Güvenli bir yaşam kültürümüz var mı? Kaçımız karşılıksız yardıma hazırız? Saygı, sevgi ve hoşgörü gibi empati kavramlarına ne kadar yakınız? Yaşadığımız çevreyi güzelleştirmek için ne yaptık? Peki ya çocuklarımız?
AKUT Çocuk Akademisi'nin İstanbul Kalkınma Ajansı'ndan fonlanan yeni projesi bizlere değil belki ama çocuklarımıza bu soruların yanıtını verecek ve bu değerleri kazandırarak onları depremden koruyacak
Çocukların artık yeni bir yol ve oyun arkadaşı var: Akut Çocuk Akademisi (AÇA). AKUT Çocuk Akademisi, 2. Yılında yepyeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. İSTKA' dan (İstanbul Kalkınma Ajansı) fonlanan ''Gelecek nesil, AKUT'la afetlere hazırlanıyor'' projesiyle yola çıkan AÇA; bunu deprem tatbikatı gibi bildik yollarla yapmıyor. Aksine, bir çocuğun hayat boyu unutamayacağı değerleri kazandırarak; üstelik bunu oyunlarla, yaratıcı dramalarla, sanatsal aktivitelerle hafızasına kazıyarak yapıyor. Projenin hedef kitlesi 9-16 yaş arasındaki çocuklar. Temel hedefi ise çocuklara birlikte yaşama kültürünü ve değerlerini benimsetmek.
Kutu oyunlarıyla gülerek eğlenerek öğreniyorlar
Araştırma ve eğitim uzmanlarının titizlikle hazırladığı program çerçevesinde çocuklar kutu oyunları oynuyor, canlandırmalar yapıyor, gülüyor, eğleniyor ve böylece paylaşmayı, haklarını korumayı, birbirlerine güven duymayı ve karşılıksız yardımseverliği öğreniyor. Ve belki de hepsinden önemlisi insan hayatına değer vermeyi; onu korumanın ve kurtarmanın ne değerli bir erdem olduğunu belleklerine işliyorlar.
45 okulda 12 bin 300 çocuk, 850 öğretmen
Aralık ayında Maltepe Celal Avşar İlkokulu'nda başlayan; Haziran ayına dek sürmesi planlanan proje iki bölümden oluşuyor. Bir yandan 30 okulda 9-16 yaş arası 12.000 çocuk ve 850 öğretmen bilinçlendirme seminerleri ile eğitilirken; diğer yandan 15 okulda 2 farklı kapsamda 300 çocuğa toplumsal değerler eğitimi verilecek.
300 çocuk gönüllü, afet ekiplerinin temeli olacak
Sosyolog ve psikologlar gözetiminde eğitimciler tarafından uygulanan program sırasında AKUT Arama Kurtarma Derneği'nin temel değerleri çocuklara kazandırılmaya çalışılacak: gönülülük, karşılıksız yardımseverlik, dürüstlük, güvenilirlik, insan hayatına değer vermek. Proje sonunda eğitim alan 300 AKUT çocuk gönüllüsü; gönüllü afet ekiplerinin çekirdeğini oluşturacak; ve yine bu çekirdek kadrolar kazandıkları iletişim yetenekleri sayesinde diğer çocukların bilinçlenmesine, değerler kazanımına elçi olacak.
AKUT Çocuk Akademisi'nin gülen yüzlerle kolları sıvayan ablalarının, abilerinin tek bir hedefi var: Toplumsal değerlerimizi içselleştirmiş, yaşadığı çevreyi iyileştirme gücünün elinde olduğunu bilen çocuklar yetiştirmek. Ve gelecek kuşaklar için güvenli yaşam kültürünü oluşturmak.
Son Dakika › Güncel › AKUT Çocuk Akademisi'nden birlikte yaşama kültürü dersi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?