Kanal da bu dolgu malzemesini bize sağlayacak muhtemelen" dedi.
Ebru Özdemir, Euromoney Eurasia Financial Forum'da yaptığı konuşmada, "Kanalİstanbul'un bir hayal olup olmadığı" sorusuna, "Ben mühendislikte hiçbir şeyin olanaksız olmadığını söylerim. 3. köprü çok farklı bir teknikle yapılacak. Bu uzunlukta en geniş köprü olacak ve hem tren hem de otomobiller aynı platformda seyahat edecek. Dolayısıyla mühendislik tekniği çok farklı olacak. Çok önemli uluslararası tasarımcılara göre bunun mümkün olduğunu duyuyorum. 3. havalimanında da doldurmak için bu malzemeyi nerden alacağımızı hükümet gösterecek. Kanal da bu dolgu malzemesini bize sağlayacak muhtemelen. Dolayısıyla son aldığım bilgilere göre bu kanalı yapmak mümkün, teknik olarak dünyada her şey mümkün. Çin daha uzun bir kanal projesi düşünüyormuş Kanal İstanbul'dan" yanıtını verdi.
Son birkaç haftada Türkiye'de yaşanan olaylar sebebiyle pek çok insanın olumsuz bakışa sahip olması hakkında düşüncelerini dile getiren Özdemir, "10 yıl önce uluslararası yatırımcılar ve kurumlar tarafından ortaya atılan sorunlar, siyasi istikrarsızlık, proje finansmanına erişimin olmadığı ve vergi oranları gibi dramatik değişiklikler yaşandı. İki sarsıntılı hafta oldu ama buna rağmen birçok anlaşma kapatıldı. Bütün bu 1 ay içerisinde 6,5 milyar dolarlık anlaşma tamamlanmış durumda. Ve tabii ki artık 1 yıl 1 hafta yerine 10 yıllık krediler alıyorsunuz. Türk iş insanları çok daha cesur şimdi, daha çok risk alabiliyorlar. Bu bir öz sermaye meselesi" ifadelerini kullandı. Özdemir, iyi sponsorlar ve iyi projeler için likiditenin varolduğunu belirterek, bütün projelerini kolayca finanse ettiklerini ve anlaşmaları 3-4 ayda nihai sonucuna ulaştırdıklarını aktardı. 2-3 yıllık vadelerin yeterli olmadığını dile getiren Özdemir, "Gerçek bir proje finansmanı için 10 yıldan fazla olması lazım. Ancak maalesef uzun vade için Türk Lirası piyasası yok. Belki üzerinde çalışmamız gereken şey, ulusal para cinsinden finansman fırsatlarıdır" diye konuştu.
"Sermayelerinin önemli bir bölümünün bankalardan yerel olarak mı yoksa değişik kaynaklardan mı buldukları" sorusu üzerine Özdemir, Türk bankalarının likiditesinin şimdi çok yüksek olduğunu, piyasanın yüzde 75'inden daha fazlasının Türk bankaları tarafından kontrol edildiğini ve Türkiye iş aleminin şimdi başka finansman kaynakları bulmasının atılacak diğer adım olduğunu belirterek, " Daha büyük projeler yapacağımız zaman başka piyasalara girmeliyiz ve yapacağız da..." dedi.
"Bu projeleri geliştirmek için neler yapılması gerekir?" sorusuna ise Özdemir, her şeyin bir ortaklık olduğunu belirterek, "Bir yanda devlet var, diğer yanda özel sektör. Her anlaşmanın kendi kuralları var. Bankalar ne arar, doğrudan anlaşma, hazine garantisi gerekli mi değil mi, ödemeler nasıl yapılacak bütün bunların hepsi ayrı ayrı düzenlenmek zorunda. Bunlar aslında tek bir merkezi birimden yönetilirse çok iyi olur. Devlet açısından da faydalı. Burada çalışan insanlar, hataları çok daha kolay keşfedebilecek hale gelir ve gelecekte hatalar tekrarlanmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › 3. Havalimanı için 'Çılgın Proje'yi işaret etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?