İstanbul Aydın Üniversitesi Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce düzenlenen "Afrika'nın Yıldızları" konulu konferans dizisinin ilki gerçekleştirildi.
Aydın Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, konferansta konuşan Türkiye'nin eski Burkina Faso Büyükelçisi Aydın Sefa Akay, Afrika'nın tek bir ülke, tek bir ulus ve tek bir kültür olarak algılanmasının yanlış olduğunun belirtti.
Türkiye'nin, Afrika ile ilişkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Akay, 1998 yılında kabul edilen Afrika'ya açılma politikasının, günün siyasi ve ekonomik ortamında hayata geçirilemediğini bildirdi.
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından 2003 yılında hazırlanan "Afrika Ülkeleri ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi" çalışmalarıyla bu konuda önemli bir adımın atıldığını belirten Akay, "2005 yılının, 'Afrika Yılı' olarak ilan edilişi ve Türkiye'ye aynı yıl Afrika Birliği tarafından gözlemci statüsü tanınmasıyla bu ilişki ivme kazanmaya başlamıştır. Türk-Afrika ilişkilerinin gelişiminin dönüm noktası ise 2008 yılında Afrika Birliği'nin 10. Zirvesi'nde, bir stratejik ortak olarak, Türkiye'yi ilan etmesi ve aynı yıl, Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nin, İstanbul'da 49 Afrika ülkesinin katılımıyla gerçekleştirilmesi olmuştur" bilgisini verdi.
Birinci Türkiye-Afrika İşbirliği Zirvesi'nde, "Türkiye-Afrika Ortaklığı İstanbul Deklarasyonu: Ortak Bir Gelecek İçin İşbirliği ve Dayanışması"nın kabul edilerek, Türkiye-Afrika ortaklığı için işbirliği çerçevesi konusunda bir takip mekanizmasının tesis edildiğini aktaran Akay, "2011 Aralık ayında ise Yüksek Düzey Yetkililer Toplantısı, Bakanlar seviyesinde gözden geçirme konferansı İstanbul'da düzenlenmiştir. 09-13 Mayıs 2011'de İstanbul'da ev sahipliği yaptığımız, 'En Az Gelişmiş Ülkeler Dördüncü Birleşmiş Milletler Konferansı'nda, Afrikalı ülkelerin çokluğu nedeniyle bu ilişkilerimiz perçinlenmiştir" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'nin, Afrika ülkelerine yönelik politikalarını değerlendiren Akay, bu yılın Kasım ayında Ekvator Ginesi başkenti Malabo'da düzenlenecek, "İkinci Türkiye-Afrika Ortaklığı Zirvesi"nin büyük önem taşıdığını vurguladı.
Brukina Faso'nun, dünyanın en fakir üç ülkesinden biri olmasına karşın ekonomik potansiyeli çok yüksek bir yer olduğunu belirten Akay, şunları kaydetti:
"Burkina Faso ekonomisinin en başta gelen girdileri altın, pamuk, susam ve bazı tarım ürünlerinin ihracından elde edilmektedir. Ancak altın çıkarılması ve pamuk üretimi yabancı şirketlerin elinde olduğundan gelir ancak vergiden ibarettir. İplik ve kumaş fabrikası yoktur. Burkina Fasolu yetkililer, ham pamuk veya çekirdeğinden arındırılmış pamuk ihracatı konusundaki bağımlılığın yarattığı zorlukların farkındadırlar. Türkiye'den bu konuda olabilecek yatırımlar için özendirici teşvikler vermeye hazır olduklarını birçok vesileyle ifade etmektedirler. Bu çerçevede, ülkemizden iplik ve kumaş fabrikası kurabilecek firmaları özendirecek teşvikler sağlayabileceklerini ifade etmektedirler."
Konferansa, İstanbul Aydın Üniversitesi Afrika Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Yüksel Yalova da katıldı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Afrika'nın Yıldızları Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?