ABDULLAH YILDIZ - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ahilik Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde Ahilik felsefesi dünyaya anlatılacak.
Merkezin müdürü Kazım Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir medeniyet hareketi olan Ahiliğin dünyaya tanıtılması için uzun soluklu bir çalışma başlatılacağını söyledi.
Ankara'da TİKA Başkanı Serdar Çam'ı ziyaret ettiğini ifade eden Ceylan, düşüncesini anlattığını ve olumlu karşılık bulduğunu, yakın zamanda bir protokol imzalanacağını dile getirdi.
Konuyla ilgili hazırlayacakları projeyi TİKA'ya sunacaklarına işaret eden Ceylan, şöyle konuştu:
"Geçen hafta Ankara'da TİKA Başkanı Çam'ı ziyaret ettim. Kendisi Ahiliğe aşık bir bürokrat. Onunla Ahiliğin bütün kültür coğrafyamızda ve dünya ülkelerinde tanıtılması için anlaştık. Bir işbirliği protokolü imzalayacağız. Öncelikle Türk cumhuriyetlerinden başlamak üzere, bütünüyle Balkanlar, Afrika ve TİKA'nın bürolarının olduğu 50'nin üzerindeki ülkede Ahiliği anlatacağız. Ayrıca, onların önerileri de oldu. İleride meslek eğitimi için de üniversitemizle anlaşmaları halinde oradan personel getirecek, burada eğiteceğiz. Yine o ülkelerde paneller, sempozyumlar düzenleyeceğiz. Böylece Ahiliği bütün dünyada anlatmış olacağız."
Ceylan, sunacakları projenin ardından TİKA'nın bir program hazırlayacağını belirterek, "Ahilik hem dünyevi hem de uhrevi bir sistem. Ahiliğin hiç eşi benzeri yok. Biz, 'kara ve kızıl emperyalizme karşı Ahilik' diyoruz. Ahiliğin temeli Fütüvvetmaneler. Bunların temeli Peygamber sünneti, onun temeli de Kur'anı Kerim'e dayanıyor. Yani bu millet dayanışmacı ve teşkilatçı özelliği ile Fütüvvetnanameleri, Peygamber sünnetini almış ve Anadolu'ya hakim olabilmek için büyük bir medeniyet hareketine girmiştir. Olayın siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel dini ve tasavvufi yönleri var. Bütün boyutlarıyla biz Ahiliği anlatacağız" diye konuştu.
Şed kuşanarak Ahi olan Osmanlı padişahları
Ahiliğin sadece bir esnaf teşkilatlanması olmadığına dikkati çeken Ceylan, Fatih Sultan Mehmet'e kadar 6 Osmanlı padişahının Ahi olduğunu değinerek, şunları kaydetti:
"Ahilik, kuruluşundan sonraki yıllarda esnaf teşkilatı olarak algılanmış. Böyle algılanmasının sebebi, Ahiliğe girebilmek için iki temel şart vardı. Birincisi Müslüman olmak, ikincisi bir meslek sahibi olmak. Esnaflaşma süreci 16. yüzyıldan sonra başlamıştır. Fuat Köprülü, 'Ahiliğin başlangıç döneminde müderrisler, kadılar, devlet adamları, askerler vardı. Mesela Osmanlı Devleti'nin ilk 6 padişahı Fatih Sultan Mehmet'e kadar şed kuşanmış bir Ahi idi' der. Bütün vezirleri, devlet adamlarının çoğu, askerleri Ahi idi. Ahilik Osmanlı Devleti'nin mayasını oluşturan bir sistemdir. Ahiliğe tek yönü ile değil, bir medeniyet hareketi olarak tüm yönleri ile dünyaya anlatacağız." - Kırşehir
Son Dakika › Güncel › Ahilik Dünyaya Tika Aracılığıyla Anlatılacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?