Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan, Ukrayna'daki gelişmelerle ilgili olarak "Biz, barışa imkan verilmesini ve Minsk'in bütünüyle uygulanmasını istiyoruz" dedi.
Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi (AGİTPA) "2015 Kış Toplantısı" sona erdi.
AGİT üyesi 50 ülkeden yaklaşık 250 parlamenterin katıldığı toplantıda, "AGİT'in, Ukrayna ve çevresindeki gelişmelere cevapları" başlıklı oturum gerçekleştirildi.
AGİT Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Apakan, yaptığı konuşmada, taraflar arasında 12 Şubat'ta varılan ateşkese rağmen zamana zaman çatışmaların devam ettiğini belirterek, çatışmalar nedeniyle sivillerin ciddi tehdit ve tehlike altında olduğunu söyledi.
Sorunların ancak tarafların işbirliği ile çözülebileceğini vurgulayan Apakan, ayrılıkçıların, gözlemcilerin Donetsk ve Debaltseve'ye girişlerine izin vermediğini ifade etti. Apakan, "Biz, barışa imkan verilmesini ve Minsk'in bütünüyle uygulanmasını istiyoruz" dedi.
-"Minsk bir bütündür"
Gözlemcilerin serbest dolaşımının sağlanması gerektiğine dikkati çeken Apakan, önceliklerinin "ateşkesin sağlanması" olduğunu kaydetti.
Donetsk ve Debaltseve'deki havaalanlarında ateşkesi sağlamak üzere girişimlerde bulunduğunu aktaran Apakan, şunları söyledi:
"Bizim için Minsk bir bütündür. Söz konusu 13 madde bir bütünü teşkil ediyor. Bütün maddeler birbiriyle ilintili ve her biri bütünün birer parçasıdır. Bütünden herhangi bir sapma olmadan uygulanmasını istiyoruz. Debaltseve'de bu bütünün içine giriyor. Ağır silahların ve tüm silahlı güçlerin bu bölgeden çekilmesini istiyoruz."
-"Uluslararası toplumun daha güçlü desteğine ihtiyaç var"
Apakan, Ukrayna'daki çatışmalarda şimdiye kadar 5 bin kişinin öldüğünü, 12 bin kişinin yaralandığını, 1 milyona yakın kişinin yerinden edildiğini kaydetti.
Evlerini terk eden 1 milyon insanın yüzde 60'ının kadın, çocuk ve yaşlılardan oluştuğuna dikkati çeken Apakan, "Bu insanların sorunlarına yardımcı olmak durumdayız. Uluslararası toplumun daha güçlü desteğine ihtiyaç var. Taraflar masada kalarak gözlemcilere güçlü destek vermeleri gerekiyor" diye konuştu.
-Ukrayna ile Rusya temsilcileri arasında tartışma
Toplantıda Ukrayna heyeti ile Rus heyetleri arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Ukrayna AGİT Parlamenterler Asamblesi Başkanı Artur Gerasymov, Rusya'nın uluslararası hukuku çiğneyerek Kırım'ı işgal ettiğini ve Ukrayna'nın doğusundaki bazı bölgeleri fiilen kontrol altında tuttuğunu ve ayrılıkçılara silah yardımı yaptığını ileri sürdü. Rusya'nın ayrılıkçılara yardımcı olmaması halinde barışın sağlanacağını ifade eden Gerasymov, ayağa kalkarak Rusya'nın ayrılıkçılara yardım ettiğine ilişkin belge ve fotoğrafları Rus heyetine verdi.
Ukrayna'nın iddialarına cevap vermek üzere söz alan Rusya delegasyonundan Alexey Pushkov, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerden sadece Rusya'nın sorumlu tutulmasının doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi. Fransa ve Almanya'nın Ukrayna hükümetine silah yardımı yaptığını belirten Pushkov, Rusya'nın Minsk anlaşmasına uyduğunu ancak karşı tarafın provokatif davrandığını ileri sürdü.
Yaklaşık 3 saat süren toplantıda söz alan diğer ülkelerin temsilcileri de Rusya'nın, Ukrayna'da uluslararası hukuku ihlal ettiğini ileri sürerek, bu ihlallere son vermesini istedi.
Son Dakika › Güncel › Agit Parlamenterler Asamblesi Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?