RANCHO Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice, ABD ile Güneydoğu Asya Uluslar Birliği (ASEAN) ülkelerini California eyaletinde bir araya getiren "tarihi" zirvenin Başkan Barack Obama'nın Asya'ya yönelik politikalarının önemli bir işareti olduğunu söyledi.
Rice, zirvenin yapılacağı ABD'nin önemli diplomatik girişimlerinin ana mekanlarından olan California eyaletindeki Sunnyland'de basın toplantısı düzenledi.
ABD Başkanı Barack Obama'nın ASEAN ülkeleriyle böyle bir zirveye ilk kez ev sahipliği yapmasından dolayı toplantının tarihi önem taşıdığını kaydeden Rice, zirvenin aynı zamanda Obama'nın Asya'ya yönelik politikalarının bir gereği olduğunu vurguladı. Rice, "Zirve, başkan Obama'nın Asya'ya yönelik taahhütlerinin önemli bir işareti" diye konuştu.
Bugün öğleden sonra başlayacak iki günlük zirvede ABD ile ASEAN üyeleri arasında ekonomi alanında ilişkileri güçlendirmeyi hedeflediklerini aktaran Rice, zirvede ayrıca güvenlik, terörle mücadele, ticaret, iklim değişikliği gibi birçok konunun değerlendirileceğini belirtti.
Rice, "ABD'nin zirveyi düzenlemesiyle bazı ASEAN ülkelerindeki insan haklarına karşı duruşunu zayıflattığına" ilişkin soru üzerine, ABD'nin bu konudaki pozisyonunda bir değişiklik olmadığını kaydetti.
ASEAN ülkelerinin bazılarındaki insan hakları meselesinde ilerleme kaydedilmesi gerektiğinin farkında bulunduklarını vurgulayan Rice, "ASEAN ortaklarımızın bazılarının insan hakları meselesinde kat edecekleri çok mesafeler bulunuyor. ABD olarak her yerde olduğu gibi tüm insan haklarını savunmayı sürdüreceğiz. Asya ülkelerinin de aralarında bulunduğu dünya genelindeki diğer ülkelerle yaşadığımız insan hakları, demokrasi, yolsuzluk konularındaki farklılıkları konuşmaya devam edeceğiz. Aynı zamanda insan hakları ihlallerine ilişkin kaygılarımızı özel ve kamuoyunda her türlü ortamda dile getirme fırsatını kullanacağız" diye konuştu.
Zirvede Obama'nın ASEAN ile aralarındaki stratejik ortaklığının pekiştirilmesinin yanı sıra 42 trilyon dolarlık ticaret hacmine sahip Trans-Pasifik Ortaklığı'nın (TPP) dinamiklerini belirlemeyi hedeflediği belirtiliyor.
Zirve protesto ediliyor
ABD'nin batı yakasının "Camp David"i olarak adlandırılan Sunnyland'de yapılan zirveyi ABD'de yaşayan bazı Güneydoğu Asya kökenli vatandaşlar protesto ediyor. ABD polisi zirvenin yapılacağı alanın yaklaşık bir kilometre ötesinden yolu yaya ve araç trafiğine kapatırken, protestocular özellikle Kamboçya, Myanmar, Laos ülkelerindeki insan haklarına dikkati çeken dövizler taşıyor. Trans Pasifik Ortaklığı'nın (TPP) ABD'nin çıkarlarıyla uyuşmadığı iddiasında da bulunan göstericilerin güneşin altında sıcak havaya rağmen gösterileri sürüyor.
Başkan Obama, ilerleyen saatlerde ASEAN liderlerini karşılayacak. Toplantıların ilk bölümünde konuşma yapacak olan Obama, akşam saatlerinde liderler yemekte bir araya gelecek. İki günlük zirvenin sonunda Obama basın toplantısı düzenleyecek.
Obama, 2013 yılında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'i de Sunnyland'de ağırlamıştı.
ASEAN, 8 Ağustos 1967'de Malezya, Endonezya, Filipinler, Tayland ve Singapur'un katılımıyla kuruldu. Brunei'nin 1984'te, Vietnam'ın 1995'te, Laos ve Myanmar'ın 1997'de ve Kamboçya'nın da 1999'da örgüte dahil olmasıyla üye sayısı 10'a yükseldi. Yaklaşık 620 milyon nüfusa sahip ASEAN bölgesi 4,5 milyon kilometre kareye yayılıyor. ASEAN örgütünün öncelikli hedefleri arasında bölge ülkelerinin ekonomik büyümesine ivme kazandırılması, toplumsal ve kültürel gelişim, bölgede barış ve istikrarın sağlanması yer alıyor.
ASEAN, 2,6 trilyon dolarlık ekonomik hacmiyle dikkati çekiyor.
Son Dakika › Güncel › Abd-Asean Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?