Federal Kriminal Dairesi (BKA) Başkanı Jörg Ziercke, Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeralltı (NSU) terör örgütünün cinayetlerinin iç istihbarat servisi Anayasayı Koruma Teşkilatı (BfV) ve polis tarafından 10 yıl boyunca fark edilmemesinin kendisini düşündürdüğünü söyledi.
Ziercke, Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, bir grubun bu kadar insanlık dışı ve garip bir motivasyonla insanları silahla vurabileceğini düşünemediklerini belirtti.
O dönem cinayetlerin faili konusunda farklı düşüncelerin oluştuğunu kaydeden Ziercke "Bugün, bunun böyle olmadığını biliyoruz" dedi.
Bu ayın sonunda emekliliğe ayrılacak olan Ziercke, "NSU olayı bana acı veriyor. Anayasayı Koruma Teşkilatı ve polisin 10 yıl boyunca Almanya'daki bu cinayetleri fark edememeleri zihnimi meşgul ediyor" ifadelerini kullandı.
Olayın henüz tam olarak aydınlatılamadığını kabul eden Ziercke, NSU'nun 2007'de neden öldürmeyi bıraktığını da merak ettiğini vurguladı.
O zaman cinayetlerin aydınlatılması için konulan 300 bin avroluk para ödülü nedeniyle terör örgütü üyelerinin kendileri hakkında bilgisi olanların ortaya çıkabileceğinden çekinmiş olabileceğini belirten Ziercke, ayrıca para ödülü konmasının olayın aydınlatılmasına yardımcı olmadığını, NSU hakkında bilgilerin alınamadığını belirtti.
NSU tarafından 2007'de öldürülen polis memuru Michelle Kiesewetter cinayetinin hala gizemini koruduğunu ifade eden Ziercke, "Kiesewetter neden ölmek zorundaydı?" sorusunun cevabını merak ettiğini dile getirdi.
Ziercke, cinayetlerde kullanılan silahın terör örgütünün eline nasıl geçtiği ve Nürnberg'deki cinayetlerin neden işlendiğini de düşündüğünü kaydetti.
Terör örgütü NSU, 2011'de ortaya çıkarıldı -
Almanya'da, 2000-2007 yıllarında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, çok sayıda soygun gerçekleştiren NSU terör örgütünün varlığı ve cinayetlerdeki rolü, 2011 yılı sonunda ortaya çıkarılabilmişti.
NSU üyelerinden Uwe Böhnhard ve Uwe Mundlos, 4 Kasım 2011 tarihinde bir banka soygununun ardından saklandıkları karavanda ölü bulunmuş, terör örgütü üyelerinin intihar ettikleri öne sürülmüştü.
NSU terör örgütü üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan Beate Zschaepe ise NSU üyelerinin son kullandıkları hücre evini ateşe verdikten sonra polise teslim olmuştu.
Muhbirlere ilişkin belgeler imha edildi -
NSU'yu kuran Neonazilerin, yıllarca hücre evlerde faaliyet göstermelerine rağmen Alman güvenlik birimleri tarafından tespit edilememiş olması, 2011 yılında Almanya'da büyük bir skandala yol açmış, daha sonra NSU üyelerinin geçmişte bazı istihbarat muhbirleriyle ilişki kurdukları ortaya çıkmıştı.
Almanya iç istihbarat teşkilatında aşırı sağcı gruplara ve kullanılan muhbirlere ilişkin bazı belgelerin 2011 yılı sonunda imha edilmesi de kuşkulara yol açmıştı.
- Zschaepe, susma hakkını kullanıyor -
Münih Yüksek Eyalet Mahkemesi'nde 6 Mayıs 2013'te başlayan terör örgütü NSU davasında tutuklu yargılanan Zschaepe, susma hakkını kullanıyor. Davada, Zschaepe'nin yanı sıra örgüte yardım ve yataklıktan suçlanan dört sanık daha yargılanıyor. - Berlin
Son Dakika › Güncel › Almanya'daki Terör Örgütü Nsu Davası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?