AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, çözüm sürecinin olumlu sonuçlanacağını umduğunu belirterek, "Şimdi makul bir çözüm bulma zamanıdır" dedi.
Kurtulmuş, İngiltere'nin başkenti Londra'daki temasları çerçevesinde London School of Economics'te (LSE) " Türkiye'nin 2023 Ekonomik ve Politik Vizyonu" başlıklı bir konuşma yaptı. İngiltere'deki öğrenci birliği Network of Students
(NOS) ve LSE Öğrenci Birliği Türk Topluluğu'nun ortaklaşa düzenlediği etkinlik yoğun ilgi gördü.
Katılanların sorularını da yanıtlayan Kurtulmuş, çözüm sürecine ilişkin bir soru üzerine, "Bu sürecin olumlu sonuçlanacağını umuyorum" dedi.
"Türk ve Kürt halkları arasında bir savaş olmadığını" belirten Kurtulmuş, geçen 33 yılda dış ülkelerin terör örgütüne desteğine şahit olunduğunu kaydetti. Bu sorunun özellikle 1980 ihtilalinin ardından ortaya çıktığını belirten Kurtulmuş, "Kürt tarafı iki taraftan baskı altındaydı, biri PKK, diğeri ise devletin gücünü istismar edenler" dedi.
Kurtulmuş, 33 yılda 30 binden fazla kişinin hayatını kaybettiğini ifade ederek, "Şimdi makul bir çözüm bulma zamanıdır" diye konuştu.
Önce PKK'yı silahsızlandırmaya çalışacaklarını anlatan Kurtulmuş, bu süreçteki önemli üç alanın, "siyasilere düşen görev, sivil toplumun katkısı ve teknik konular" olduğunu kaydetti.
Bu süreçte halkın onaylamayacağı olumsuz hiçbir noktaya izin vermeyeceklerini vurgulayan Kurtulmuş, ancak herkesin bu konuda hemfikir olmasının zorluğuna da dikkati çekti.
Başkanlık sistemine ilişkin bir soru üzerine de Numan Kurtulmuş, başkanlık sisteminin demokratikleşme sürecinden ayrı tutulamayacağını belirterek, bu sistemin halen tartışıldığını ancak başkanlık sistemi konusunun yeni anayasa gibi demokratikleşme sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.
-"Sistematik dönüşümlere odaklanmak gerekiyor"-
Kurtulmuş, Türkiye'nin demokratik ve ekonomik alanlardaki gelişmelerden oluşan deneyiminin küresel alanda ilgi çektiğini, bunun da kendilerini bu alanlarda çalışmalar yapmak için cesaretlendirdiğini ve motive ettiğini belirtti.
Ekonomik gelişme ve demokrasi arasındaki bağlantıyı açıklamak için iki temel görüş olduğunu bildiren Kurtulmuş, şöyle konuştu:
"Birinci görüşe göre, gelir seviyeleri ve insanların yaşam standartlarındaki iyileşmeye paralel olarak, toplum ek özgürlükler ve daha fazla demokrasi talep edecektir. Diğer bir ifadeyle, demokratik hükümet veya rejime ulaşmak için ülkeler öncelikle ekonomik kalkınma için gayret göstermelidirler. İkinci görüşe göre, kötü ekonomik koşullar insanların daha iyi yaşam koşulları talep etmelerine ve hükümetlerini eleştirmelerine neden olacaktır."
Kurtulmuş, AK Parti'nin başarısının arkasındaki temel nedenin, ülkenin ekonomik, politik, hukuksal ve kurumsal anlamda demokratikleşmesini kolaylaştıracak gerekli adımları öncelikli olarak atması olduğunu ifade ederek, Türk siyasi deneyimi için geçen 10 yılın "değişim dönemi" olarak adlandırılabileceğini, gelecek 10 yılda ise siyasi ve ekonomik alanlardaki sistematik dönüşümlere odaklanmak gerektiğini belirtti.
AK Parti'nin 2002 yılında iktidara gelmesinin ardından, askeri, sivil, siyasi ve ekonomik alanlarda ülkedeki vesayeti kaldırmak için önemli adımlar attığını vurgulayan Kurtulmuş, 2002 yılından sonra başarıyla hayata geçirilen siyasi ve ekonomik reformlar hakkında da bilgi verdi.
Muhabir: Aslı Aral
Yayıncı: Tarkan Demir - LONDRA
Son Dakika › Güncel › AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Kurtulmuş Londra'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.