Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, "Bütçeden milli eğitime ayrılan pay yüzde 5 civarı, OECD ülkelerinde ise bu oran yüzde 5,2. Önemli olan etkin ve verimli kullanmak. Biz özel okulları desteklemeye devam edeceğiz." dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2017 bütçesi üzerinde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Yılmaz, eğitimin karlı ve sürdürülebilirliği kolay bir alan olmadığını bu sebeple desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Özel okullara desteklerini sürdüreceklerini belirten Yılmaz, "Bütçeden milli eğitime ayrılan pay yüzde 5 civarında, OECD ülkelerinde ise bu oran yüzde 5,2. Önemli olan etkin ve verimli kullanmak. Biz özel okulları desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Teknik ve meslek eğitimini memleket meselesi olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, bu okulların Türkiye'deki ortalamasının yüzde 44 olduğunu bildirdi. Bakan Yılmaz, hedeflerinin bu oranı yüzde 60'a çıkarmak olduğunu kaydetti.
Yılmaz, "Her yeri imam hatipleştirme" yönündeki iddialara katılmadığını belirterek, Türkiye'de meslek okullarının oranının yüzde 44, imam-hatip okullarının oranının ise yüzde 9-10 civarı olduğuna dikkati çekti. "Müşterisiz meta zayidir" diyen Yılmaz, açılan bir okula öğrenci gönderilmediği zaman o okulun çalışamayacağını, talebe göre bir yapılanma gerçekleştirildiğini söyledi.
Yılmaz, orta öğretimde öğrenci oranları ile ilgili bir soruyu yanıtlarken, genel orta öğretimde 2 milyon 139 bin 930, mesleki ve teknik eğitimde 1 milyon 633 bin 245 ve din öğretiminde 524 bin öğrenci olduğunu bildirdi. Yılmaz 1 milyon 224 bin civarında da açık öğretim öğrencisi olduğunu anlattı.
"Milli geliriniz neyse eğitiminiz de odur" diyen Yılmaz, bir şey üretilmiyorsa eğitimin "sıfır" olduğunu kaydetti. Yılmaz, milli gelirde dünyanın ilk 20 ülkesinden biri olan Türkiye'ye yönelik "eğitimde 90. sırada" gibi görüşlere katılmadığını vurguladı. Bakan Yılmaz, petrol, doğalgaz ve maden konusunda Türkiye'nin sıkıntı içinde olduğunu, ancak buna rağmen beşeri sermaye ile üretim yapıldığını ve katma değer yaratıldığını dile getirdi.
Yılmaz, 36 milyar dolar ihracattan 150 milyar dolar ihracatın yakalandığına işaret ederek, "Şimdi helikopterimizi üretiyoruz, eğitim uçağı Hürkuş'u üretiyoruz, Altay tankımızı üretiyoruz, Göktürk-2 uydumuzu inanın ki çok büyük oranda biz ürettik gönderdik eskiden böyle değildi." diye konuştu.
PISA, eğik
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'na (PISA) 2012'de katılan 170 okuldan Türkiye'den bir örnekleme alındığını anlatan Yılmaz, alınan bu örneklemenin doğru olmadığını bildirdi. Yılmaz, 170 okuldan sadece yüzde 2'sinin özel okul olduğunu ancak Türkiye'nin ortalamasının yüzde 7,3 olduğunu anımsattı.
Yılmaz, bu konuda sınıfların kalabalık olmasına ilişkin örneklemede de hata bulunduğunu vurguladı. Bakan Yılmaz, sadece PISA'ya bakılarak Türkiye'deki eğitime not verilmesinin hatalı sonuçlara götüreceğinin altını çizdi.
İsmet Yılmaz, okul-aile birliklerinin para toplamasının doğru olmadığını bir kez daha yineledi. Yılmaz, "Kesinlikle toplanmaması lazım" dedi.
Gelecek yıl tüm kamu kurumları için 60 bin açıktan atama kadrosu istendiğini dile getiren Yılmaz, Maliye Bakanlığı ile bir araya gelerek bu kadrolardan kaçının kendi bakanlığına ayrılacağını konuşacaklarını söyledi.
Yılmaz, bir başka soruyu yanıtlarken, temmuz ayında atanmayan engelli öğretmenlerden 498'inin atamasını yaptıklarını belirtti.
Gürcistan'da Maarif Vakfı'nın yönetimine geçmiş hiçbir okul bulunmadığını, söz konusu okulun Milli Eğitim Bakanlığına ait olduğunu anlatan Yılmaz, Türkiye Maarif Vakfı hazır olduğunda okulun devredileceğini bildirdi.
Yılmaz, 15 Temmuz darbe girişimiyle de ilgili olarak, "Bir Allah'a kul olursan hiç kimseye kul olmazsın. Bütün herkesi sorgularsın. Yeryüzünde yaşayan hiçbir insana mutlak itaat olmaz, hepsini sorgularsın." görüşünü dile getirdi.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › 2017 Yılı Bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?