2013'te Türkiye Ekonomisi Yüzde 4-5 Büyür - Son Dakika
Güncel

2013'te Türkiye Ekonomisi Yüzde 4-5 Büyür

2013\'te Türkiye Ekonomisi Yüzde 4-5 Büyür

Burcu Akdarı Toprak, ancak 2010-2011'deki gibi aşırı büyümelerin beklenmemesi gerektiğini söyledi.

03.12.2012 09:50

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği Başkanı Burcu Akdarı Toprak:

2013'te yabancı yatırımlar artar Türkiye ekonomisi yüzde 4-5 büyür

Uzun vadeli fonlar ve yabancı sermaye yatırımlarının 2012'nin üstüne çıkacağını belirten GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak, ancak 2010-2011'deki gibi aşırı büyümelerin beklenmemesi gerektiğini söyledi.

Genç Yönetici ve İşadamları Derneği (GYİAD) Başkanı Burcu Akdarı Toprak, Türkiye'nin 2013'e kredi notunun yatırım yapılabilir ülke seviyesine çıkarılmış olmasının getirdiği güven ve beklentilerle gireceğini belirterek, yeni yılda yüzde 4-5 arasında bir büyüme beklediklerini açıkladı.

Burcu Akdarı Toprak, yeni yıl beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede ekonomi yönetiminin Fitch'in açıkladığı kredi notunu kaybetmemek için 2013'te cari açık ile enflasyona özel önem vereceğini bildirdi.

İç talep ile yatırımlarda göreceli ve kademeli bir artışın yaşanmasını beklediklerini ifade eden Akdarı Toprak, enflasyon ve cari açığı bozacak aşırı iç talep canlanmasına izin verilmeyeceğine inandıklarını söyledi.

Burcu Akdarı Toprak, yeni yılda 2010 ve 2011'deki gibi aşırı büyümelerin yaşanmayacağını vurguladığı açıklamasında 2013 öngörülerini şöyle özetledi:

TL SEPET KURU 2.00-2.10 ARASINA OTURACAK

"İç pazarda konut, otomotiv, dayanıklı tüketim malı perakende ve diğer hizmet satışlarında 2012 yılının üzerinde rakamlar göreceğiz. Türkiye ekonomisi yüzde 4-5 aralığında daha makul ve sürdürebilir büyüme oranlarını yakalayacak. Büyüme hızının arttırılması ihracat, yapısal reformlar ve verimlilik artışı ile mümkün olabilecek.

Bu çerçevede TL'nin aşırı değerlenmesi veya değer kaybına da izin verilmesini düşünmüyoruz. Merkez Bankası (MB) para politikası araçlarını kullanarak TL sepet kurunu 2.00-2.10 arasında istikrarlı bir yapıya oturtup, bu bandın altı ve üstünde kalıcı geçişlere müdahale edecektir.

Türk lirası faizlerde ise gerilemeye tanık olacağız. Türkiye'nin risk priminin gerilemesi, MB'nin olası faiz indirimleri ile enflasyondaki düşüş sonucunda mevduat ve kredi faizlerinde 2-3 puan arası gerilemeler söz konusu olabilir. MB, likidite olanaklarını daraltırken, kredi genişlemesini yüzde 15 ile sınırlayabilir. 2013 yılında gelecek uzun vadeli fonlar ve yabancı sermaye yatırımlarının 2012'nin üstüne çıkmasını bekliyoruz."

SURİYE VE PKK TERÖRÜ EN ÖNEMLİ POLİTİK RİSKLER

Suriye'de yaşanan iç savaş, PKK terör eylemleri ve Kürt sorununun ekonomi önündeki en önemli politik riskleri oluşturduğunu vurgulayan Burcu Akdarı Toprak, dünya ekonomisinde ve ticaretinde büyüme oranlarının ise sınırlı kalacağını ve 2012'nin az üzerinde gerçekleşmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2013'te Türkiye Ekonomisi Yüzde 4-5 Büyür - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement