Ahıska Türkleri ABD Kongresi'nde Fotoğraf Sergisi Açtı - Son Dakika
Güncel

Ahıska Türkleri ABD Kongresi'nde Fotoğraf Sergisi Açtı

Ahıska Türkleri ABD Kongresi\'nde Fotoğraf Sergisi Açtı

ABD’de yaşayan Ahıska Türkleri, Sovyetler Birliği tarafından ana vatanlarından sürgün edilmelerinin 70’inci yılında, çektikleri zulümleri daha iyi anlatabilmek için ABD Kongresi’nde fotoğraf sergisi açtı.

28.02.2014 02:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ABD'de yaşayan Ahıska Türkleri, Sovyetler Birliği tarafından ana vatanlarından sürgün edilmelerinin 70'inci yılında, çektikleri zulümleri daha iyi anlatabilmek için ABD Kongresi'nde fotoğraf sergisi açtı.

ABD Kongresi'nin çalışma binalarından Rayburn'de serginin açılışı nedeniyle düzenlenen resepsiyona Kongre üyeleri Steve Chabot, Gene Green, Bill Pascrell, Ahıska Türkleri Amerikan Toplumu Merkezi Başkanı İslam Şahbandarov, Türk Amerikan Koalisyonu Başkanı Lincoln McCurdy ile çok sayıda Ahıska Türkü ve davetli katıldı.

Resepsiyonda Özbekistan'da Fergana Vadisi'nden binlerce Ahıska Türkü'nün sürgün edilmesini anlatan video izletilirken, sergide Ahıska Türklerinin 1944'ten bu yana çektikleri çileleri gözler önüne seren çok sayıda fotoğraf yer aldı.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ahıska Türkleri Amerikan Toplum Merkezi Başkanı İslam Şahbandarov, kendileri için oldukça anlamlı olan 2014'te, uğradıkları zulümleri daha iyi anlatmak için Kongre'de böyle bir sergi açtıklarını söyledi.

Şahbandarov, "2014 yılı bizim için oldukça anlamlı bir yıl, sürgünün 70'inci yılı, Fergana'daki vahşi olayların 25'inci ve Amerika'ya zorunlu olarak ilk göç etmemizin 10'uncu senesi. Bu üç olayı birleştirerek çektiğimiz sıkıntılarımızı dile getirmek, Ahıska Türklerinin yaşadığı dramı anlatmak ve burada milletvekillerinin bu konudan haberdar olmalarını ve bize destek vermelerini sağlamak için burada fotoğraf sergisi açtık" dedi.

Ahıska Türklerinin de kendi başlarına bir şey yaptıklarını göstermek istediklerini vurgulayan Şahbandarov, "Devamlı birilerinden destek beklemeyip, durmak olmuyor. Biz, Rusya'daki Ahıskalıların sıkıntılarını çözmek istiyoruz. Sıkıntıların bir an önce bitmesi için orada yaşayan Ahıska Türklerinin de herkes gibi yaşamalarını sağlayalım ya da bir an önce onlar da Amerika'ya gelebilsin diye çaba gösteriyoruz" ifadesini kullandı.

Ahıska'dan 1944 tarihinde sürülen Türkler, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan'a gönderilmişti. Stalin'in ölümünden sonra, onun zamanında sürülen topluluklar vatanlarına dönmeye başlasalar da Ahıska Türklerinin vatana dönüşüne müsaade edilmemişti. Özbekistan'da 1989'da cereyan eden Fergana olayları da Ahıska Türklerinin ikinci bir sürgün yaşamalarına neden olmuştu. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ahıska Türkleri ABD Kongresi'nde Fotoğraf Sergisi Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement