sıralamasında ilk kez 2010'da bir numaraya yükselen Carlsen, birinciliği Anand'da kaptırarak ikinci sıraya düştüğü Kasım 2010 ve Haziran 2011'i kapsayan 6 aylık dönemin dışında listenin en tepesindeki yerini korudu. "Satrancın Mozart'ı" olarak adlandırılan Carlsen, Ocak 2013 FIDE listesinde, dünyada şimdiye kadar ulaşılmış en büyük kuvvet derecesi olan Kasparov'a ait 2851'i 10 puan geliştirerek bir satranççı tarafından dünyada şimdiye kadar elde edilmiş en yüksek kuvvet derecesine ulaştı.

Halen 23 yaşında olan Carlsen, 11 Aralık 1969 doğumlu Anand'a karşı dünya şampiyonluğu unvan maçına çıkma hakkını, dünyanın en kuvvetli sekiz oyuncusunun katıldığı 2013 Dünya Şampiyonluğu Adaylar Turnuvası'nı son derece heyecanlı geçen bir finali geçmeyi başararak elde etti.

Toplam ödülün vergiler ve diğer kesintiler düşüldükten sonra 1 milyon avro olduğu, 12 oyun üzerinden yapılacak maçta, 6,5 puanı alan oyuncu dünya şampiyonluğu unvanının sahibi olacak. Maçın 6-6 bitmesi durumundaysa dünya şampiyonu iki oyuncu arasında yapılacak eşitlik bozma maçlarıyla belirlenecek. Dünya şampiyonluğunu kazanan oyuncu toplam ödülün yüzde 60'ını, kaybeden oyuncuysa yüzde 40'ını alacak. Maçın galibinin eşitlik bozma maçlarıyla belirlenmesi durumundaysa, kazanan oyuncu toplam ödülün yüzde 55'inin, kaybeden oyuncu da yüzde 45'inin sahibi olacak.

Satranç dünyasında asrın karşılaşması olarak kabul edilen maç 9 Kasım'da başlayacak ve 26 Kasım'da sona erecek. Eşitliğin bozulmaması durumundaysa kısa zaman kontrollerinin uygulandığı eşitlik bozma maçı 28 Kasım'da yapılacak.

Oyuncuların dinlenmesine imkan vermek amacıyla 11,14, 17, 20, 23, 25 Kasım günlerinde ara verilecek maç, diğer günler Türkiye saatiyle 11.30'da başlayacak. Oyuncuların her birine ilk 40 hamle için 120 dakika, bundan sonraki 20 hamle için 60 dakika ve oyunun geri kalan kısmını tamamlamak için de her hamlede ekstra 30 saniyenin kazanıldığı 15 dakikalık düşünme süresi tanınacak.

-Maç akıllı telefonlar ve tabletlerden izlenebilecek-

Satranç dünyasının bu en önemli etkinliğinde, mobil işletim sistemleri olan Android ve IOS sürümleri için maç dolayısıyla özel olarak geliştirilmiş indirilebilir uygulamalar sayesinde, satranç severler dünya satranç şampiyonaları tarihinde ilk kez olmak üzere maçı akıllı telefonları ve tablet bilgisayarları aracılığıyla izleme imkanına kavuşacak.

Dünyadaki tüm akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların yüzde 99'u ile uyumlu bu uygulamalar sayesinde, Android mobil işletim sistemini kullananlar maçın hamlelerini gerçek zamanlı olarak izleyebilecek, isterlerse hamleleri bir satranç bilgisayar programı aracılığıyla analiz edebilecek, Twitter'dan uzman görüşlerine erişebilmelerinin yanı sıra kendi fikirlerini de diğerleriyle paylaşabilecek. IOS kullanıcılarıysa bütün bunlara ek olarak maçı video aracılığıyla canlı olarak izleme imkanı elde edecek. Uygulamalar iki hafta boyunca dünyadaki belli başlı oyun uygulamaları satılan internet sitelerinden temin edilebilecek. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2013 Fıde Dünya Satranç Şampiyonası Başlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement