800 Yıllık Anıt Ağacı Çocukları Gibi Bakıyorlar - Son Dakika
Güncel

800 Yıllık Anıt Ağacı Çocukları Gibi Bakıyorlar

800 Yıllık Anıt Ağacı Çocukları Gibi Bakıyorlar

Selatin köyünün sembolü haline gelen çınar ağacı, tam 800 yıldır tarihe tanıklık ediyor Suyunu tam olarak alamadığı düşünülen anıt ağaç, kuruyan bazı dalları kesilerek ve etrafına sulama kanalları yapılarak hayatta tutulmaya çalışılıyor Köy sakinlerinden Kaçar: "Tüm köy, ailelerinin bir parçası haline.

09.02.2014 11:35

SUAT DENİZ - Germencik ilçesi Selatin köyünde, tarihe tanıklık eden ve ilin sembolleri arasında yer alan 800 yıllık anıt çınara, köylüler özenle bakıyor.

Aydın dağlarının en batısında yer alan, Aydın-İzmir otoban yolundaki Selatin Tüneli üstünde bulunan ve  "şirin köy" olarak da bilinen Selatin köyü sakinleri, incir ve zeytin üretimiyle geçimlerini sağlarken, köydeki "çınar ağacı" ile de biliniyor. Nesillerin altında sohbetlerini sürdürdüğü çınar ağacının 800 yıllık bir geçmişe sahip olduğu söyleniyor.

İl genelinde adlarını duyuran bu eşsiz sohbet mekanı daha iyi tanıtmayı, asırlık çınarı yerli ve yabancı turistlerde paylaşmayı isteyen köylüler, bakımına özen gösteriyor.

Köylülerden İbrahim Kaçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selatin köyünün anıt ağacının yaş, çap ve boy özellikleri ile kendi türünün alışılmış boyutlarının üzerinde olduğu, ilginç yapısı nedeniyle izleyenlerin belleğinde yer tuttuğunu belirtti. Ağacın gövde çapının yaklaşık 9, yüksekliğinin 18, gölge çapının ise 35 metre olduğunu bildiren Kaçar, yörenin kültür ve tarihinde özel bir yer edinen asırlık ağacın, görsel etkileyiciliğinin yanında halkın moral kaynağı olduğunu söyledi.

Nesiller boyunca kendilerine miras kalan çınarın, sonraki nesillere aktarmak istediklerini bildiren Kaçar, "Tüm köy, ailelerinin bir parçası haline gelen ağacı gözü, evladı gibi korumaya çalışıyor" dedi.

Köylerinin, İzmir Selçuk'a bağlı Şirince köyü ile yakın olduğunu, aradaki yolun düzenlenmesi halinde asırlık çınarı daha çok kişinin görme fırsatı bulabileceğini söyleyen Kaçar, "Şirince'ye turistler geliyor, bazen oradan buraya turla gelen oluyor. Eğer bir çalışma yapılır ve turistler köyümüze çekilirse, asırlık çınar ağacımızla birlikte köyümüzdeki incirimizi, yağımızı, saç böreğimizi daha iyi tanıtabiliriz" diye konuştu.

Köy eski muhtarı 71 yaşındaki Halil Kaçar da anıt ağacın altında büyüdüklerini, köyün sembolünü ayakta tutmak için herkesin çaba gösterdiğini söyledi. Ağacın 2002 yılında İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nca koruma altına alındığını kaydeden Kaçar, çeşitli kuruluşlar tarafından çevre düzenlemesinin yapıldığını, Selatin tünelinin yapımının yer altı su kaynaklarını etkilemesi nedeniyle bir ara kuruma tehlikesiyle karşılaştığını bildirdi. Bu sorunun kaymakamlık ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı bölge müdürlüğü görevlilerinin yürüttüğü çalışmayla giderildiğini, çınarın kurtulmasının tüm köyü mutlu ettiğini belirten Kaçar, "Bu ağaca bundan sonra da sahip çıkacağız. Burada çeşitli etkinlikler yapılarak, bölgesel yemeklerimizden konuklara ikram edilerek, insanlarımızı buraya çekebiliriz. Bu köyümüz o zaman adını sadece Selatin Tüneli ile değil, 800 yılık ağacı ile de adını her yerde duyurabilir" ifadelerini kullandı. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 800 Yıllık Anıt Ağacı Çocukları Gibi Bakıyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement