Akbank, İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programını Kurdu - Son Dakika
Güncel

Akbank, İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programını Kurdu

Akbank, İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programını Kurdu

Akbank, Türkiye'nin ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programını kurarak ilk ihraca ilişkin sözleşmeyi imzaladı.

24.12.2014 11:36  Güncelleme: 11:50

Akbank, Türkiye'nin ilk İpotek Teminatlı Menkul Kıymet (İTMK) Programını kurarak ilk ihraca ilişkin sözleşmeyi imzaladı.

Türkiye'de konut finansmanından kaynaklanan alacaklar teminat gösterilerek tahvil ihraç edilmesini sağlayan İTMK Programını kuran ilk banka olan Akbank aynı zamanda, program altında 5 yıl vadeli yaklaşık 425 milyon Türk Lirası veya karşılığı yabancı para tutarındaki ilk ihracın Avrupa Yatırım Bankası'na (AYB) yapılması konusunda sözleşme imzaladı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Akbank Uluslararası Bankacılık'tan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, "Söz konusu ihraç programı yurtdışında lira dahil farklı para birimlerinde, değişen vadelerde ihraç yapabilmeyi mümkün kılıyor. Bu kapsamda, piyasa koşullarına bağlı olarak önümüzdeki dönemde gösterge niteliğinde euro cinsinden bir ihraç yapmayı da hedefliyoruz. Yaptığımız görüşmelerde yatırımcı talebi açısından hayli kritik olan İTMK düzenleme altyapısının üst standartlarda bulunduğunu, SPK'nın bu yönde attığı adımların takdir edildiğini gördük" dedi.

Kefeli ayrıca, teminat olarak kullanılacak konut kredilerinin yüksek kalitesi borçlanma aracının pazarlanabilmesi açısından önemli bir avantaj olduğunu, bu iki önemli avantajın en iyi şekilde kullanarak en uygun koşullarda İTMK ihraçları yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

"A3 NOTU ALMASINI BEKLİYORUZ"

Kefeli, Akbank'ın 2010 yılında yaptığı ilk Eurobond ihracından sonra, sektörün toplam Eurobond ihraçlarının 25 milyar doları aşarak sektörün en önemli borçlanma aracı haline geldiğini belirterek açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"2013 yılında ise çok doğru bir zamanlama ile Türkiye'den yurtdışına ilk TL Eurobond ihracını gerçekleştirdik. En az 5 yıl vade ile ihraç edilen Eurobondların uzun vade yapısının, hedeflenen ekonomi politikaları ile de uyum içinde olması altı çizilmesi gereken bir husus. Bu iki önemli borçlanma aracından sonra bu defa, yine yurtdışından uzun vadeli borçlanmayı mümkün kılacak, yeni yatırımcı tabanına ulaşılmasını sağlayacak ve borçlanmanın sürdürülebilirliğine katkıda bulunacak yeni bir borçlanma aracının hazırlıklarını tamamladık. Üstelik İTMK'ların teminatlı yapısı nedeniyle halihazırda Eurobond'lardan 3 basamağa kadar daha yüksek kredi derecelendirme notu alarak A3 notu almasını bekliyoruz. İTMK'ların bu özelliği sayesinde daha düşük faiz oranına sahip tahviller ihraç  edebilmeyi öngörüyoruz." - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Akbank, İpotek Teminatlı Menkul Kıymet Programını Kurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement