İncirliova ilçesinde baba mesleği bakırcılığı devam ettiren 62 yaşındaki Kenan Çalışkan'ın yaptığı alemler, sadece yurt içinde değil birçok ülkede ilgi görüyor.
Çocuk yaşta taşındıkları İncirliova'da babasının yanında öğrendiği bakırcılığı Aydın İmam Hatip Lisesinden mezun olduktan sonra meslek edinen 62 yaşındaki Kenan Çalışkan, çeşitli mutfak gereçleri ve süs eşyalarının yanında camiler için de alem üretiyor.
Çalışkan, makine mühendisi olma hayaline rağmen 38 yıl öncesinin şartları nedeniyle lise mezuniyeti sonrası babasının bakırcı dükkanında iş hayatına girdiğini belirtti.
Babasının işleri kendisine bırakmasının ardından atölyesinde bakır kazan, tencere, tava ve süs eşyaları hazırladığını anlatan Çalışkan, bir arkadaşının "cami alemi" yapmasını istemesinin, yaşamında değişiklikleri de başlattığını kaydetti.
"Hilali yapmayı başarınca alemi de tamamladık. Hazırladığımız ürünü sosyal paylaşım sitesindeki hesabımızda paylaşınca ardı ardına siparişler almaya başladık." diyen Çalışkan, okulda geometri ve resim derslerinin iyi olması sayesinde alemlere daha iyi şekil verdiğini, uğraşıları sonrası kalıbını hazırladığını dile getirdi.
Çalışkan, önceleri Türkiye'den gelen siparişlerin zamanla yurt dışından da ulaşmaya başladığını, atölyesinde ağırlıklı olarak alem üzerine çalıştığını belirterek "Bu kadar iş olacağını tahmin etmiyordum. İnternet ile işlerimiz büyüdü, yurt içi ve dışından sipariş almaya başladık. Alemlerimizi Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Danimarka, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Çeçenistan, Azerbaycan, Irak, Libya gibi ülkelere gönderiyoruz." dedi.
Camilerin yanı sıra külliyelerden de sipariş aldığını, son olarak İstanbul'daki 3. havalimanına inşa edilen mescitteki alemi yaptığını ifade eden Çalışkan, alemin hazırlanışına ve işin ayrıntılarına ilişkin ise şu bilgileri verdi:
"Kahramanmaraş ve Manisa'nın Kula ilçesinden aldığımız ham bakırları talebe göre çeşitli boyutlarda kesiyor sonra çekiçle döverek şekil veriyoruz. Küçük bir aleme şekil vermek için saatlerce uğraşıyoruz. Sonra 'elma' ve 'armut' adını verdiğimiz kalıplara, duruma göre lehim ya da ateş üzerinde kaynak işlemi yapıyoruz. Bunları boruya ölçülü bir şekilde yerleştirip tepesine hilali yerleştiriyoruz.
İşimiz sabır, zevk işi. Yoksa kahrı çekilmez, yapılmaz. Sabırla, metanetle başarıyoruz. İnsan yaptığı şeyden zevk almıyorsa yapmasının anlamı da yok. Zevk alınca daha güzelini yapmak için mücadele veriyorsun. İşin zorluğu nedeniyle çırak bulmakta zorlanıyoruz, bu nedenle işlemlerin tümünü kendim yapıyorum. Bazen günde 12 saat çalışıyorum."
Boyutlarına göre alem fiyatlarının 180 ile 6 bin lira arasında değiştiğini aktaran Çalışkan, mesleğini çok sevdiğini, ömrü ve gücü yettiği sürece bakırcılığı sürdüreceğini ifade etti.
Son Dakika › Güncel › Alem' Ile Dünyaya Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?