Agit Müslümanlara Karşı Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Belçika'da - Son Dakika
Güncel

Agit Müslümanlara Karşı Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Belçika'da

Agit Müslümanlara Karşı Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Belçika\'da

AGİT Özel Temsilcisi Büyükelçi Ahmetov, sivil toplum örgütleri ve mağdur ailelerle görüştü.

11.06.2013 00:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

AGİT Özel Temsilcisi Büyükelçi Ahmetov, sivil toplum örgütleri ve mağdur ailelerle görüştü.

Ahmetov, 4 yıl önce Charleroi kenti yakınlarındaki Jamioulx Cezaevi'nde gardiyanların uyguladığı şiddet nedeniyle ölen Mikail Tekin'in annesi Döne Arslan'ı ve 8 yıl önce evinin kundaklanması sonucu eşini ve 2 çocuğunu kaybeden Nerkiz Şahin'i dinledi.

AA muhabirine konuşan Ahmetov, her iki olayın "ırkçılık ve nefret suçu" kapamında değerlendirilmesi gerektiğini anca Belçika makamlarının sorumluları cezalandırmayı "ihmal ettiğini" söyledi.

Ahmetov, yarın görüşeceği Belçikalı yetkililerden yabancı düşmanlığı, ırkçılık,  Müslümanlara hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla etkin mücadele etmelerini isteyeceğini dile getirdi.

Cezaevinde elleri bağlı olduğu halde 3 gardiyan tarafından dövülerek yerlerde sürüklendiği ve boğazına cop bastırılarak öldürüldüğü iddia edilen Mikail Tekin'in annesi Döne Arslan ise mahkemenin, cinayetle yargılanan failleri "meşru müdafa yaptıkları" gerekçesiyle beraat ettirmesine tepki gösterdi.

Arslan, "Eli kolu bağlı bir tutukluya karşı nasıl meşru müdafaa yaparlar, buna hala aklım ermiyor, söyleyecek bir kelime de bulamıyorum. Allah'a şükürler olsun ki bu dosya kapanmadı, AİHM'e başvurduk" dedi.

-Mikail Tekin davası-

Charleroi'de kimlik kontrolü yapan polislerle tartışan Mikail Tekin, tutuklanarak Jamioulx Cezaevi'ne konulmuş ve aynı gün hayatını kaybetmişti.

Olaya tanıklık eden mahkumlara göre, Tekin, atıştığı 3 gardiyan tarafından dövülerek yerlerde sürüklendi ve boğazına cop bastırılarak öldürüldü.

Tekin'in otopsi raporunda, "Boynuna yapılan müdahalelerin derine giden yaralanmaya sebebiyet verdiği ve bunların gırtlak dokularının bir kısmını yırtacak ve kıracak kadar ciddi ve uzun süreli olduğu" belirtilmişti.

Olayın ardından açığa alınan 3 gardiyan, cezaevi çalışanlarının destek eylemleri karşısında kısa sürede görevlerine iade edilmişti.

"Kasıtlı olmadan ölüme sebebiyet verdikleri" suçlamasıyla tutuksuz yargılanan gardiyanlar, "meşru müdafaa haklarını kullandıkları ve tanınan yasal çerçevede hareket ettikleri" gerekçesiyle beraat emişlerdi.

-Nerkiz Şahin-

Eşi Süleyman Şahin ve 3 çocuğuyla Belçika'nın Flaman kesimindeki Sint-Niklaas kentinde, alt katında bakkal işlettikleri evlerinde mutlu ve iyi entegre olmuş bir aile örneği veren Nerkiz Şahin'in hayatı, uyuşturucu kullanmak dahil çeşitli suçlardan sabıkalı Belçikalı Davy Hendrikx'in kendi ifadesiyle, "içindeki bir sesin yakması gerektiğini söylemesi" üzerine gece yarısı, kapı önündeki kartonları tutuşturmasıyla kararmıştı.

Binaya sıçrayan yangında eşi ve iki oğlunu kaybeden ve o dönemde 9 yaşındaki kızıyla yaralı kurtarılan Nerkiz Şahin, bir yandan psikolojik destek alarak hayata yeniden tutunmaya çalışırken diğer yandan saldırganın cezalandırılması için hukuk mücadelesi veriyor. Mahkemenin suçunu itiraf eden faile 3 ay hapis cezası vermesi karşısında şaşkına dönen ve kararı AİHM'e götüren Şahin, kurduğu Adil Yargı Derneği ile diğer mağdurlara da destek oluyor. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Agit Müslümanlara Karşı Ayrımcılıkla Mücadele Özel Temsilcisi Belçika'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement