Tarım ve hayvancılık ülkesi olarak bölgesinde lider olan Türkiye'de baş gösteren hayvan hastalıkları nedeniyle Avrupa Birliği (AB) ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelere et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri ihracatı yapılamıyor.
CİDDİ ANLAMDA EKONOMİK KAYBA SEBEP OLUYOR
Tarım ve hayvancılık alanında gelişimlerin ve büyümenin devam etmesi için ihracatın kesinlikle yapılması gerektiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, Türkiye'nin bu durumdan ciddi anlamda ekonomik kayba uğradığını söyledi.
"ŞAP, BRUSELLA VE KOYUN KEÇİ ÇİÇEĞİ HASTALIĞI"
Türkiye'de birçok bulaşıcı hastalık olduğunu ve verim kaybının da yaşandığını ifade eden Aksaray Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, "Ülkemizde şap, brusella ve koyun keçi çiçeği gibi birçok bulaşıcı hastalıklar var. Bu hastalıklar hem koyunlarda ölüme, hem verim kaybına, yavru atığına, hem de insan sağlığına zararlı hastalıklar.
"AB ÜLKELERİ BİZDEN HAYVANSAL GIDALAR ALMIYOR"
Bu nedenle de Türkiye'de hastalık olduğu için Avrupa Birliği ülkeleri ve gelişmiş ülkeler bizden hayvansal gıdalar almıyor. Ne et, ne et ürünü, ne süt, ne süt ürünü almıyor. Sadece tarımsal ürün satabiliyoruz" şeklinde konuştu.
"ARTIK BULAŞICI HASTALIKLARIN KALKMASI LAZIM"
Bulaşıcı hastalıkların kesinlikle ortadan kaldırılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Aktürk, "Hayvancılığın geliştirilmesi demek ürün kalitesinin artması, kaliteli ve sağlıklı gıdanın üretilmesi demektir. Tabi kaliteli ve sağlıklı ürün üretilmesi için de bu hastalıkları yenmek zorundayız. Türkiye'nin gündeminden, hayvancılığın gündeminden artık bulaşıcı hastalıkların çıkması lazım. Bu nedenle, bakanlığımızdan, devletimizden bu aşıları düzenli olarak her ilde, her ilçede, her kasabada, her işletmede zorunlu ve ücretsiz olarak yapılmasını, yaptırmayanlara da para cezası uygulaması gerekli" dedi.
"HAYVAN HASTALIKLARINDA TÜRKİYE ZENGİN BİR ÜLKE"
Aksaray Veteriner Hekimler Odası Başkanı Veteriner Hekim Miktat Küçük ise, Türkiye'nin hayvan hastalıkları konusunda zengin bir ülke olduğunu belirterek, bu hastalıkların hayvanlar dışında insan hayatını da tehlikeye düşürdüğünü söyledi. Başkan Küçük, "Özellikle bölgemizde Brusella ve Tüberküloz hastalığı yaygın. Bu konuda ciddi çalışmalar yapılması gerekiyor. Çünkü bu hayvancılığımızın geleceği açısından çok önemli. Bu konuyla ilgili devletimizin çalışmaları var. Özellikle tazmin hastalıklar kapsamındaki hastalıklar ama zaruri değil. Sadece tespit edildiği noktada devlet tazmin ediyor. Bunun bence zorunlu kılınarak bütün işletmelerin bir testten geçirilip bu tür hayvanların eradike edilmesi gerekli. Ancak o noktada biz bir yerlere varabiliriz. Bu işte oldukça külfetli olduğu için bunun belli bir zamana ve bölgelere yayılarak sırayla ari hale getirerek bu hastalıklardan kurtulmamız gerekiyor" dedi.
Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ise Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bir milat yaparak bu hastalıkların köküne inmesi gerektiğini belirterek, özellikle Trakya'da olduğu gibi tüm Türkiye'yi ari bölge ilan edip çalışmalara ilk adımı atması gerektiğini söyledi
"HAYVAN HASTALIKLARINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"
Hayvan hastalıklarına yönelik geniş çaplı çalışmalar yaptıklarını belirten Aksaray Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bestami Zabun ise, "Hayvan hastalıkları ile ilgili mücadele bakanlığımızın talimatı doğrultusunda tüm il ve ilçelerimizde yapılmaktadır. Bu mücadeleler daha çok aşılama, hayvan hareketlerinin kontrolü, tazminatlı hastalıklar olduğu zaman bu hayvanların itlaf edilmesi, insan sağlığı açısından risk oluşturacak olan hastalıklardan ölen hayvanların yok edilmesi gibi tedbirler alınmaktadır. Aşılamalarımız genellikle bakanlığımızın belirlediği program dahilinde yapılmakta. Özellikle şap aşısı yılda 2 defa İlkbahar ve Sonbahar dönemlerinde Türkiye genelinde yapılmaktadır" şeklinde konuştu.
Son Dakika › Güncel › AB Ülkelerine Et ve Süt Satamıyoruz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (4)