29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika
Güncel

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyetin 91. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Samsun, Ordu, Çorum, Giresun, Amasya ve Sinop'ta tören düzenlendi.

29.10.2014 14:18

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Samsun, Ordu, Çorum, Giresun, Amasya ve Sinop'ta törenlerle kutlandı.

Samsun Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen kutlama programı, Vali İbrahim Şahin, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Yavuz Selim Kahveci ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın askeri araçla vatandaşların bayramını tebrik etmesiyle başladı.

Saygı duruşunun ardından Samsun Sahra Sıhhiye Eğitim Merkezi Komutanlığı'na bağlı bando ekibi tarafından İstiklal Marşı okundu.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Samsun Valisi Şahin'e gönderdiği mesaj okundu. Erdoğan mesajında, Samsun halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak, cumhuriyetin 91'inci yıl dönümünün ülke ve millet için hayırlara vesile olması temennisinde bulundu.

Vali Şahin ise cumhuriyetin Türk milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değer olduğunu vurguladı.

Şahin, "Türk milletinin bütün bireyleri, adı cumhuriyet olan erdemli rejimi Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda sonsuza kadar yaşatacaktır. Cumhuriyetin verdiği güç sayesinde Türkiye uluslararası camiada önemli bir yere sahip olmuş, bölgesindeki gelişmelerde aktif rol oynamış, 'Yurtta sulh dünyada sulh' ilkesiyle iç ve dış tehditleri ortadan kaldırmasını bilmiştir. İleri medeniyet yolunda kararlı adımlarla yürüyen ülkemiz, dünyanın sayılı ülkelerinden biri olmaya adaydır" ifadelerini kullandı.

Günün anlamına ilişkin konuşmaların yapıldığı, şiirlerin okunduğu program, geçiş töreniyle sona erdi.

Öte yandan, tören sırasında protokol üyelerinin oturduğu alana yaklaşarak pankart açmak isteyen İhsan T, güvenlik güçlerince alandan uzaklaştırıldı.

Ordu

Ordu'da valilikte başlayan törenler kapsamında Vali İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Albay Şeref Çakmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz,  tebrikleri kabul etti.

Ordu Lisesi karşındaki alanda devam eden törende Vali Balkanlıoğlu, Albay Çakmak ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, vatandaşların bayramını kutladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle gönderdiği mesajın okunmasıyla başlayan törende konuşan Vali Balkanlıoğlu, 91 yıl önce milletin Mustafa Kemal Atatürk'ün etrafında birleşerek cumhuriyetin ilan edildiğini söyledi.

Ülkenin her karış toprağının şehit kanlarıyla yoğrularak kendilerine armağan edildiğini anlatan Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu:

"Atatürk cumhuriyeti gençlere armağan ederek arkasına halkın gücünü, iradesini almıştır. Tek başına diktatörce davranmayıp halkın gücüyle bu zaferi kazanmıştır. Aslında cumhuriyet bilincinin gençlere çok iyi izah edilmesi lazım. Yani halktan güç almayan birtakım odakların halk adına karar vermesi, halk adına doğruları lanse etmesi artık sona ermiştir. Bunu herkesin bilmesi lazım. Kim bir konuda karar verecek, izah edecekse gücünü halktan almalıdır. Yani onu halk seçmeli. Cumhuriyet aslında budur."

"Günümüze kadar bazı insanlar egemenliği ve gücü halktan almadan, halkın ensesinde boza pişirdiler" diyen Balkanlıoğlu, "Artık çok şükür bizim cumhuriyetimiz de olgunluğa kavuştu ve bu nedenle hızla medeni milletler arasında yerini almaya başladı. Allah inşallah dünya durdukça cumhuriyetimizi yaşatır" ifadelerini kullandı.

Kutlamalar, günün anlam ve önemini belirten şiirlerin okunması ve tören geçişiyle sona erdi.

Çorum

Çorum'da valilikte başlayan kutlamalar kapsamında Vali Ahmet Kara, Garnizon Komutanı Albay Ahmet Çelik ve Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, tebrikleri kabul etti.

Hürriyet Meydanı'nda devam eden törende, saygı duruşu sonrasında İstiklal Marşı okundu. Vali Kara, Albay Çelik ve Başkan Külcü, araç üzerinden meydanda toplanan vatandaşlar ve öğrencilerin bayramını kutladı. Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdiği kutlama mesajı okundu.

Törende konuşan Vali Kara, cumhuriyetin 91'inci yılını coşkuyla kutladıklarını belirterek, insan onuruna ve yaradılışına yakışır rejimin cumhuriyet olduğunu söyledi.

Milleti ve iradesini ön plana çıkarması noktasının cumhuriyeti ideal rejim kıldığını ifade eden Vali Kara, şunları kaydetti:

"Bu coğrafyayı vatan yapan, yıkılan imparatorluğun küllerinden yeni devletin doğmasını sağlayan Gazi Mustafa Kemal ve tüm şehitlerimize şükran borçluyuz. Cumhuriyet bir değerler manzumesidir. Bir bütün olarak algılanmalı, tüm niteliklerine eşit değerler atfedilmelidir. Cumhuriyeti tüm değerleriyle yaşatmak için hepimize düşen görev, birlik ve beraberlikten, kardeşlikten, çok çalışmaktan asla vazgeçmeyeceğimiz gerekliliğidir."

Tören, okunan şiirlerin ardından halk oyunu gösterileri ve tören geçişiyle sona erdi.

Giresun

Giresun'da törenler, Vali Hasan Karahan'ın makamında tebrikleri kabulüyle başladı.

Atatürk Stadı'nda devam eden törende Vali Karahan, Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru ve Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu halkın bayramını kutladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdiği mesaj okundu.

Vali Karahan, törende yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 91. yıl dönümüne erişmenin gurur ve mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Devletimiz, cumhuriyet idaresiyle gelişmesini kesintisiz sürdürerek her alanda önemli atılımlar gerçekleştirmiştir. Devletimiz, cumhuriyet sayesinde bölgesinin ve dünyanın önemli devletlerinden biri haline gelmiştir. Özellikle de son zamanlarda bulunduğu sorunlu coğrafyaya rağmen güçlü ekonomisi ve insani değerleriyle tüm dünya devletlerine  örnek olmuştur" diye konuştu.

Karahan, cumhuriyetin 91. yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen çeşitli yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerini verdi.

Program, geçit töreninin ardından sona erdi.

Amasya

Amasya'da cumhuriyetin 91. yıl dönümü coşkuyla kutlandı. Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin'in valilikte protokol üyelerini kabulüyle başlayan tören programı Yavuz Selim Meydanı'nda devam etti.

Vali Çomaktekin, Tugay Komutanı Tuğgeneral Ufuk Uras ve Belediye Başkanı Cafer Özdemir, alanı dolduran vatandaşları selamladı.

15. Piyade Eğitim Tugay Komutanlığı bando ekibi eşliğinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.

Vali Çomaktekin, burada yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 91. yılını gurur ve sevinç içinde milletçe kutladıklarını belirtti.

Milli mücadelenin vizyon belgesi olarak nitelendirilen Amasya Tamimi'nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilan edildiği şehirde olduklarını anımsatan Çomaktekin, bu nedenle Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarken ayrı bir mutluluk, onur ve heycan duyduklarını dile getirdi.

Törende, yıl içinde çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere hediyeler verildi.

Günün anlamını içeren şiirlerin okunması ve konuşmaların ardından kutlamalar geçit töreniyle sona erdi.

Sinop

Sinop Bülent Ecevit Caddesi İskele Meydanı'nda gerçekleştirilen törende Vali Yavuz Selim Köşger, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten ve Belediye Başkanı Baki Ergül, tören alanını gezerek vatandaşların bayramını kutladı.

Törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla gönderdiği mesaj okundu.

Programda konuşan Vali Köşger, cumhuriyetin 91. yılını büyük bir coşkuyla, kıvançla, gururla ve sevinçle kutladıklarını söyledi.

Köşger, "Bugün geldiğimiz noktada ülkemizin etrafında kan gölü, coğrafyamızın etrafı çepeçevre insanlık dramı yaşıyorken birçok uygarlığa beşiklik etmiş bu coğrafya şimdi tüm dünyanın gözleri önünde tarihin en büyük insanlık dışı uygulamalarına şahitlik ediyorken, biz ülkemizde barış, huzur, refahlık içinde yaşıyoruz. Cumhuriyetimizin kıymetini bilelim ve onu daha ileriye taşımak için uğraşalım" ifadelerini kullandı.

Okulların hazırladığı gösterilerin ve halk oyunlarının sunulduğu tören, öğrenciler tarafından günün önemine ilişkin şiirlerin okunmasıyla devam etti.

Program, geçit töreniyle son buldu. - Samsun

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement