Adana'da hakim ve savcılar ile emniyet mensuplarının yasa dışı olarak dinlenmesiyle ilgili açılan davada biri emekli 14 polisin tutuksuz yargılanmalarına, 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Haklarında 25'er yıl hapis istenen sanıklardan F.G. ile A.Ş. dışındaki tüm sanıklar duruşmaya katıldı. Başka dosyaların birleştirilmesi sonucu savunmaları alınmayan 4 polis, bu celsede savunma yaptı. Sanıklardan komiser yardımcısı Ş.Ş. suçlamayı kabul etmezken, "Görev yaptığım birim işin sekretaryasına bakar. Mahkemelere karar götürüp getirme, üst yazı çıkarma gibi işlemleri yaptık. Evrakın içeriğiyle ilgili büronun herhangi bir görevi ve yetkisi bulunmamaktadır" dedi.
Başkomiser M.G. ise dinleme kararlarını kendi başlarına almadıklarını belirterek, "Farklı İMEİ numarası ile dinleme yapıldığına ilişkin kararlarda imzam ve dinleme yetkim yok. İmzam olan kararlar usul ve yasaya uygundur. Bizim yaptığımız çalışma önleme çalışmasıdır. Ayrıca hiç bir müşteki bu bilgilerin kendisi aleyhine kullanıldığını veya şantaj yapıldığını söylememiştir. Suçlamayı kabul etmiyorum" diye konuştu.
Sanık E.G. ile F.K. ise imzalarının bulunduğu taleplerde İMEİ numarası ile dinleme talebinde bulunulmadığını yapılan işlemlerin yasa ve mevzuata uygun olduğunu savundu.
EMNİYET MÜDÜRÜ: GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRDİK
İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaparken meslekten ihraç edilen ancak İdare Mahkemesi'nin hakkında 'yürütmeyi durdurma' kararı verdiği sanık İ.B. ise savunmasında şöyle dedi:
"Yasada bazı kişiler dinlenmeyecek diye bir hüküm yok. İstihbari amaçlı yapılan dinlemeler 'delil' olarak kullanılamaz. Buna rağmen böyle bir konuda yargılanıyoruz. Devlet Denetleme Kurulu (DDK) bu doğrultuda bir rapor hazırladı. Yetkilerim kapsamında istihbarat görevimizi yerine getirdik. Dinlemeler ve alınan kararlar gizlidir. Bunlar gazetede çıkana kadar hiçbir birimde bilgi paylaşımı olmamıştır. Hatta bu konuda İzmir'de bir belge pencere açık olduğu sırada rüzgar ile uçtuğu sırada bir arkadaşımız hamle yapıp, düşme sonucu vefat etmiştir."
Mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
SAVCILAR DA DİNLENMİŞTİ
Adana Cumhuriyet savcılarından C.T.'nin G.G. sahte kimliğiyle, A.G.'nin F.U. sahte kimliğiyle, Y.K.'nin H.S. sahte kimliğiyle ve hakimi K.V.'nin A.Y. sahte kimliğiyle organize suç örgütü kapsamında dinlendiği; ayrıca bazı emniyet mensuplarını da organize suç örgütü kapsamında 'uydurma suçlar işlemiş gibi göstermek ve resmi belgede sahtecilik yapmak' suretiyle dinlendiği iddia edilmişti.
Yasa dışı dinleme iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucu tutuksuz şüpheliler Emniyet Müdürü İ.B. ve E.Y., emniyet amiri A.A., başkomiser M.G. komiser F.M., komiser F.K., komiser yardımcısı Ş.Ş. ve polis memurları E.G., A.K., A.Ş., B.A.D., M.A., H.S. ve R.K. hakkında; 'haberleşmenin gizliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçlarından 25'er yıl 6'şar ay kadar hapis cezası istendi. - Adana
Son Dakika › Güncel › Adana'da Yasa Dışı Dinleme İddiasıyla 14 Polisin Yargılanması Devam Edildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?