İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV), yarın toplanacak Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nin, Türkiye ve Schengen vizesi için kritik öneme sahip olduğu uyarısında bulundu.
AB Liderler Zirvesi'nin yarın "terörle mücadele gündemi" Brüksel'de bir araya geleceğine işaret eden İKV Genel Sekreter Yardımcısı ve Araştırma Müdürü Melih Özsöz, "Türkiye, AB'nin terörle mücadele gündeminde en üst sırada yer alan ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Türkiye'nin özellikle AB ülkelerinden Suriye'ye geçişlerdeki kilit ülke olması, bu alanda AB'nin Türkiye ile işbirliğini artırması ihtiyacını da üst noktaya çıkarmış durumda" dedi ve ekledi:
"Paris saldırıları ve sonrasında yaşanan gelişmeler çerçevesinde, terörle mücadelenin giderek Avrupa'da ön plana çıkması Türkiye'yi farklı açılardan etkiliyor. Tabi ki, bu sürecin Türkiye'nin AB üyelik perspektifi üzerindeki etkileri ele alınmalı ve AB'de giderek artan güvenlik endişelerinin Türkiye'nin AB sürecini bloke etmeye yönelik olarak kullanılmasına izin verilmemeli."
Gündemde olan önlemlerin, Avrupa'ya seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarına olan muhtemel etkileri ile ilgili olarak ise Özsöz şunları söyledi:
"AB'nin ortak PNR (Passanger Name Records – Havayolu Yolcu Kayıt Sistemi) uygulaması kapsamında Türkiye'den veri paylaşımı talebi ile karşılaşabiliriz. Bunun yanında, mevcut Schengen Sınır Koduna yönelik sıkılaştırma tedbirleri, AB ile vize muafiyeti sürecinde olan Türkiye için kritik öneme sahip."
Ortak PNR uygulaması veya Schengen sınır yönetimi kurallarında gerçekleşmesinin muhtemel bir sıkılaştırmanın Türk vatandaşlarını da yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Özsöz, "Hiç şüphesiz muhtemel bir ortak PNR uygulaması, Schengen Bilgi Sistemi (Schengen Information System-SIS), İkinci Nesil Schengen Bilgi Sistemi (SIS II) veya Eylül 2014 tarihi itibariyle Türkiye'nin de dahil olduğu Vize Bilgi Sistemi (Visa Information SystemVIS) ile eşgüdümlü olarak çalışacak ve birbirini destekleyecektir" dedi.
CHARLIE HEBDO KATLİAMI
Ocak ayı başında Paris'te mizah dergisi Charlie Hebdo'ya yönelik katliam ve sonrasında yaşananlar AB'yi, iç ve dış sınırlarında güvenliğe ilişkin politikalarını yeniden gözden geçirmeye itmiş; saldırılardan hemen sonra Paris'te bir araya gelen AB üye ülke İçişleri Bakanları, terörle mücadele kapsamında bazı alanlarda çalışmalara hız verme kararı almıştı.
RİGA ORTAK AÇIKLAMASI
Paris'teki ilk buluşmayı takiben 29 Ocak 2015 tarihinde AB Dönem Başkanı Letonya'nın ev sahipliğinde Riga'da bir araya gelen AB üye ülke Adalet ve İçişleri Bakanları da, açıkladıkları "Riga Ortak Açıklaması" başlıklı bildiri ile, Avrupa çapında terörle etkin mücadele kapsamında AB'nin adımlarını sıklaştıracağı alanlara ilişkin somut eylemleri sıralamış ve yarın toplanacak Liderler Zirvesinin bu konudaki gündemini belirlenmişti.
PNR VE TERÖRÜN FİNANSMANI MASADA
Bu çerçevede yarın AB Liderlerinin masasında, terörle mücadele kapsamında şu konuların ele alınması bekleniyor:
AB çapında ortak bir PNR uygulamasının oluşturulması,
Radikalleşme ve yabancı savaşçılar ile mücadele kapsamında, başta sosyal medya olmak üzere radikalleşmenin hızla yayıldığı mecraların daha etkin takip edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması,
Terörün finansmanı ile etkin mücadele edilmesi,
Terörle mücadele kapsamında bilgi paylaşımı ile uluslararası işbirliğinin artırılması.
TERÖR ÖRGÜTLERİNE KATILIMIN ÖNLENMESİ
AB'nin terörle mücadelede önümüzdeki yıllarda izleyeceği politikaların belirlenmesinde kritik öneme sahip olacak Gayriresmi Liderler Zirvesi'nde, liderlerin ele alacağı tartışmalı bir diğer konu ise, radikalleşme ve yabancı savaşçılar ile mücadele. Bu çerçevede AB Liderleri, başta sosyal medya olmak üzere radikalleşmenin hızla yayıldığı ve teröristlerin iletişim kurdukları mecraların daha etkin takip edilmesi ve gerekli önlemlerin alınmasını tartışacaklar. Liderlerin hedefinde milyonlarca kullanıcıya sahip Twitter, Skype ve Viber gibi uygulamalar da var. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › AB Liderler Zirvesi Schengen Vizesi İçin Kritik Öneme Sahip' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?