Başörtülü olduğu için üniversite eğitimini tamamlayamayan ve 15 yıl sonra diplomasına kavuşan Rabia İnal, o dönemde dik durduğu için gururlu ve mutlu.
Yaşadığı günleri AA muhabirine anlatan İnal, o dönemde başörtülü olduğu için kendisi gibi çok sayıda kişinin baskılara maruz kaldığını söyledi.
Bazılarının baskılara dayanamayıp baş örtülerini çıkartmak zorunda kaldığını anlatan İnal, "Ben ve birkaç arkadaşım bunu kabullenmedik ve okuldan uzaklaştırıldık. Uzaklaştırma ve cezalarını sınav dönemlerine denk getiriyorlardı ki sınavlara giremeyelim ve devamsızlık gibi görünsün diye" dedi.
Baskı döneminde, hocalarının yanlarına çağırıp, "ailelerinizi düşünün, sizi buraya ne umutlarla gönderdiler, bu yaptığınız doğru değil" gibi telkinlerle başörtülerini çıkartmaları için ikna etmeye çalıştıklarını ifade eden İnal, şunları kaydetti:
"Bu söylemlerin hiçbirini dikkate almadık. Çünkü yaptığımızın doğru bir şey olduğunun farkındaydık. Bizler o dönemde Allah'ın ayetini başımızda taşımanın gururunu yaşıyorduk. Bize bugüne kadar '28 Şubat dönemi mağdurları' şeklinde hitap edildi. Ben artık böyle anılmak istemiyorum. Biz 28 Şubat mağdurları değil incileriyiz. Çünkü o dönemde seçilmişlik vardı bence. Allah'ın ayetini taşımanın seçilmişliğiydi bu. Allah'ın ayetini taşımak bir mağduriyet değil onur ve gururdur. O dönemde mücadelemizin yanlış olduğunu söyleyen bölüm başkanı hocamıza şunu dedim 'yıllar sonra gün gelecek ve başörtülü olarak diplomamı almış bir şekilde karşınıza çıkacağım'. O da bana 'siz o günleri asla göremeyeceksiniz' demişti. Ben şu anda o günleri görmenin gururunu yaşıyorum. İnşallah o hocamı da ziyarete gideceğim. Bu konuda dik duruş sergilememek çok önemli. Biz o dönemlerde mağdur edildik ve buralara kadar geldik. Bu mağduriyetin giderilmesi adına bir çalışma yapılmasını istiyoruz. Dolayısıyla iade-i itibardan ziyade eşitlik istiyoruz."
"4 yıllık fakülteyi 17 yılda bitirdim"
Başörtüsünden dolayı üniversite eğitimini tamamlayamayan Emine İlyas ise 1997 yılında Üniversitesi, Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünü kazandığını, fakat ikinci sınıfta yasağa denk geldiğini anlattı.
Sınıfa başörtülü girdikleri için uyarı, uzaklaştırma cezası verildiğini ve eğitimini bıraktığını aktaran İlyas, şöyle devam etti:
"Zorlukların yanında güzel şeyler de yaşadık. Bir gün sınıftan atıldık. Bahçeye indim bir baktım sınıf arkadaşlarımın hepsi arkamda. Solcusu, sağcısı kızı erkeği hepsi aşağı inmiş. Bu beni çok duygulandırdı. Arkadaşlarıma siz çıkın dersinizden olmayın dedim. Başımı açıp devam etmek yerine okuldan ayrıldım. Üniversitede okurken birden evde oluyorsun. Eğitiminizin devam etme ihtimali yoktu. O süreçte mahkemelere başvurdum geri dönüş alamadım. Evlendim çocuklarım oldu. Sonra çıkan afla 2014 yılında mezun oldum. Yani 4 yıllık fakülteyi 17 yılda bitirdim. Çok şükür bu çok güzel bir şey. Şu an atanmayı bekliyoruz. Fakat biz pozitif ayrıcalık, iade-i itibar istiyoruz. Benim arkadaşlarım emeklilik hesapları yaparken bizler hala atanma yolunda olmamalıyız. İnşallah meclis içerisinde komisyon kurularak bizim durumumuza çözüm üretmelerini istiyoruz."
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat Mağdurları 'İade-i İtibar' İstiyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?