3 Kata Çıkarılmalı - Son Dakika
Güncel

3 Kata Çıkarılmalı

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, tarım arazilerinin suya kavuşmasının ardından yapılacak çalışmalar ile tarımsal üretimin 2-3 katına çıkarılabileceğini söyledi.

25.06.2012 19:59

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, tarım arazilerinin suya kavuşmasının ardından yapılacak çalışmalar ile tarımsal üretimin 2-3 katına çıkarılabileceğini söyledi.

Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, GAP Tarımsal Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen ve tarımsal sulamada enerji kaynağı olarak kullanılan 'Mobil Güneş Pili' sisteminin tanıtımının yapıldığı Tarla Günü etkinliğine katıldı. GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nün Akçakale yolundaki Talat Demirören İstasyonu'nda gerçekleştirilen etkinliğe, Vali Celalettin Güvenç, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çiftçiler katıldı.

Etkinlikte; GAP Güneşi adı verilen Mobil Güneş Pili'nin tanımını yapıldı. Güneş Pili Ekip Lideri Ümran Atay, Vali Güvenç ve beraberindekilere panelleri sayesinde ürettiği elektrik enerjisi ile tarlaları damla sulama sistemiyle sulayan sistem hakkında bilgi verdi. İnceleme sonrası alanda toplananlara konuşan Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, tarım alanında yeni bir atılımın yaşandığını, üniversite, kamu ve uzmanların bir araya gelmesiyle Şanlıurfa'da yeni bir döneme girildiğini söyledi. Asırlardır çorak olan toprakların suyla buluştuğunu, toprakların yokluktan berekete dönüş yaptığını anlatan Vali Güvenç şöyle konuştu:

"Hali hazırda 2 milyon 70 bin dekar araziyi suluyoruz. Bu arazilerin önemli bir bölümünü de yer altı kaynak sularıyla suluyoruz. Enerjiyle suluyoruz buda maliyetli bir iş dolaysıyla o maliyet unsurunu da aşağıya düşürmek; çiftçilerimizin geleceği ve refahı açısından son derece önem arz etmektedir. Kamuoyunda bilinen kaçak elektrik kullanımının temeldeki çözümü de yer altındaki kaynak sularının ucuza tarlayla buluşturulmasından geçmektedir. Dolaysıyla bugünkü güneş enerjisinden su elde etmek, yer altı kaynak suyunu tarla ile buluşturmak çok önemli bir adımdır. İnşallah bundan sonraki dönemde seri üretime geçilir. Bu sistem geliştirilir böylece hem bölgemizin hem de ülkemizin önemli bir ihtiyacına cevap verilir. Şanlıurfa'da domates üreten bir şirketimiz dekarda 7,5 ton domates alırken, California'da 13 ton alınıyor. Aynı toprak, aynı su, aynı iklimde Amerika ile bizim aramızdaki üretim farkı yüzde 50 civarındadır. Buna kalite farkını, maliyet farkını eklediğimiz zaman ne kadar yol gideceğimiz ortadadır. Buna bir de pazarlama, kabiliyetlerini eklediğimiz zaman bizim daha işin başlangıcında olduğumuzu gösterir. Ancak damla sulama veya kapalı sulama sistemlerinin her hangi bir metoduyla tasarruflu dikkatli kullanımla enerji maliyetini yüzde 30-40 azaltmak mümkündür. Suyu, enerjiyi dikkatli kullandığın zaman maliyet düşecektir."

Yanlış sulamadan dolayı toprağın suyla birlikte akıp gittiğini ve verimin düştüğünü de hatırlatan Vali Güvenç, "Bunun sorumlusu biziz, bunun sorumlusu çiftçilerimizdir. Toprağa dikkatli su verirsek, hem ücret düşecek, hem toprağımız sel olup akıp gitmeyecek, hem de ürün kalitemiz artacak. Çiftçilerimizle tüm kurumlar temas halinde olup birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz. Çünkü buna şiddetle ihtiyacımız var. Allah vergisi bu topraklarda yapılacak çalışmayla tarımsal üretim ve geliri 2-3 katına çıkartmak mümkün olacaktır" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement