Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, "Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı"nda eğitsel değerlendirme, özel eğitim, eğitim ve rehabilitasyon ile ilgili başlıklarda tedbirler alınmasının öngörüldüğünü belirterek, "3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Otizm Eylem Planımızı açıklayacağız." dedi.
Kaya, Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
Bakanlığının ilgili tüm bakanlıklarla, üniversitelerle, sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli konularda iş birliği yaptığını ifade eden Bakan Kaya, çocuklara sunulan hizmetlerde "Çocuk Koruma Hizmetlerinde Koordinasyon Strateji Belgesi" ve "Çocuk Hakları Strateji Belgesi"nin hazırlandığını, ilgili tüm kurumların sorumluluk alanları ve eylem planlarının belirlendiğini söyledi.
Yoksul ailelerin çocuklarının okula düzenli olarak devam etmeleri durumunda aylık olarak yapılan şartlı eğitim yardımlarında kız çocuklarına erkeklere göre daha fazla ödeme yaptıklarını anlatan Kaya, "Bu sayede kız çocuklarının okullaşma oranında ve ilköğretimden ortaöğretime geçiş oranlarında artış sağlamaktayız. Söz konusu programdan faydalanan kişilere ilişkin etki değerlendirme çalışması sonuçlarına göre kız çocuklarının ortaöğretime geçiş oranları yardım alanlarda yüzde 50'lilerden yüzde 80'lere yükselmiş durumda. Kız çocuklarında erkeklere göre devamsızlık 2 kat daha fazla azaldı." diye konuştu.
Fatma Betül Sayan Kaya, eğitimine devam eden kız çocuklarının barınma ve yurt ihtiyaçlarının da karşılandığını, sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı teşvik fonundan finanse edilerek, kız öğrenciler için yapılan yurtlara öncelik verildiğini aktardı.
Engellilerin insan hakları ihlaline maruz kaldıkları iddiasıyla, iç hukuk yollarını tüketmeleri durumunda, Engelli Hakları Komitesine bireysel başvuru yapma hakkına sahip olduğunu bildiren Kaya, Türkiye'den henüz başvuru yapılmadığı bilgisini paylaştı.
8 milyon 58 bin kadın istihdam edildi
Türkiye'de 2005'te istihdam edilen 5 milyon 108 bin kadın varken, 2015 yılı itibarıyla bu rakamın 8 milyon 58 bine çıktığını dile getiren Bakan Kaya, artışın 2 milyon 950 bin olduğunu söyledi.
Türkiye'de kadın istihdamı alanında izledikleri politikalar ve yürütülen projeler sonucunda kadınların iş gücüne katılımında ve istihdamında yıllar itibarıyla artış sağlandığına dikkati çeken Kaya, "10'uncu Kalkınma Planı'ndaki hedeflerimiz, 2018 yılı sonuna kadar kadınların iş gücüne katılım oranını yüzde 34,9'a, istihdam oranını ise yüzde 31'e yükseltmektir. Ayrıca Ulusal İstihdam Stratejisi'nde 2023'te kadınlarımızın iş gücüne katılım oranının yüzde 41'e çıkarılması ve kayıt dışı çalışma oranının yüzde 30'a düşürülmesi hedefimiz vardır." şeklinde konuştu.
İstihdam piyasasında yer alan sosyal güvenceli muhtaç ailelerin sosyal yardımlardan faydalanması için mevzuat değişikliği yaptıklarını hatırlatan Fatma Betül Sayan Kaya, 2016'daki kanun değişikliğiyle sosyal yardım alan kişileri istihdam eden işverenlerin, SGK primlerinde destekleme uygulamasının altyapısını hazırladıklarını ifade etti.
- Engelli aylığı alanların sayısı 610 bine çıktı
Kaya, 2013'te engelli aylığı alanların sayısının 570 bin iken, bu rakamın 2015'te 610 bine çıktığını, yaşlılık yardımlarında yapılan düzenlemelerin engellilik yardımlarında yapılması konusunda çalışma yaptıklarını kaydetti.
Bakan Kaya, evde bakım yardımı konusunda haksız yere ödeme yapılması durumunda haciz işlemleri uygulanmasıyla ilgili düzenleme olup olmadığına ilişkin, "Evde bakım yardımına ilişkin yersiz ödemelerin terkini noktasında kanun taslağımızı hazırladık, Başbakanlığa gönderdik. Düzenlemenin yasalaşması durumunda tüm haciz işlemleri durdurulacak ve söz konusu borçlar da silinecektir." açıklamasında bulundu.
Kaya, "FETÖ'cülere Genel Sağlık Sigortası (GSS) vermiyorsunuz, FETÖ'cüler sağlık hizmetlerinden nasıl faydalanıyor" şeklindeki soruyu, "Sosyal yardım mevzuatımız gereği kişilerin kimlikleri, geçmişte işledikleri suçlar gibi hususlar, sosyal yardım verilmesi veya verilmemesi kararında etkin değildir. Sosyal yardım kararları kişilerin muhtaçlıkları, servetleri, hane içindeki yaşadıkları refah düzeyleri içerisinde verilmektedir." diye yanıtladı.
İlerleme raporlarıyla eylem planının takibi yapılacak
Fatma Betül Sayan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bakanlık olarak otizmli birey ve ailelerinin yaşam kalitesini artırmak, ailelere destek vermek, nitelikli bakım hizmetlerinin sunulabilmesini sağlamak için uygun politikaların geliştirilmesine yönelik 'Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı Taslağı'nı hazırladık. Eylem planı, Yüksek Planlama Kuruluna sunularak 13 Nisan 2016 tarihinde onaylandı. 2016-2019 yıllarını kapsayan Ulusal Eylem Planı'nda 7 öncelik ve 65 tedbir getirilmiştir. 'Otizm Spektrum Bozukluğu Ulusal Eylem Planı' eğitsel değerlendirme, özel eğitim, eğitim ve rehabilitasyon ile ilgili başlıklarda tedbirler alınmasını öngörmüştür. Bununla birlikte otizmli bireylerin özel eğitimleri Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü, Özel Eğitim Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmekte. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde Otizm Eylem Planımızı açıklayacağız. Otizmle ilgili çalışmalarımızı dünyanın saygın sivil toplum kuruluşlarından olan Autism Speaks ile birlikte yürütüyoruz. Türkiye'de de bu konuda çalışan başarılı akademisyenlerden danışmanlık desteği alıyoruz."
Otizm Eylem Planı'nın sahada uygulanmasına yönelik bilgi de veren Kaya, ilgili bakanlıkların stratejik planlarına, eylem planının maddelerini ekleteceklerini vurguladı.
Bakan Kaya, izleme kurulunun Bakanlık tarafından oluşturulacağını, 6 ayda bir ilerleme raporlarıyla eylem planının takibini yapacaklarını kaydetti.
Kaya'nın soru ve eleştirileri yanıtlamasının ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının 2017 bütçesi kabul edildi.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?