2Trt Hd Açılışında Konuşan Yalçındağ: 'Tele-Misafir' Dönemine Dönüyoruz - Son Dakika
Güncel

2Trt Hd Açılışında Konuşan Yalçındağ: 'Tele-Misafir' Dönemine Dönüyoruz

2Trt Hd Açılışında Konuşan Yalçındağ: \'Tele-Misafir\' Dönemine Dönüyoruz

TRT Hd Açılışında Konuşan Şahin: Bazı Şeyler Özel Sektörde Daha Kolay

19.06.2010 22:40

TRT HD AÇILIŞINDA KONUŞAN ŞAHİN: BAZI ŞEYLER ÖZEL SEKTÖRDE DAHA KOLAY

YALÇINDAĞ: 'TELE-MİSAFİR' DÖNEMİNE DÖNÜYORUZ

TRT HD kanalının açılış töreninde konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, "13'üncü kanalımız HD, umarım çok hızlı yayılır. Çünkü bu teknoloji Batı dünyasında artık sıradanlaştı" dedi. Doğan Yayın Holding Başkanı Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, D- Smart üzerinden de yayın yapan HD ile TRT'nin başarılarına bir yenisini eklediğini belirterek, "Bugün TRT ile yaptığımız işbirliği sonucu D-Smart 110'uncu kanaldan dünya kupası maçlarını yayınlamaya başlamamız HD'li evleri 'tele misafirlerin' adresi haline getirdi" dedi.

Türkiye'de 24 saat HD yayın yapan ilk kanal olma özeliği taşıyan TRT HD kanalının açılış gecesi TRT Oran Kampusu'nda düzenlendi. Gecede konuşan Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, televizyon yayıncılığında gelinen noktanın inanılmaz olduğunu belirterek, "1974'te Trabzon'da televizyon yayınları başlarken beni stüdyoya davet ettiler. Ben o zaman Trabzonspor'un kaptanıydım. Hürriyet'te yılın futbolcusu seçilmiştim. Evde paket yayınlar, siyah beyaz diziler seyrederdik. Şimdi TRT 13'üncü kanalı HD'yi açıyor. Bence TRT Spor ile 14'üncü kanalı açalım. Geçenlerde bir komşu ülkeye gittim, onlarda 12.5 milyon lisanslı sporcu var. Bizde hala 2.5 milyon. Spor yaparsak demokrasiye katkımız olur. Doğru karar veririz. Hoşgörülü güleryüzlü oluruz. Spor kanalı da buna katkıda bulunur" dedi.

İBRAHİM ŞAHİN: ÖZEL SEKTÖR DAHA KOLAY YAPIYOR

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TRT'de zoru başardıklarını anlatırken bir takım şeylerin özel sektörde daha kolay yapılabileceğini söyledi. Şahin, "Ama burada karar almak, bürokrasiyi aşmak ve uygulamak gerçekten zor. 13'üncü kanalımız HD. Umarım çok hızlı yayılır. Çünkü bu teknoloji Batı dünyasında artık sıradanlaştı. Üç boyutlu teknoloji tartışılıyor artık. Bizim de mutlaka HD'yi ülkemize benimsetmemiz lazım. TRT'nin buna öncülük etmesinden çok mutluyuz. Dünya kupasıyla örtüşmesi daha gurur verici oldu" dedi.

TRT'nin kanallarının giderek arttığını, HD'nin aslında 1 aylık ürün olduğunu kaydeden Şahin şunları söyledi:

"Normalde biz 2 ayda kanal kuruyorduk, biraz hızlandık. Şimdi ayda bir kanal kurmaya başladık. HD'nin fikirsel altyapısı yaklaşık 2 yıldır bizim içimizdeydi. Özellikle yayınları satın alırken ya da yaptırırken digital ortamda yapıyorduk. Ancak, mayıs ayında özellikle dünya kupası maçlarını HD yayınlatalım düşüncesiyle beraber karar aldık. Bu kadar üstün teknolojinin 1 ay gibi süre içinde başarıyla yayına giriyor olması gerçekten gurur verici. HD ile normal çözünürlüklü bir kanala göre 5 kat daha kaliteli bir yayın teknolojisiyle karşı karşıyayız. HD yayınlarını izlerseniz diğer yayınlar daha ilkel ve sıradan geliyor. Avrupa ve Amerika bize göre daha erken davrandı. Onların yayınlarını büyük bölümü HD. Tabi Türkiye genç bir nüfusa sahip. Bu tarz yeni yayınlara hızlı adapte oluyoruz. Bu kanalımız iddia ediyorum ki kısa süre içinde evlerimizde olacak."

YALÇINDAĞ: ÇATIDA ANTEN DÜZELTME DÖNEMİ ÇOK GERİDE KALDI

TRT HD'nin açılışına katılarak konuşma yapan Doğan Yayın Holding Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, çatıda anten düzeltme döneminin çok gerilerde kaldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çoğumuzun hatırlamakta zorluk çekeceği bir sahne bu. Çok gerilerde kalmış gibi ama üzerinden sadece 20 yıl geçti. Eskiden düzgün görüntülü bir televizyon yayını elde edebilmek için anteni bir öyle bir böyle çevirirdik. Düzgün bir hiza yakalayıp yayını izlemeye başladığımızda çıkan rüzgar antenin açısını iki derece saptırırsa aynı işlemi yeniden yapmak zorunda kalırdık. Şimdi görüntüler cam gibi. Sanki çalgılar odanın içinde çalıyor, bir assolist şarkısını yanınızda tatlı tatlı söylüyor gibi. Nereden nereye. Televizyonla tanışalı 45 yıl bile olmadı. Alman Stüdyo Hamburg'un hibe olarak yolladığı donanımla bir apartmanın bodrum katından, haftanın üç günü, günde iki saat olarak başlayan televizyon yayınlarını nasıl da heyecanla karşılamıştık. Tabii herkeste televizyon alıcısı yoktu. Bir televizyon alıcısı girmiş evler, olağanüstü rağbet görürdü. Bu televizyon yayını için gelenlere tele-misafir denirdi. Sanırım bu terimi büyük usta Halit Kıvanç icat etmişti. Bugün de tele-misafir dönemine dönüyoruz galiba."

"TÜRKSAT'A DEĞER KATTIK"

D-Smart olarak 3 yıl önçe başlattıkları uydudan yayınları çok kısa süre içinde 1 milyon 300 bin eve taşıyarak büyük bir iş başardıklarını anlatan Yalçındağ, şöyle devam etti:

"Dünyanın en hızlı gelişen uydu platformları arasına girdik. Bunu yaparken de milli uydumuz Turksat'a yatırım yaparak, değer kattık. Onu daha çekici hale getirdik. Bir çok yabancı yayıncının da Turksat'a yönelmesini sağladık. Bugün Turksat'a yayın yapan yüzlerce kanalın arasında D-Smart'a özel 56 kanal var. Ama en önemli atılımı, bu yıl dünyada televizyon yayıncılığında en ileri nokta olan HD, yani yüksek çözünürlüklü yayınları başlatarak yaptık. Galiba tele misafir geleneğini de geri getiren bu oldu. D-Smart bugün 11 HD kanal ile Türkiye'de en çok HD taşıyan platform oldu. Bugün TRT ile yaptığımız işbirliği sonucu D-Smart 110'uncu kanaldan dünya kupası maçlarını yayınlamaya başlamamız HD'li evleri 'tele misafirlerin' adresi haline getirdi. Üreticilerin başlattığı kampanyalar da HD TV'lerin fiyatlarını düşürdü. Çok daha geniş bir kitlenin HD TV alıcısı satın alabilmesine olanak sağladı. Ağustos ayında yapılacak dünya basketbol şampiyonasını da HD olarak ekrana getirecek olmamız ve basketbol milli takımımızın da bu şampiyona da iddialı olması, futbol milli takımımızın Avrupa kupası eleme maçlarının da HD olarak yayınlanacak olması, geleceğin teknolojisi HD'nin ülkemizde daha da yaygınlaştırmasına katkıda bulunacak. Televizyon seyri keyifliydi ama şimdi daha keyifli oldu. Daha da önemlisi özel sektör ile kamu kuruluşlarının birlikte hareket etmesiyle ne kadar hızlı ve başarılı sonuç alabildiğini ortaya koyduk. Bunda en büyük pay sahiplerinin ekibiyle TRT'ye çok kısa zamanda çok büyük hamleler yaptıran TRT'yi sektörün en önemli oyuncularından biri haline getiren TRT Genel Müdürü Sayın İbrahim Şahin ve onun arkasında her türlü desteği sağlayan hükümetimiz olduğuna inanıyorum."

Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yalçındağ, "Bugün burada çok güzel bir şeyi kutluyoruz, TRT son zamanlarda yaptığı önemli başarılara bir yenisini daha ekledi. Genelde biliyorsunuz devlet kurumları teknolojik yenilikleri geliştirmek adına özel sektörü takip eder. Ama TRT, İbrahim beyin ataklığı ve girişkenliğiyle çok önemli bir ilke imza attı. Bir izleyici olarak kendisine teşekkür ediyorum" diye konuştu.

GECEDE RENKLİ GÖRÜNTÜLER

TRT HD'nin açılış gecesine AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdülkadir Aksu, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, DSP Genel Başkanı Masum Türker, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Dr. Hilmi Bengi, Turksat Genel Müdür Yardımcısı Nihat Oktay ile çok sayıda davetli katıldı.

Gecede, TRT Ankara Radyosu korosu ile oyuncu Demet Tuncer konser verirken, Ege ve Onur Şan ise şarkılarıyla renk kattı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 2Trt Hd Açılışında Konuşan Yalçındağ: 'Tele-Misafir' Dönemine Dönüyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement