Amerika'dan Ev Alan 1 Yılda Yüzde 100 Kazanacak - Son Dakika
Güncel

Amerika'dan Ev Alan 1 Yılda Yüzde 100 Kazanacak

Amerika\'dan Ev Alan 1 Yılda Yüzde 100 Kazanacak

Projebeyaz Yönetim Kurulu Başkanı Murat Uzun, Hurriyetemlak.com'un sorularını yanıtladı.

26.08.2013 21:15

Türkiye'de Helis Metro Ofis, Metro Win, Kempinski Residences Astoria, Aeropark ve İnda City projelerinin satışını üstlenen Projebeyaz, son yıllarda uluslararası partnerleriyle ilişkiler geliştirerek dünya emlak sahnesinde de etkili olmayı amaçlıyor. Florida'nın lisanslı emlak firması INVESTCO Realty ile yürüttüğü ortaklık sayesinde yurtdışında yaşamak isteyenlere, ikinci bir ev almayı ya da kişisel yatırım yapmayı düşünenlere, Amerika'da üniversite okuyan öğrencilere, sporculara ve sanat camiasının önde gelen isimlerine Amerika'da gayrimenkul sahibi olmak konusunda A'dan Z'ye hizmet veriyor.

Projebeyaz, yatırımcıya MIAMI'ye adım attıkları andan itibaren sadece emlak yatırım danışmanlığı değil, bilinçli yatırım olanaklarının anlatılması, uygun yatırımın bulunması ve pazarlık yapılması, gerekirse avukatlık ve finans işletmelerinin tamamı için müşterilerine hizmet veriyor.

Şu anda Mortgage krizinden önceki ev fiyatlarının yüzde 50 altında satılan mülklerin, krizden önceki fiyatlara tekrar ulaşmasının 6 ay ile 2 yıl arasındaki bir zaman diliminde gerçekleşeceğini öngören Murat Uzun, "Önümüzdeki 6 aylık periyotta yatırım yapanlar paralarını 2'ye katlama olanağına sahipler. Kiralama değerleri üzerinden değerlendirirsek yatırımın geri dönmesi için 7 ila 10 sene arası yeterlidir. Alırken kazanacaklarını göz önünde bulundurursak önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde yüzde 100 kar ile mülklerini tekrar satabilecek pozisyona gelecekler." diyor.

Projebeyaz'ın geçmişinden kısaca bahseder misiniz?

2006 yılında aynı çatı altında toplanan, tecrübe sahibi profesyoneller ile birlikte sektöre yön veren projelerimizle gayrimenkule ve yatırımlara değer katma hedefi ile kurulduk. Projebeyaz olarak, Türkiye'deki gayrimenkul sektörünün önde gelen inşaat firmalarına proje danışmanlığı, gayrimenkul marka yönetimi, proje geliştirme, pazarlama, proje satışı, PR ve tesis yönetimi gibi hizmetler veriyoruz. İnşaat firmalarına, doğru yerde doğru projeyi doğru fiyat ile pazarlamak konusunda yön gösteriyor ve hatta sahada destek veriyoruz. Bunun yanı sıra bireysel yatırımcı, kullanıcı veya mülk satmak –kiralamak isteyen kişilere de hizmet veriyoruz.

Hangi şirketlerle çalıştınız?

Kurulduğumuz günden bugüne Kempinski Residences Astoria ve Kempinski Residence Bellevue olmak üzere TEM Avrupa Residence, Helis Beyaz Ofis, Helis Metro Ofis, Miracle Residence, Esas Aeropark gibi çok önemli projelerde çözüm ortağı olduk. Ayrıca Doğan Holding ve Doğuş Yayıncılık gibi Türkiye'nin güçlü firmalarına hizmet verdik. Firmaların yanı sıra, bireysel yatırımcıların, iş adamlarının, sanat ve spor çevrelerinden olan kişilerin mülklerinin de temsilciliklerini yapıyoruz.

Yurtdışı çalışmalarınızdan bahseder misiniz?

Projebeyaz olarak, yurtdışındaki etkinliğimizi artırmak için, son iki yıl içerisinde dünyanın önemli gayrimenkul fuarlarına ziyaretçi olarak katıldık. Fransa'da 'MIPIM Fuarı 2013', Moskova'da 'Domexpo 2013', 'Moscow International Property Show 2012' fuarı, 'Qatar Cityscape 2013' ve Londra'da düzenlenen 'Property Inves Show 2013' ile dünya emlak zincirindeki profesyonellerle bir araya geldik. Gayrimenkul sektörünün nabzını tutan bu önemli fuarlar aracılığıyla, önemli ilişkiler geliştirerek ortaklıklar kurduk. ABD, Fransa, Rusya, İngiltere ve Irak gibi çeşitli ülkelerde kurduğumuz ikili ilişkiler ile gayrimenkul sektöründe uluslararası bir aktör olma hedefimize bir adım daha yaklaştık. Haziran ayında gerçekleştirilen ve 38 adet gayrimenkul için ön satış yaptığımız 'Eref Erbil Gayrimenkul Fuarı'nın ardından, Ekim ayında gerçekleştirilecek olan dünyanın en önemli gayrimenkul fuarlarından 'Dubai Cityscape Global'e katılıyoruz.

Amerika'da güncel emlak fiyatları ne durumda?

Bölgesine göre değişmekle birlikte; Florida'da West Palm Beach bölgesinde ev fiyatları 40 bin, Miami'de ise 100 bin USD'ye mülkler bulmak mümkün. Bununla beraber malikhane tarzı, residence tarzı yapılarda da 5milyon USD'den başlayıp 50 milyon USD'ye kadar çıkan mülkler de bulunmaktadır.

Amerika'da yıllık fiyat artışı ne durumda?

Şubat ayında yükselişe geçen ev fiyatları geçen yıla kıyasla %10.2 oranında arttı. Ev fiyatları özellikle Nevada (%19,3) , Arizona ( %18,6) , California (%15,3) , Florida (%20 ) eyaletlerinde oldukça yüksek artış gösterdi.

Amerika'da gayrimenkul yatırımı yapmak sizce ne zamana kadar avantajlı olacak?

Şu anda Mortgage krizinden önceki ev fiyatlarının % 50 altında satılan mülklerin, krizden önceki fiyatlara tekrar ulaşmasının 6 ay ile 2 yıl arasındaki bir zaman diliminde gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla önümüzdeki 6 aylık periyotta yatırım yapanlar paralarını 2'ye katlama olanağına sahipler.

Amerika'dan ev alan kaç yılda ne kadar kazanç elde eder?

Kiralama değerleri üzerinden değerlendirirsek yatırımın geri dönmesi için 7 ila 10 sene arası yeterlidir. Alırken kazanacaklarını göz önünde bulundurursak önümüzdeki 1-2 yıl içerisinde %100 kar ile mülklerini tekrar satabilecek pozisyona gelecekler.

Amerika'daki mortgage sisteminden bahseder misiniz?

Amerika'daki yerel bankalar genellikle Sosyal Güvenlik Numarası olan kendi vatandaşları haricindeki kişilere kredi kullandırmıyorlar. Bununla beraber, global bankacılık hizmeti veren bankalar, Ortadoğu ve Avrupa bölgesi için kredi kullandırabiliyor.

Yatırımcıyı Amerika'ya yönlendirmek için nasıl çalışmalar yapıyorsunuz?

Kendi yatırımcılarımızla tecrübelerimizi paylaşıyoruz. Onlara matematiksel verilerle kazanacakları bedelleri gösteriyoruz. Onun haricinde bu tarz haberlerle birlikte yatırma hevesli fakat bu konu hakkında bilgisi olmayan kesimlere de ulaşıp kendilerini bilgilendirme yoluyla hareket ediyoruz. Önümüzdeki dönemde Amerika'daki projelerin bir veya birkaçının Türkiye'de lansmanını yapmayı da planlıyoruz.

Türkiye'de gayrimenkul sektörünün ilk 6 ayını değerlendirir misiniz?

Sektör artık kendi iç dinamiklerini son derece sağlam bir şekilde oluşturdu ancak dış etkilere karşı hala savunmasız durumda. Bunun da nedeni, sağlıklı bir finansman modelinin tam olarak oturtulamamış olmasıdır. Dışarıda olan herhangi bir olumsuz durum sektörü olumsuz etkiliyor ve iç talebin düşmesine sebep oluyor. Çevremizde oluşan olumsuzluklar, Avrupa tarafındaki yabancı yatırımcının da moralini bozarak, yatırım yapma konusunda çekingen davranmasına sebep oluyor. Arap ülkelerinde durum bunun tam tersini gösteriyor. Her şeyin durulduğu bir anda satışların eskisi kadar yüksek hızda yükseldiğini görmesek de, Merkez İş Alanı (MİA) içindeki projelerin istikrarını ve düşüş eğilimi gösteren konut kredileri sayesinde canlılığını koruduğu gözlemleniyor. Özellikle Arap yatırımcıların ucuz ve anahtar teslim konut talebine cevap veren MİA dışı bölgelerde yer alan konut projeleri ise yüksek satış grafikleri yakalıyor.

İkinci yarıdan neler bekliyorsunuz?

Mevsimsel durgunluk kavramı yavaş yavaş gündemimizden kalkıyor. Yakın ve uzak Arap ülkelerinde yaşanan gerilimler sebebiyle, artık güvenli bir bölge ve sığınılacak bir liman olarak görülen ülkemizde gayrimenkul edinme ihtiyacı daha da artacağa benziyor. Artık Arap Bölgesi ülkelerinde yer alan bireysel yatırımcıların yerini, giderek artan bir hızla burada kendi projelerini yapmak isteyen 'developer'lar almaya başlıyor. Son zamanlarda gözlemlenen arsa taleplerini bunun bir işareti olarak kabul edebiliriz. Bununla beraber, iç pazardaki talep durgunluğunun yılın son çeyreğinde kırılarak yeniden yükselişe geçeceği bekleniyor.

Türkiye'de şu an satışını üstlendiğiniz projeler hangileri?

Helis Metro Ofis

Metro Win

Kempinski Residences Astoria

Aeropark

İnda City

Satışlar nasıl, en çok ilgi gösteren kitle, en çok ilgi gören konut tipleri neler?

Yerli müşteriler stabil bir satış grafiğine sahip olmakla birlikte, projelerin lansman döneminde aldıkları evleri elden çıkartarak, yeniden uygun fiyattan konut yatırımı yapma konusunda iştahlarını koruyorlar. MİA içi projelerde nitelikli, lüks, konforlu konut talebi hiçbir şekilde değişmiyor, hatta buralarda yeni çıkabilecek her türlü proje dikkatle takip ediliyor. Orta ölçekli gelir durumuna sahip kitleler ise, uzaklık-yakınlık kavramının dışında sağlam ve güvenilir bir projeden ev almak için zaman kavramı gözetmeksizin beklemelerini sürdürüyor, kafasında oluşturduğu şartlara uygun bir proje çıktığı an yatırımını gerçekleştiriyor. Bu kitleler daha çok 2 odalı evleri talep ediyorlar. Yatırım için ise düşünülen konut tipi 1 odalı evler oluyor. Geniş aileler ise, minimum 3 odalı ya da biraz daha uzak ancak 4 odalı konutları tercih ediyorlar.

Nagihan Arat

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Amerika'dan Ev Alan 1 Yılda Yüzde 100 Kazanacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement