ABD vatandaşı Tracey Lynn Brown'un, 2013'te transit yolcu olarak bulunduğu Atatürk Havalimanı'nda tartışma yaşadığı polisler tarafından etkisiz hale getirilmek istenirken nefessiz kalarak yaşamını yitirmesine ilişkin 12 polis ile bir doktorun yargılanmasına devam edildi.
Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanıklar katılmazken avukatlar hazır bulundu.
Duruşmada, Cumhuriyet Savcısı Ercan Altuncu, esas hakkındaki mütalaasını sundu.
Mütalaada, 4 Nisan 2013'te Atatürk Havalimanı'nda dış hatlar yolcusu olarak bulunan Tracey Lynn Brown'un, saat 21.45 sıralarında dış hatlar terminalinde bulunan Pasaport Kontrol Büro Amirliği'nin bir odasına girdiği, dışarı çıkması yönündeki uyarıları dikkate almaması üzerine zor kullanılarak dışarıya çıkarıldığı belirtildi. Mütalaada, Brown'un sabaha karşı 04.00 sıralarında tekrar pasaport kontrol büro amirliğinin bulunduğu kata geldiği, buranın irtibat penceresinden uzanarak, bazı malzemeleri görevli polis memurlarına doğru fırlattığı, eline makas aldığı, tekrar müdahale edilerek sakinleştirilmeye çalışıldığı anlatıldı.
Mütalaada, Tracey Lynn Brown'un sorunlu yolcu odasına alındığı, burada da saldırgan tutumlarına devam ettiği, görevli polis memurlarından U.T'yi yaralaması üzerine yere yatırılarak etkisiz hale getirildiği ve kelepçe takıldığı aktarıldı. Ardından Brown'un ön izleme ve sevk odasına götürüldüğü, saldırgan davranışlarının devamı nedeniyle yeniden kelepçelendiği, yere yatırıldığı, bu arada sağlık durumunun bozulması üzerine Atatürk Havalimanı'nda bulunan klinikteki doktor M.Ö ile ekibinden bazı kişilerin çağrıldığı ifade edildi.
M.Ö'nün talimatı üzerine sağlık teknisyeni tarafından muayene edilen Brown'un solunum sıkıntısı yaşayıp nefes alamadığının fark edilmesi üzerine kalp masajı uygulandığı belirtilen mütalaada, kadının hastaneye sevk edildiği ve hayatını kaybettiği kaydedildi.
Mütalaada, "Sanıklardan M.Ö'nün doktor, diğer sanıkların da polis oldukları, İstanbul Adli Tıp İhtisas Kurulu'ndan alınan rapor kapsamına göre, şahsın ölümünün göğüs ve ense bölgesine basıya bağlı komplikasyonlar sonucu meydana geldiği anlaşılmıştır. Ayrıca havalimanında meydana gelen olay ile ölüm olayı arasında illiyet bağı bulunduğuna dair rapor düzenlenmiştir. Adli Tıp Kurumu 1. İhtisas Kurulu'nun rapor içeriğine göre, sanıklardan doktor M.Ö'nün muayene sırasında ölüden anamnez almadığı, yüz yüze herhangi bir temasta bulunmadığı, muayenesini bizzat yapmadığı, diğer işlemlerin tıp teknisyeni tarafından yapıldığı, bu hususların tıp kurallarına uygun olmaması nedeniyle sanık M.Ö'nün ölüm olayında kusurlu olduğuna dair rapor tanzim edilmiştir." denildi.
Sanıklardan doktor M.Ö ile polisler H.T, M.A, F.A. ve S.Ö'nün savunmalarının suçtan kurtulmaya yönelik inkar mahiyetinde olduğu, sanık polislerin kendilerine direnen Brown'u etkisiz hale getirmeye çalışırken zor kullandıkları değerlendirilmesi yapılan mütalaada, sanıkların görev ve yetkilerinin gerektirdiği ölçüyü aşan düzeyde kuvvet uygulamaları sonucunda ölüme sebebiyet verdikleri belirtildi.
Mütalaada, diğer sanıklar A.Y, U.T, N.Y, M.E.Ö, U.T, Ç.Ç. ve A.E.E'nin atılı suçu işlediklerine veya işlenmesine iştirak ettiklerine dair savunmalarının aksini ispatlayacak, mahkumiyetlerine yeter delil tespit edilemediği kaydedildi.
Sanıklardan M.K'nın hayatını kaybettiği ve davanın bu kişi açısından düşürülmesi gerektiği belirtilen mütalaada, sanıklar A.Y, U.T, N.Y, M.E.Ö, U.T, Ç.Ç. ve A.E.E'nin ayrı ayrı beraatleri istendi.
Mütalaada, doktor M.Ö'nün "Taksirle ölüme neden olma" suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar, polisler H.T, M.A, F.A. ve S.Ö'nün de "zor kullanma yetkisini aşarak kasten yaralama sonucu ölüme neden olma" suçundan ayrı ayrı 12 yıldan 16 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.
Mahkeme, sanık avukatlarına mütalaaya karşı beyanda bulunmaları için süre vererek, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Son Dakika › Güncel › ABD'li Kadının Atatürk Havalimanı'nda Ölümü Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?