Türkiye genelinde kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde talepleriyle meydanlarda olacak Türkiye genelinde kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde talepleriyle meydanlarda olacak.
Ankara'da, Ankara Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde saat 12.00'de Kolej Meydanı'nda buluşarak, Ziya Gökalp Caddesi'ne yürüyecek.
İstanbul'da saat 11.00'de Şişli Cami önünde toplanan KESK'li kadınlar, AKP Şişli İlçe Binası'na yürüyecek. Sosyalist Feminist Kolektif de saat 19.30'da Galatasaray Meydanı'nda toplanacak.
Adana'da Adana Kadın Platformu saat 11.00'de Mimar Sinan Açıkhava Tiyatrosu'nda toplanarak, Uğur Mumcu İstasyon Meydanı'na yürüyecek. Kadınlar akşam saat 18.00'de de 5 Ocak Meydanı'nda gece yürüyüşü düzenleyecek.
Eskişehir'de saat 17.30'da Hamam Yolu Yediler Parkı'nda toplanacak olan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, Adlar Migros'a yürüyecek.
Çanakkale'de saat 16.00'da KESK'li kadınlar, TMMOB'lu kadınlar, TTB'li kadınlar, Halkevci kadınlar, Üniversiteli Kadın Kolektifi, İHD'li kadınlar, EMEP'li kadınlar ve ÇABA Salı Pazarı'na yürüyecek.
Antalya'da saat 12.00'de Günlük Aydın Kanza Parkı'nda toplanacak olan Antalya 8 Mart Platformu, Yavuz Özcan Parkı'na yürüyecek.
-8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ-
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nun, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etmesiyle 8 Mart, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslararası bir gün oldu.
ABD'nin New York kentinde 8 Mart 1857'de 40 bin dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Polisin işçilere saldırması, işçilerin fabrikaya kilitlenmesi ve ardından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucu çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10 bini aşkın kişi katıldı.
Danimarka'nın Kopenhag kentinde 26-27 Ağustos 1910'da düzenlenen 2. Enternasyonal'e bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına "Internationaler Frauentag" (International Women's Day/Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi. Tarihin 8 Mart olarak belirlenmesi, 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Emekçi Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. BM Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti.
-TÜRKİYE'DE 8 MART-
Türkiye'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra 4 yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Eylem Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?