Maliye Bakanı Naci Ağbal, Cazibe Merkezleri Programı'nı hayata geçirdiklerini belirterek, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemize 4 yılda 140 milyar lira yatırım yapılması ile 800 bin istihdam sağlaması öngörülmektedir." dedi.
Bakan Ağbal, 2017 yılı bütçesine ilişkin TBMM Genel Kurulunda yaptığı sunumda, Ar-Ge faaliyetlerinde yabancı uyruklu nitelikli Ar-Ge personeli istihdamını kolaylaştırdıklarını, teknogirişim sermaye desteğini etkinleştirdiklerini, teşvikten yararlanmaya yönelik mevzuat şartlarını esnettiklerini belirtti. Ar-Ge merkezi sayısının 300'e, bu merkezlerde çalışan Ar-Ge personeli sayısının 29 bine, buralarda gerçekleştirilen proje sayısının 14 bine yükseldiğini anlatan Ağbal, küresel inovasyon endeksinde 2015'te 58. sırada yer alan Türkiye'nin büyük bir sıçrama göstererek 2016'da 42. sıraya çıktığını bildirdi.
Finans sektörüyle ilgili yapılan düzenlemeler hakkında bilgi veren Ağbal, faizsiz finans sisteminin daha da geliştirilmesi ve yeni ürünlerin kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla birçok düzenlemeyi son bir yılda hayata geçirdiklerini söyledi. Ağbal, "Diğer finans kurumlarının kredi temininde vergiden kaynaklı maliyetler ne ise faizsiz finans kurumlarını da aynı seviyeye indirdik. Bu kapsamda faizsiz finans ürünlerine ilişkin kurumlar ve katma değer vergisi istisnasının kapsamına her türlü varlık ve hakları dahil ettik. Bu varlıklara ilişkin yüklenilen KDV'nin devir tarihine kadar indirimine imkan sağladık. Farklı kira sertifikası ihraç türlerini kapsayacak şekilde damga vergisi ve harç istisnasının kapsamını genişlettik." değerlendirmesinde bulundu.
Ağbal, bundan sonraki süreçte İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında faizsiz finans dahil katma değeri yüksek finans sistemini daha da geliştirerek rekabetçi yapısını güçlendirecek yasal düzenlemeleri bir bir hayata geçireceklerini, tasarrufların artırılmasına katkı sağlamak amacıyla bireysel emeklilik sistemi ile birikimli hayat sigortalarında daha uzun kalmayı vergisel açıdan teşvik ettiklerini söyledi.
Hayat kalitesini iyileştirecek düzenleme
Enerji tüketiminin üçte birini oluşturan ısıtmada kullanılan enerji maliyetlerini düşürmek için ısı yalıtımı, enerji verimliliğine yeni vergi teşvikleri getirdiklerini ve vergi indirimlerini hayata geçirdiklerini ifade eden Ağbal, bu dönemde halkın hayat kalitesini daha da iyileştirmek amacıyla vergisel düzenlemeler yaptıklarını kaydetti.
Ağbal, 2015-2017 dönemini kapsayan kayıt dışıyla mücadele eylem planını uygulamaya devam ettiklerini ifade ederek, 2002'de kayıt dışı ekonominin milli gelir içindeki payının yüzde 32,4 iken 2015'te bu oranın yüzde 27'ye düştüğünü, kayıt dışı istihdam oranının ise 2002'de yüzde 52,1 iken 2015 sonunda kayıt dışı istihdam oranının 19 puan azalarak yüzde 33'e kadar gerilediğini bildirdi.
Yeniden yapılandırmanın vatandaş tarafından kabul gördüğünü dile getiren Ağbal, "Bu kapsamda 30 Kasım itibarıyla 8,5 milyonun üzerinde başvuru aldık. 80 milyar lirayı aşan yeniden yapılandırma yapmış olduk, bu sayede 44 bin Maliye İdaresiyle vatandaş arasındaki ihtilaf dosyasını ortadan kaldırdık. Bu kapsamda sadece Maliye İdaresi olarak 12 milyar lirayı aşan tahsilat yaptık. Buradaki tahsilatımız her geçen gün daha da artacaktır." diye konuştu.
Orta ve yüksek teknoloji üretimi için teşvik
Ağbal, süper teşvik modelini hayata geçirdiklerini anımsatarak, Türkiye'de orta ve yüksek teknoloji üretimi ve katma değerli ihracatı artıracak bir teşvik sistemini uygulamaya koyduklarını belirtti. Bu modelle 10 yıla kadar Kurumlar Vergisi istisnası getirdiklerine dikkati çeken Ağbal, "Kamu alımları için alım garantisi getirdik. Bu teşvik sistemi kapsamında yatırımcılara bedelsiz arazi tahsis imkanı getirdik. Süper teşvik kapsamında üretim yapacak işletmelerimizin belirli süreyle oluşacak enerji maliyetlerini devlet tarafından karşılamış olacağız. Ayrıca bu yatırımların süratle hayata geçirilmesi amacıyla yatırımcılarımıza mevzuatta yer alan izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tescil işlemlerinde önemli kolaylıkları getireceğiz." ifadelerini kullandı.
Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya yatırım
Cazibe Merkezleri Programı'nı hayata geçirdiklerini hatırlatan Ağbal, bu kapsamda Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki 23 ilde yatırımcılara bedelsiz yatırım yeri vereceklerini vurguladı. Ağbal, şunları kaydetti:
"Fabrikayı devlet yapacak, çok sembolik rakamlarla yatırımcıya kiraya vereceğiz. Sonunda da belli bir süre bu yatırımı devam ettirirse kiraya verdiğimiz bu yeri bu defa yatırımcıya bedelsiz devredeceğiz. Yatırım döneminde ve işletme döneminde özellikle fabrikada kullanılacak makineler için sıfır faizli kredi imkanı getirdik. İşletme döneminde, faiz indirimli işletme kredi desteği vereceğiz. Yine mevcut yatırımların bu bölgelere taşıyacak olan yatırımcılarımıza da üretim tesislerini taşıma desteği sunacağız. Böylece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgemize 4 yılda 140 milyar lira yatırım yapılması ile 800 bin istihdam sağlaması öngörülmektedir."
"Sanayi 4.0" teknolojik devriminin eşiğinde olunduğuna dikkati çeken Ağbal, bu süreçte teknolojik gelişme ve onu besleyen Ar-Ge ve tasarım yatırımları ile Ar-Ge personeli kalitesinin çok daha önemli hale geldiğini belirtti.
2017 yılı bütçesi TBMM Genel Kurulunda
Maliye Bakanı Ağbal: (6)
"Bu bütçe, büyümeyi esas alan bir bütçe. Bu çerçevede gerek artan kamu yatırımları gerekse reel ekonomiye sağlayacağımız imkan ve desteklerle özel sektör yatırımlarını ve ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz"
"2017 bütçemiz, bundan önceki 14 yılda olduğu gibi vatandaşlarımızın refahını artıran, ihtiyaç duydukları hizmetleri karşılayan ve faize değil, kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe olma özelliğini taşımaktadır"
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017 bütçesinin büyümeyi esas alan bir bütçe olduğunu belirterek, "Bu çerçevede gerek artan kamu yatırımları gerekse reel ekonomiye sağlayacağımız imkan ve desteklerle özel sektör yatırımlarını ve ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz." dedi.
Ağbal, 2017 yılı bütçesine ilişkin, TBMM Genel Kurulunda yaptığı sunumda, AK Parti hükümetlerinin 2002 yılından bu yana 15'inci bütçesini hazırladığına işaret ederek, bunun hiçbir iktidara nasip olmamış rekor niteliğinde bir başarı olduğunu söyledi.
Söz konusu bütçede, bütçe giderlerinin 645 milyar lira, faiz hariç giderlerin 587 milyar lira, bütçe gelirlerinin 598 milyar lira, vergi gelirlerinin 511 milyar lira, bütçe açığının 46,9 milyar lira, faiz dışı fazlanın da 10,6 milyar lira düzeyinde gerçekleşmesini öngördüklerini ifade eden Ağbal, hedefler çerçevesinde 2017 bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 1,9 olmasını tahmin ettiklerini dile getirdi.
Bütçenin, geride kalan 14 yılda olduğu gibi vatandaşların refahını artıran, ihtiyaç duydukları hizmetleri karşılayan ve faize değil, kamu hizmetlerine kaynak ayıran bir bütçe olma özelliğini taşıdığının altını çizen Ağbal, "2002 yılında bütçe giderlerimizin yüzde 43'ü faiz harcamalarına gidiyordu. 2017 yılında bu oran yüzde 8,9 olacaktır. Bu bütçe disiplinine açık bir işarettir." diye konuştu.
"Vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 24'ünü eğitime harcayacağız"
Ağbal, 2017 bütçesinde en büyük payı yine eğitime ayırdıklarına işaret ederek, "Eğitime ayırdığımız kaynağı 122 milyar liraya çıkarıyor, böylelikle bütçe giderlerinin yaklaşık yüzde 20'sini eğitime ayırıyoruz. Başka bir ifadeyle, 2017 yılında vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 24'ünü eğitime harcayacağız." dedi.
Ağbal, 2002 yılında bütçeden eğitime ayrılan kaynağın 11,3 milyar lira olduğu göz önüne alındığında 2017 yılında eğitime ayrılan kaynağın yaklaşık 10 kat arttığını dile getirdi.
Rakamları paylaştığı sırada muhalefet sıralarından laf atılması üzerine Ağbal, "Yahu ben ne zaman 'eğitime çok para ayırıyoruz' desem laf atıyorsunuz. Bu kadar kıskanmayın. Bunlar rakamlar. Bütçeyi vatandaşa harcıyoruz. Bütçeyi vatandaşın refahına harcıyoruz. Dolayısıyla endişelenmeyin." diye konuştu.
Sunumuna devam eden Ağbal, YURTKUR dahil yükseköğretime merkezi yönetim bütçesinden ayırdıkları kaynağı 2002 yılı bütçesine göre 9 kat artırarak 3,6 milyar liradan, 2017 yılında 37 milyar liraya çıkardıklarını anlattı.
Devlet üniversitesi sayısını 53'ten 111'e çıkardıklarını kaydeden Ağbal, vakıf üniversiteleri de dahil 2002 yılında 76 olan üniversite sayısının bugün 176'ya ulaştığının altını çizdi.
Yurt kapasitesinin 2002 yılında 188 bin olduğunu belirten Ağbal, bu sayıyı 2016 yılında artan standartlarla birlikte 560 bine çıkardıklarını söyledi. Ağbal, son iki yılda 200 bin öğrenci için ilave yurt imkanı sağladıklarını belirterek, 2017 yılında da açacakları yeni yurtlarla toplam yurt kapasitesini 690 bine yükselteceklerini bildirdi.
Ağbal, "Bu çerçevede YURTKUR için bütçeden ayırdığımız kaynağı, 2016 yılına göre yüzde 21 oranında artırarak 11,3 milyar liraya çıkarıyoruz." diye konuştu.
Sağlık harcamalarına 111 milyar lira kaynak
Sağlık harcamalarına bütçeden en büyük ikinci payı ayırdıklarına dikkati çeken Ağbal, "Her zaman söylüyorum. Bütçeden en fazla kaynağı öncelikle eğitime ayırıyoruz, ikinci olarak da en fazla kaynak ayırdığımız sağlık bütçesi olmuştur. Son 14 yılda özellikle sağlık alanında kaydettiğimiz bütün başarıların arkasında aslında bütçeden verdiğimiz payı olağanüstü ölçüde artırmış olmamız yatmaktadır. Bu amaçla sağlığa 2017 yılında bütçemizden bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artış sağlayarak 111 milyar lira kaynak ayırıyoruz."
"Büyümeyi esas alan bir bütçe"
Ağbal, 2017 yılı bütçesinin büyümeyi esas alan bir bütçe olduğuna dikkati çekerek, "2017 yılı bütçesiyle, gerek artan kamu yatırımları, gerekse reel ekonomiye sağlayacağımız imkan ve desteklerle özel sektör yatırımlarını ve ihracatımızı artırmayı amaçlıyoruz." dedi.
Bütçeden ayıracakları kaynaklarla Ar-Ge ve inovasyonu güçlü bir şekilde destekleyerek ekonominin rekabet gücünü ve verimliliğini artırmayı hedeflediklerini belirten Ağbal, bunun yanında özel sektörün maliyetlerini aşağı çekecek destek ve teşvik unsurlarını da yükselttiklerinin altını çizdi.
Yatırımlara daha fazla kaynak ayırma politikasına gelecek yıl da devam edeceklerine belirten Ağbal, "Bu bütçeyle, özel sektör yatırımlarına kaldıraç etkisi sağlayacak temel kamu yatırımlarına önemli miktarda kaynak ayırdık. 2016 yılında bütçeden yatırıma ayırdığımız kaynak 60 milyar lira düzeyinde. 2017 yılında yatırıma ayıracağımız kaynağı yüzde 30 oranında artırarak 78 milyar liraya çıkarıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Kamu yatırımlarında en yüksek payı ulaştırmaya ayırdık"
Kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı 22,1 milyar lira ile ulaştırmaya ayırdıklarını anlatan Ağbal, eğitim alanındaki yatırımlar için 13,7 milyar lira, tarım sektöründeki yatırımlar için 10,3 milyar lira ve sağlık sektöründeki yatırımlar için 7,1 milyar lira kaynak ayırdıklarını söyledi.
Kamu-özel iş birliği projeleri yoluyla da yatırımlara önemli destekler verdiklerinin altını çizen Ağbal, söz konusu projeleri birer birer hayata geçirerek, açılışlarını yaptıklarını ifade etti.
2017 yılı bütçesinin diğer bir özelliğinin de reel sektör desteklerinin önemli ölçüde artırılması olduğunu anlatan Ağbal, bu kapsamda bütçeden reel sektöre 32,4 milyar lira kaynak tahsis ettiklerine dikkati çekti.
Ağbal, sosyal güvenlik işveren prim desteği olarak 22 milyar lira, Bağ-Kur'lulara prim desteği olarak 1,5 milyar lira dolaylı kaynak ayırdıklarını dile getirdi.
İhracata verdikleri desteği önemli oranda artırdıklarını belirten Ağbal, 2016 yılı için bu kapsamda 1 milyar liralık kaynak tahsis ettiklerini anımsattı. Ağbal, söz konusu desteği 2017 yılı için 3 milyar liraya çıkarttıklarını kaydetti.
KOBİ'ler için de bütçeden 1,1 milyar lira kaynak tahsis ayırdıklarını bildiren Ağbal, esnafın ihtiyaç duyduğu kredileri daha rahat koşullarda alabilmesi ve kredi maliyetlerini aşağı çekebilmesi amacıyla da 1,3 milyar lira faiz desteği bütçesi oluşturduklarını söyledi.
(Bitti)
Son Dakika › Güncel › 2017 Yılı Bütçesi TBMM Genel Kurulunda - Maliye Bakanı Ağbal (2) - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?