AK Parti İl Başkanı Sinan Yerlikaya TUNCELİ - Son Dakika
Güncel

AK Parti İl Başkanı Sinan Yerlikaya TUNCELİ

AK Parti İl Başkanı Sinan Yerlikaya TUNCELİ

AK Parti İl Başkanı Sinan Yerlikaya TUNCELİ

19.09.2013 13:52

AK Parti İl Başkanı Sinan Yerlikaya - TUNCELİ

AK Parti Tunceli İl Başkanı Yerlikaya:

- "Şimdi artık Dersim ismi, Bakanlar Kurulu kararıyla, hükümetimizin kararıyla inşallah eğer varsa yasal bir düzenlemesi onu da parti olarak yasal düzenlemeyle geri getiriyoruz" - "Çok arkadaş istifa etti ve partiye üye olmaya geliyor. Hatta ve hatta bunlar benim akrabam da değil" - "Cumhuriyet Halk Partisinin bu tüzükle, bu programla, daha ziyade bu milliyetçilik anlayışı, inanç farklılık anlayışıyla, bu korkuyla, endişeyle hükümet olacağını sanmıyorum"

TUNCELİ (AA) - AK Parti Tunceli İl Başkanı Sinan Yerlikaya, "Şimdi artık Dersim ismi, Bakanlar Kurulu kararıyla, hükümetimizin kararıyla inşallah eğer varsa yasal bir düzenlemesi onu da parti olarak yasal düzenlemeyle geri getiriyoruz" dedi.

CHP'den istifa edip AK Parti'ye geçen ve hafta başında da Tunceli İl Başkanlığı görevini Veli Suroğlu'ndan devralan Eski Tunceli Milletvekili Yerlikaya, parti binasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Tunceli'nin sorunlarını ve çözümlerini çok iyi bildiği için AK Parti İl Başkanlığına getirildiğini söyledi.

CHP'den istifa gerekçelerine değinen Yerlikaya, şöyle konuştu:

"Cumhuriyet Halk Partisinin bu tüzükle, bu programla, daha ziyade bu milliyetçilik anlayışı, inanç farklılık anlayışıyla, bu korkuyla, endişeyle hükümet olacağını sanmıyorum. Siyasi partiler niye kuruluyor? İktidar olmak için kuruluyor, iş olsun diye kurulmuyor, tabela asmak için kurulmuyor. Siyasi partiler hem kendi tabanına sahip çıkmak hem ülkenin imarına, refahına, ekonomisine, siyasetini güne uydurmak için kuruluyor. Bu anlayış yüzünden ben ayrıldım."

- "Partide 3 gündür yoğunluk yaşanıyor"

İl Başkanlığına atanması ardından CHP Tunceli İl Teşkilatından AK Parti'ye katılım bekleyip beklemediğine ilişkin soru üzerine Yerlikaya, şöyle devam etti:

"Ben kimseye zorla gelin, üye olun demiyorum ama 2-3 gündür buradayım. İl Başkanlığı sıfatıyla konuşuyorum. Çok arkadaş istifa etti ve partiye üye olmaya geliyor. Hatta ve hatta bunlar benim akrabam da değil. Akrabalarımda fazla istifa yok. Burada değişik ilçelerden, köylerden arkadaşlar geliyor, istifasını veriyor ve bize üye oluyor. Üyelikler de devam ediyor. Partide 3 gündür yoğunluk yaşanıyor. Ben örgütü oluşturduktan sonra CHP'yi, BDP'yi, sivil toplum kuruluşlarını da ziyaret edeceğim."

- Tunceli'nin isminin Dersim olarak değiştirileceği iddiaları

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen demokratikleşme paketinde, Tunceli'ye "Dersim" adının geri verilmesinin de olduğunu ifade eden Yerlikaya, "1935'te Meclis'te yapılan bir kanunla Dersim, Tunceli ismini almıştı ve ondan sonra da Dersim ismi zaman zaman yasaklanmıştı hatta Dersim dediğinizde ceza alıyor, cezalar veriliyordu. Böyle yanlış bir uygulama vardı. Şimdi artık Dersim ismi, Bakanlar Kurulu kararıyla, hükümetimizin kararıyla inşallah eğer varsa yasal bir düzenlemesi onu da parti olarak yasal düzenlemeyle geri getiriyoruz" diye konuştu.

Paketin içeriğinde, Alevilerin sorunlarının çözümü ve cemevlerinin yasal statüye kavuşması için de düzenlemeler olduğunu belirten Yerlikaya, "Hükümetimizin bu demokratikleşme paketi içinde, cemevlerine özel bir yasal statü verilerek yani tamamen ibadethane olarak 677 sayılı yasanın da çelişkisine rağmen özel bir statü verilecek" görüşünü paylaştı.

Cemevlerinde hem Aleviliğin anlatılacağını hem Alevi inançlarının rahat bir şekilde sergileneceğini hem de dedelerin yetiştirileceğini dile getiren Yerlikaya, ayrıca dedelere maaş verileceğine işaret etti.

Diyanette Alevileri temsil edecek bir daire başkanlığının oluşturulması konusunda da çalışma yapıldığını aktaran Yerlikaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tabi bu global bir çözüm raporu halinde ama bunların yasal değişimleri, altı, hem Meclis'te hem de Bakanlar Kurulu kararnameleriyle dolacaktır. Dolayısıyla yıllardır farklılıklardan dolayı, Aleviliğinden dolayı inançlarını rahat yaşamamış bu vatandaşlarımızın, bu aydın insanlarımızın böylelikle bu sorunu çözülecektir"

Eksiklikler olabileceğini ancak zaman içinde bunların da giderileceğini dile getiren Yerlikaya, "Her yeniliğin bir eksikliği olabilir. Her yenilik, dört dörtlük çıkmaz ama zaman içinde eksiklikler hissedilir, görülür ve takviyelerle, yasal düzenlemelerle bunun altı doldurulur ve nihayetinde tam teşekküllü hale getirilir" ifadesini kullandı.

Tunceli'nin en önemli sorunlarından birinin de yapımı planlanan barajlar olduğunu belirten Yerlikaya, "Munzur ve Pülümür vadileri, Munzur Milli Parkı eşsiz güzelliklere sahiptir. Bugün literatüre baktığımızda dünyanın sayılı vadilerinden biridir. Bunların suyla doldurulması enerji getirisinden ziyade turizm açısından götürüsü olacaktır. Enerji bir veriyorsa turizm buraya on katacaktır. O nedenle bu iki vadinin daha güzelleştirilerek, daha ulaşılabilir bir hale getirilerek turizme açmamız lazım. Bu vadilerin korunması için İl Başkanı olarak bütün gücümü ortaya koyacağım" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AK Parti İl Başkanı Sinan Yerlikaya TUNCELİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement