Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Artıyor - Son Dakika
Güncel

Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Artıyor

Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Artıyor

Adana Barosu Başkanı Çıtırık, Türkiye'de çocukların yasal önlemlere karşın şiddet ve cinsel istismara uğradığını, suça sürüklenen çocuk sayısının da arttığını söyledi.

18.11.2014 11:14  Güncelleme: 11:44

Adana Barosu Başkanı Avukat Mengücek Gazi Çıtırık, Türkiye'de çocukların yasal önlemlere karşın şiddet ve cinsel istismara uğradığını, suça sürüklenen çocuk sayısının da arttığını söyledi.

Dünya Çocuk Hakları Günü nedeniyle açıklama yapan Başkan Mengücek Gazi Çıtırık, yaşama, eğitim ve sağlık gibi temel insan haklarına sahip olan çocukların yine de şiddet, taciz, açlık ve yoksulluk gibi nedenlerle hak ihlaline uğradığını anlattı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 20 Kasım 1989'da onaylanan Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin Türkiye'de 1995'te yürürlüğe girdiğini aktaran Çıtırık, buna göre dünya çocukları arasında din, dil, ırk, renk, cinsiyet, mülkiyet, siyasi veya sosyal sınıf ayrımı yapılamayacağını bildirdi.

Çocukların her anlamda sağlıklı ve normal koşullar altında onurları zedelenmeyecek şekilde yetiştirilmesi gerektiğini belirten Çıtırık, "Bildirgeye göre çocuklar sosyal güvenlikten yararlanmalı, beslenme, barınma, dinlenme, oyun olanakları ile tıbbi bakım alabilmeli. Her türlü istismar, ihmal ve sömürüye karşı korunmalı. Çocuk sağlığını ve eğitimini tehlikeye sokacak fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişmesini engelleyecek bir işe girmeye zorlanmaz" dedi.

ÇOCUK İSTİSMARINDA RIZA UYARISI

Türkiye'de çocuk işçiler, başta Suriyeli olmak üzere mülteci çocuklar, çocuklara yönelik cinsel istismar, şiddet, cinsiyet eşitsizliği gibi sorunlar bulunduğunu kaydeden Çıtırık, şöyle konuştu:

"Maalesef ülkemizde ve tüm dünyada çocukların karşı karşıya kaldıkları hak ihlalleri acı biçimde kendini gösteriyor. Ülkemizde de çok sayıda çocuk yoksulluk yüzünden ihmal ve istismara uğruyor, sokaklarda yaşamak zorunda bırakılıyor.Türkiye'de Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin kabulünden bugüne kadar çocuk haklarının kısmen hayata geçirilmesi yolunda önemli başarılar kaydedilmiş olsa da, halen çocuk hakları konusunda yapılması gerekenler bulunuyor. Yaşanan sorunların etkisiyle, her geçen gün daha fazla çocuğumuzun suça sürüklenmekte olduğunu, ülkemizde Çocuk Koruma Kanunu kapsamında yargılamaların yapıldığı çocuk mahkemelerinin ihtiyaç sayısı ile dosya sayısının artışında gözlemlemek mümkündür. Ayrıca özellikle çocuklara yönelik cinsel istismar suçunda, 'rızasının bulunduğu' gerekçesi hiçbir şekilde kabul edilmemeli. Yargı ağının bir parçası olarak, çocuklarımızın her türlü kötülük ve sömürüden, baskı ve istismardan, ayrımcılıktan uzak, uygun sağlık ve eğitim koşullarında gelişimlerini sürdürebilmeleri için her tür çabayı göstereceğiz."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Suça Sürüklenen Çocuk Sayısı Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement