23 Yıldır Unutulmayan Katliam - Son Dakika
Güncel

23 Yıldır Unutulmayan Katliam

23 Yıldır Unutulmayan Katliam

Mardin'in Ömerli İlçesi'ne Bağlı Pınarcık Köyü'nde 20 Haziran 1987 Tarihinde Gerçekleştirilen ve Terör Örgütünün Katlettiği 16'sı Çocuk 30 Sivil Vatandaş, Mezarları Başında Anıldı.

20.06.2010 16:27

Ömerli İlçesi'ne 20 kilometre mesafede bulunan Pınarcık Köyü meydanında gerçekleşen törene Mardin Tugay Komutanı Tuğgeneral Selim Mert, Ömerli Kaymakamı Üzeyir Yılmaz, Ömerli Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ, Ömerli İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Hatipoğlu, İlçe Müftüsü Abdurrahim Dilek ile birlikte çevre köylerden gelen yaklaşık bin kişi katıldı.

Katliamdan yaralı olarak kurtulan Pınarcık Köyü Muhtarı Bedirhan Öztep, o gün yaşananları anlatarak teröristlerin kendilerine önce dağdan ateş açtıklarını, daha sonra 2 farklı yönden saldırdıklarını belirterek, mermileri tükenene kadar teröristlerle mücadele ettiklerini söyledi. 23 yıl önce yaşanan Pınarcık katliamında ailesinden 29 kişiyi teröre kurban verdiğini ifade eden Muhtar Öztep, "Terör örgütlerinin yardakçılarına sesleniyorum; artık bu örgüte destek vermeyi bırakın. Eğer onlar bu ülkede yaşamayı kabullenmiyorsa canları cehenneme. Bu yardakçılar unutmasınlar ki, teröre yardım edenler unutmasınlar ki şimdi dağlarda terörle yapılan operasyonlar bir gün kendilerine dönebilir. O zaman pişmanlık da onlara fayda etmez" şeklinde konuştu.

Olayı anlatan bir diğer tanık Sıdık Öztep adlı vatandaş ise katliamı unutmadıklarını ve hiçbir zaman unutmayacaklarını, olayın acısını ilk gün gibi taşıdıklarını ifade etti.

Törende bir konuşma yapan Ömerli Kaymakam Üzeyir Yılmaz ise terör örgütüne herkesin her yerde tepki göstermesi gerektiğini kaydetti. Yılmaz, önceki gün Hakkari'de şehit edilen askerleri de anarak "Devlet ve millet düşmanları artık gizlenmeye gerek duymayarak fikirlerini, kin, nefret ve zehirlerini demokrasi ve hukuk düzeni altında apaçık ortaya döküyor. Mazlumların hakkının olmadığı yerde zalimler mazlum görünür. Bölücü terör örgütü yıllarca bu topraklarda kin ve nefret tohumları ekti. Ancak görüyorsunuz gelinen noktada sanki onlar haklıymış, masum insanlar haksızmış gibi muameleye tabi tutulmaktalar. İnsan hakları sadece terör örgütü söz konusu olduğunda gündeme gelmemeli. Şehitlerimizin, masum insanların, çocukların hele hele bebeklerin de yaşama hakkının olduğu unutulmamalıdır" dedi.

İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Engin Talipoğlu da, katliamda 2 yaşındaki çocuklarla birlikte 30 kişinin acımasızca katledildiğini hatırlatarak, "Bu insanlarımız, devletinin yanında yer alan bir köyde yaşamaları suç muydu ki bu katliamı yaşadılar? Huzurun temini için bir 20 yıl ve bir 40 bin can daha kaybetmeye tahammülümüz yoktur. Bu nedenle son eli kanlı terör örgütü mensubu da etkisiz hale getirilinceye kadar her ne pahasına olursa olsun, vatanın bölünmez bütünlüğü ve milletin huzuru için mücadeleye kararlılıkla devam edeceğimizi burada bir kez daha belirtmek istiyorum. Terör örgütü, son yıllarda bölgede hakim olan huzur ortamına tahammül edememekte ve bozmak için son günlerde mayın ve bombalarla masum insanların canına kastetmektedir. Hain ve kalleşçe, savunmasız insanlara zarar vermek istemektedir" diye konuştu.

HALK SIKIYÖNETİM VE SEFERBERLİK İSTEDİ

Şeyhmus Akbulut adlı vatandaş, terörün kökten çözümü için topyekün bir seferberlik ilan edilmesi gerektiğini savundu. Güvenlik güçlerinin yanında vatandaşların da terörün bitmesi için destek olması gerektiğini ifade eden Akbulut, "Terörün beslendiği her şeyin önünü kapatmak lazım. Terörün öldürdüğü insanlar da Kürt, vuranlar da Kürt. Alın işte buradaki mezarlıkta yatan 30 insanımız da Kürt. Bu insanları öldürerek mi Kürt hakları savunulacak. Yeter artık insanlarımızın ölmemesi için buna dur dememiz lazım. Vatandaşlarımızın da güvenlik güçlerine destek vermesi gerekir. Onları barındırmazsak, yemek vermezsek, beslemezsek gördüğümüz yerde güvenlik güçlerimize ihbar edip onları şikayet edersek terör buralarda bir gün bile barınmaz" dedi.

Mardin Geçici Köy Kurucuları Derneği Başkanı Orhan Kandemir ise terörün önüne geçmek için radikal önlemler alınması gerektiğini söyledi. Bölgede sağlanan huzur ve güvenin bazılarının işine gelmediğini dikkat çeken Kandemir, "Bizler ne zaman bu bölge tam huzura kavuştu dersek, hemen birileri devreye girip buraları kana bulandırıyor. Hakkari'deki olay da gösterdi ki buradaki terörün önüne geçmek için 1990-1994 yılları arasındaki sıkıyönetimin uygulanması gerekir" şeklinde görüş belirtti.

Daha sonra alanda toplanan vatandaşlar ellerinde Türk Bayrakları ile PKK terör örgütü tarafından katledilen 30 vatandaşın mezarına karanfil bırakarak terör örgütüne lanet yağdırdı. Katledilen 30 kişinin mezarı başında toplanan halk, Ömerli Müftüsü Abdurrahim Dilek'in okuduğu dualara eşlik etti.

Nezir GÜNEŞ/ MARDİN - DHA

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 23 Yıldır Unutulmayan Katliam - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement