Altın Portakal Film Festivali Kokteyl ile Başladı - Son Dakika
Güncel

Altın Portakal Film Festivali Kokteyl ile Başladı

Altın Portakal Film Festivali Kokteyl ile Başladı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu yıl 48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılış resepsiyonunda "İranlı yönetmenler Jafar Panahi ve Mojtaba Mirtahmasb'a özgürlük taleplerimizi buradan haykırıyoruz.

08.10.2011 22:24

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, bu yıl 48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılış resepsiyonunda "İranlı yönetmenler Jafar Panahi ve Mojtaba Mirtahmasb'a özgürlük taleplerimizi buradan haykırıyoruz. Daha özgür Türkiye daha adil dünya temennisiyle hepinize keyifli bir festival diliyorum" diye konuştu. Başkan Akaydın ve İranlı sinemacı Niki Karimi, üzerinde 'Yasaksız Sinema Yasaksız Panahi ve Mirtahmasb' yazılı kartpostalları Ankara'daki İran Büyükelçiliği'ne gönderilmek üzere imzaladı. Gece yüzlerce balon İranlı sinemacılarının özgürlüğü için gökyüzüne bırakıldı.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı (AKSAV) tarafından bu yıl 48'incisi düzenlenen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Atatürk Kültür Parkı'nda düzenlenen resepsiyonla başladı. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve AKSAV Başkanı Mustafa Akaydın ile eşi Günseli Akaydın'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona Yeşilçam'ın unutulmaz isimleri ve çok sayıda davetli katıldı. Resepsiyona Ahu Tuğba, kızı Ahu Anjelik Alojtonj ile katılırken Selda Alkor, Halit Akçatepe, Süleyman Turan, Salih Güney, Murat Soydan, Yılmaz Köksal gecede yer alan isimler oldu. Atatürk Kültür Parkı'nda resepsiyona ayrıca, festivalin onur konuğu dünyaca ünlü sanatçı Rustam Ibragimbeyov ve İranlı yönetmen ve oyuncu Niki Karimi katıldı.

ACİZ CANAVARLAR

Gecede Türk pop müzik sanatçısı Gül Erda, 48'inci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 'Ve Kadın Dünyaya Dokundu' başlığında belirlenen 'yaralı yüzle' katıldı. Makyöz Corci'nin sağ gözü, kaşı ve dudakların kenarlarına yaptığı makyajla dayak yemiş bir kadını canlandıran Erda, kadına yönelik şiddete dikkat çekmek istediğini söyledi. Makyajın Altın Portakal Film Festivali kapsamında bir proje olarak ortaya çıktığını kaydeden Erda, "Erkekleri bu kadınlar güzel yetiştirsinler. Güreş yaparken bile aynı kilodakilerle güreşiliyor. Kadınları döven erkeklere erkek demiyorum, 'Aciz canavarlar' diyorum" diye konuştu.

HER FESTİVAL YENİ BİR HEYECAN

Gecede bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, yarım asırlık bir tarihe doğru emin adımlarla ilerleyen Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin 48 yıl içinde büyüyerek kök salmasına rağmen her yıl yeni doğmuş bir bebeğin heyecanını hissettiklerini söyledi. Bu yıl ki festivalin 'kadın' odaklı hazırlandığının kaydeden Başkan Akaydın tüm dallarıdaki jüri üyelerinin kadınlardan oluştuğunu belirtti.

KADIN ZİRVESİ

Kadın temalı paneller ve söyleşiler hazırladığını kaydeden Başkan Akaydın, "1'inci Antalya Kadın zirvesini düzenliyoruz. Bu zirvenin amacı çığ gibi büyüyen ve bizi utanç içinde bırakan kadına uygulanan şiddete çare bulmaktır" dedi. Başkan Akaydın, bu yıl yine bir ilki daha gerçekleştirerek geç gelen Altın Portakal Ödül töreniyle 1979'daki sansüre ve 1980'de askeri darbe nedeniyle yapılamayan altın portakal ödüllerini verdiklerini kaydetti.

ÖZGÜR TÜRKİYE ADİL DÜNYA

Türkiye'nin uluslararası arenada en çok bilinen ve saygın festivali olan Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin yurt dışındaki sinema dünyasına kayıtsız kalmasının söz konusu edilemeyeceğini kaydeden Başkan Akaydın, şunları söyledi, "Yanıbaşımızda bin yıllık komşumuz İran'da sinema emekçilerinin yaşadıklarına kayıtsız kalamayız. Aramızda bulunan İran'da yasaklı yönetmen Niki Karimi onur konuklarımızdan. Davet ettiğimiz ama hapiste tutulduğu ve yurt dışına çıkışı yasaklandığı için festivale katılamayan İranlı yönetmenler Jafar Panahi ve Mojtaba Mirtahmasb'a özgürlük taleplerimizi buradan haykırıyoruz. Niki Karimi şahsında onları bir kez daha selamlıyorum. Daha özgür Türkiye daha adil dünya temennisiyle hepinize keyifli bir festival diliyorum."

GÖKYÜZÜNDE ÖZGÜRLÜK BALONLARI

Konuşmasının ardından Başkan Akaydın ve İranlı sinemacı Karimi, üzerinde 'Yasaksız Sinema Yasaksız Panahi ve Mirtahmasb' yazılı kartpostalları Ankara'daki İran Büyükelçiliği'ne gönderilmek üzere imzaladı. İkili daha sonra Uluslarası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin ödülü dev Venüs heykeline imza attı. Geceye katılanlar da üzerinde Altın Portaktal Film Festivali'nin bu yıl simgesi 'martı' fotoğrafı bulunan ve ipine maytap bağlanan balonları İranlı sinemacılara özgürlük talebiyle havaya uçurdu.

Atatürk Kültür Parkı'ndaki açılış resepsiyonu Grup Marşandiz'in müzik dinletisiyle sona erdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Altın Portakal Film Festivali Kokteyl ile Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement