İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Uluslararası İstanbul Lale Festivali'nin açılışı yapıldı.
Emirgan Korusu'ndaki açılışta konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, lalenin evine döndüğünü belirterek, "Bugün 2014 yılında, 9. Uluslararası Lale Festivali'nde, 20 milyon lale İstanbulluları selamladı. İstanbulluların yüzüne güldü" dedi.
Türkiye'nin artık lale soğanı ithal etmek yerine ihraç eden bir ülke haline geldiğini ifade eden Topbaş, İstanbul'da festival kapsamında yapılan lale dikiminin maliyetinin yaklaşık 5 milyon lira olduğunu anlattı.
Topbaş, festivalin reklam değerinin ise ölçülemeyecek derecede yüksek olduğunu vurgulayarak, "Bugün en büyük teşekkür sizlere, İstanbullulara. Destek verdiniz, uygun gördünüz, hiçbir kula bugüne kadar nasip olmayan 3 dönem başkanlığı bana tevdi ettiniz. O kadar büyük bir hassasiyet ve sorumluluk yüklediniz ki, çalışmalarımıza 24 saat az gelecek neredeyse. Zaman makinesi olsa da zamanı kırparak çoğaltabilsek. Bana ve partime destek veren tüm yurttaşlarıma, hatta oy verememiş olsa da gönlü, İstanbul sevdasıyla kavrulan insanlarımıza hizmet etmek bizim en büyük onurumuzdur" diye konuştu.
"Lale bizden bir parça"
Topbaş, konuşmasının ardından lalenin taç yapraklarıyla renklendirilen pastayı eşi Özleyiş Topbaş'la keserek vatandaşlara ikram etti.
Bir süre vatandaşların tebriklerini kabul edip fotoğraf çektiren Topbaş, daha sonra Emirgan Korusu'nun içindeki Lale Vakfı'nda, İsmail Acar tarafından festival kapsamında hazırlanan Lale Sergisi'nin açılışına katıldı.
Topbaş, burada yaptığı konuşmada, şehirlerin, medeniyetlerin yeşerdiği ve dünyaya yansıtıldığı yerler olduğunu dile getirerek, "İstanbul 8 bin 500 yıllık tarihiyle adeta tarihin çeyiz sandığı dediğimiz medeniyetler beşiği, üç büyük imparatorluğun merkezi olması münasebetiyle dünyaya, geçmişte farklı yansımaları olan bir kenttir" dedi.
Kadir Topbaş, şehri tekrar dünyayı etkilediği günlerine taşımak istediklerini ifade ederek, şehirlerde günlük yaşamın yanı sıra, insanların estetik duygularını geliştirecek alanlarda da çalışmalar yapılmasının gerekli olduğunu kaydetti.
İnsanın günlük beklentilerini karşıladıktan sonra kentle temas kurmaya başladığına işaret eden Topbaş, şunları söyledi:
"İstanbul'da bu olgunun oluştuğunu, özellikle gördüğümü ifade etmek istiyorum. Artık İstanbullular'ın sadece kendi yaşamlarını değil, kentin tümüyle ilişki kurduklarını, kente sahip çıkmaya başladıklarını gördüğüm için memnuniyetimi ifade etmek istiyorum. Lale bizden bir parça. Her dönem bunu ifade ettik. Bizim edebiyatımıza, mistik hayatımıza, inanç dünyamıza kadar tarihte oldukça önemli bir yer tutmuş bir kavramdır. Bu güzelliğin İstanbul'da yaşaması açısından 2005'te bir başlangıç yaptık ve bugün gelinen nokta gerçekten gurur verici bir boyuta ulaştı."
Topbaş, konuşmaların ardından eşi Özleyiş Topbaş ile açılışını gerçekleştirdiği sergiyi gezdi.
20 milyon lale İstanbul'u süsledi
Festival için Konya'nın Çumra ilçesi başta olmak üzere, Silivri, Çatalca ve Şile, Pamukova ve Geyve'de köylüler tarafından yetiştirilen 211 farklı türdeki 20 milyon lale, parklar, korular, ana caddeler, semt parkları gibi birçok noktaya dikildi.
Festival kapsamında, Emirgan Korusu, Taksim Meydanı, Hidiv Korusu, Göztepe Gül Bahçesi, Büyük Çamlıca Korusu, Sultanahmet Meydanı ve Gülhane Parkı çeşitli etkinliklere sahne olacak. Ebrudan, heykele, lale temalı pek çok ürünün satışının yanı sıra, resim ve fotoğraf sergisi ile müzik dinletileri gerçekleştirilecek.
Ebru sanatçıları yapacakları canlı performanslarla sanatseverlerle buluşurken, "En Güzel Lale Yarışması"nda en güzel lale fotoğrafını çeken kişiler ödüllendirilecek.
Festival, 30 Nisan'a kadar devam edecek. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 9. Uluslararası İstanbul Lale Festivali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?