Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "21. yüzyıl, bir tüketim toplumu olarak inşa edilmeye başladı. Tüketim, tüketmek insanın nihai amacı haline geldi" dedi.
Görmez, Beyazıt Meydanı'nda düzenlenen 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nın açılışında yaptığı konuşmada, Ramazan'ın ayrılmaz bir parçası olan kitap fuarının hayırlara vesile olmasını diledi.
Yaşanan çağda her şeyin değişip dönüştüğünü anlatan Görmez, kitap, yazar, okur gibi her şeyin bir değişime tabi tutulmaya başlandığını ifade etti.
Görmez, hızlı yazılan kitaplar ile metinleri az, resimleri çok kitapların revaçta olduğunu belirterek, "Okur da değişiyor. Okumak bizim geleneğimizde derinlere dalmaktır. Çünkü derinlerde mana var, mazlum var, hikmet var, inci ve mercan var. Ama şimdilerde okumak, satıhlarda yüzmeye benziyor. Okumayı, yazmayı yeniden düşünmeye başlamamız gerekiyor. Gerçekten pek çok şey, değişip dönüşüyor. Acaba kitabı bu değişimlere dönüşümlere feda edebilecek miyiz? Üzerinde önemle durmamız gereken husus olarak bunu düşünüyorum" diye konuştu.
Mehmet Görmez, dünyanın muhtelif yerlerinde kitap ve okur sayısı üzerinden çeşitli karşılaştırmalar yapıldığına işaret ederek, şöyle devam etti:
"Ama şu unutulmamalıdır ki; kitap başka bir şeydir, kitabın bir tüketim nesnesine dönüşmesi başka bir şeydir. Okur başka bir şeydir, tüketici olmak başka bir şeydir. Zaman zaman 'batıda çok okunuyor, bizde az okunuyor' diye mukayeseler yapılır. Benim naçizane kanaatim; ben de batıyı gördüm, doğuyu gördüm, batıda dostlarımız daha çok kitap tüketici konumunda oluyorlar. Kitap okuyup çöpe atmayı, ben kitap okuyucusu olarak değerlendirmem. Mühim olan gerçekten kitabın okuru olmaktır. Kitap tüketmek, başka bir şeydir, kitabın okuru olmak başka bir şeydir."
Bu yıl ki Ramazan temasının helal kazanç ve helal lokma konusu olacağını anlatan Görmez, şunları söyledi:
"Çünkü 21. yüzyıl, bir tüketim toplumu olarak inşa edilmeye başladı. Tüketim, tüketmek insanın nihai amacı haline geldi. İnsanların ihtiyaçları değişti. Lüks ve israf insanların ihtiyaçlarına dönüştü. Her türlü gösteriş ve reklam, bu tüketim toplumunu körüklemeye devam ediyor. Böyle olduğu içindir ki insanlar kazandıklarının helal, haram olduğuna bakmaksızın, ihtiyaç haline getirdiği o lüksü, israfı yakalama peşine girdi. İnsanoğlu yediği lokmanın helal, haram olup olmadığı üzerinde daha az düşünmeye başladı. Bu sebeple Ramazan ayında kazancımızın ne kadar helal olup olmadığını, bir sorgulama ayına dönüştürelim."
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da kitabın en kıymetli dost olduğunu anlatarak, artık evlerin zenginliğinin kütüphanesiyle ölçüldüğünü kaydetti.
Kitabı, kütüphanesi olmayan evin de bu zenginlikten mahrum kaldığını ifade eden Mutlu, "Geçtiğimiz yıl 480 milyon adet kitap basılmış. Bunların 300 milyonu bandrollü kitap olarak piyasaya çıkmış. Dolayısıyla dünyada sektöre baktığımızda artık ciro itibariyle, ekonomik güç itibariyle 15. noktaya, kitap yayın sayısı itibariyle de 13. ülke pozisyonuna gelmiş. Artık kitap satışı, kişi başına kitap okuma oranları itibariyle ülkemiz, kültürlü toplumlar, okuyan toplumlar noktasında süratle yükselir bir noktaya gelmeye başlamış. Bunlar sevindirici" dedi.
Bütün bu fuarların, gayretlerin insanları kitapla buluşturmak için olduğuna dikkati çeken Mutlu, kültürlü, bilgili ve kitapla ilgili bir toplumun huzurlu, saadetli, mutlu bir toplum olacağına inandıklarını sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından, Diyanet İşleri Başkanı Görmez, İstanbul Valisi Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanvekili Sabri Dereli ve Basın Yayın Birliği Başkanı Münir Üstün, tören alanındaki çocuklarla kurdele keserek fuarın açılışını yaptı ve fuarı gezdi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 32. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?