MUSTAFA YILDIRIM - Tarihe "post modern darbe" olarak geçen 28 Şubat sürecinde başörtüsü sorunu nedeniyle Selçuk Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümüne devam edemeyen Tuba Kaya, 1999'da bıraktığı okulunu ancak geçen yıl bitirebildiğini belirterek, "Zorlu öğrencilik yıllarımın ardından benzer durumdaki arkadaşlarımla birlikte öğretmen olabilmek için özel bir yasayla itibarımızın iadesini istiyoruz" dedi.
Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 Şubat sürecinin en görünen ayrımcı tutumlarından biri olan başörtüsü yasağının baskısını yoğun şekilde yaşadıklarını, öğrencisi olduğu Selçuk Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünden 1999 yılında 3. sınıftayken ayrılmak zorunda kaldığını anlattı.
Başörtüsü yasağının devam ettiği yıllarda çıkarılan ara aflarla dönemediği okulunu, AK Parti iktidarında yasak kalktıktan sonra tamamladığını ifade eden Kaya, geçen yıl mezun olarak diplomasına kavuştuğunu kaydetti.
Kaya, öğrencilik yıllarında gasbedilen haklarının okula dönüş affıyla verilmesi dolayısıyla AK Parti iktidarına ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a minnettar olduklarını dile getirerek, "28 Şubat döneminde geçerli olan mesleğe giriş şartları ile şu anki şartlar ve sınavlar arasında büyük farklar var. Bizim yeni mezun genç arkadaşlarımızla aynı şartlarda rekabet etmemiz çok zor, neredeyse imkansız. Öğrencilikle beraber gasbedilen kamuda yer alma hakkımızın iade edilmesini, en azından kolaylaştırılmasını istiyoruz" diye konuştu.
"Özel yasayla hakkımız iade edilebilir"
Benzer durumdaki 220 arkadaşının bir araya gelmesiyle "28 Şubat Kadın Platformu"nu oluşturduklarını ve sosyal medya üzerinden bu konuları tartıştıklarını aktaran Kaya, şöyle konuştu:
"O dönemde kamuda yer alma hakkımız gasbedilmeseydi, 2001 yılında mezun olduğumda atamam yapılacak, şimdi neredeyse emekliliği yaklaşan bir öğretmen olacaktım. Darbenin negatif ayrımcılığıyla yılları heba olmuş bizler, devletimizden, adalet ilkesi gereği mağdur öğretmen adaylarına pozitif ayrımcılık yapmasını bekliyoruz. Tekrar okulumuza kavuşmamızı sağladığı için minnettar olduğumuz devletimizin çıkaracağı özel bir yasayla yarım kalan ve bizler için asıl önem arz eden kamuda yer alma hakkımızı da iade edeceğine dair inancımızı koruyoruz. Devlet eliyle uygulanan bu darbenin negatif ayrımcılığını yaşayan bizler, eşitlik ilkesinden çok, adalet ilkesi gereği mağduriyetimizin tekrar devlet eliyle giderilmesi adına gerekirse pozitif ayrımcılık da diyebileceğimiz kamuda yer alma hakkımızı istiyoruz."
Evli ve 2 çocuk annesi bir öğretmen adayı olarak atama umudunu hiç yitirmediğini kaydeden Kaya, "bin yıl sürecek" denilen büyük travma yıllarının yaralarını saran AK Parti hükümetinin bu sorunu da çözeceğine inandığını ve öğretmen olacağı günün heyecanını şimdiden yaşadığını dile getirdi.
Son Dakika › Güncel › 28 Şubat Mağduru Öğretmen Adayı Atama Bekliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?