Anadolu'nun Mor İncisi "Ametist Taşı" Ekonomiye Kazandırılıyor - Son Dakika
Güncel

Anadolu'nun Mor İncisi "Ametist Taşı" Ekonomiye Kazandırılıyor

Anadolu\'nun Mor İncisi "Ametist Taşı" Ekonomiye Kazandırılıyor

Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde çıkarılan ve Anadolu'nun "mor incisi" olarak bilinen   ametist taşı kaymakamlık tarafından uygulanan proje kapsamında Halk Eğitim Merkezi  bünyesinde açılan at...

24.11.2013 11:15

ÖZCAN GÜNEY - Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde çıkarılan ve Anadolu'nun "mor incisi" olarak bilinen ametist taşı, Kaymakamlığın hayata geçirdiği "İşsizliğe Karşı İş Eğitimleri" Projesi kapsamında Halk Eğitim Merkezi'nde açılan atölyede işlenerek ekonomiye kazandırılıyor.

Aydıncık Kaymakamı Coşkun Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçede, kuartz ailesinden olan ametist, akik ve kalsedon taşlarının yıllardır çıkarıldığını söyledi.

Bölge halkının değerinin farkında olmadan kırsalda gelişigüzel topladığı taşları İstanbul piyasasında düşük fiyatlara sattığına dikkati çeken Öztürk, "Aydıncık'ta yıllardır ametist, akik ve kalsedon gibi yarı değerli taşlar işlenmediği için ham hali ile İstanbul piyasasında ucuza satılıyormuş. Kaymakamlık olarak öncelikle taşların çıkarıldığı alanları, kaynakları tespit ederek, ilk etapta kontrollü bir şekilde çıkartılmasını sağladık. Böylece ilçe halkı yılardır ucuza sattığı taşların değerinin farkına vardı" dedi.

Öztürk, ametist taşının Türkiye'de Aydıncık'ın yanı sıra sadece Balıkesir Dursunbey ve Ordu'da çıkartıldığını belirterek, ancak Aydıncık'ta çıkarılanların iri kristalli ve koyu mor rengi ile daha değerli olduğunun altını çizdi.

Akik ve kalsedon taşlarının da bölgeye has özelikleri ile farklılık arz ettiğini vurgulayan Öztürk, "Akik taşımız daha fazla renk çeşitliliğine sahip. Kalsedonumuz da daha derin damarlı ve koyu renkli. Ametist taşı ile birlikte üç farklı yarı değerli taş türüne sahip olan bölgede çıkartılan taşların işlenerek değerini göstermek için sanatkarlar yetiştirmenin yollarını aradık" diye konuştu.

AB destekli kurs açıldı

Öztürk, Avrupa Birliği Bakanlığının Hayat Boyu Öğrenme ve Gençlik programları kapsamında hazırladıkları "İşsizliğe Karşı İş Eğitimleri" Projesi ile atölye kurarak yarı değerli taşları işlemeye başladıklarını söyledi.

İşsizliğe Karşı İş Eğitimleri Projesi'nin, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından kabul edildiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti:

"Proje kapsamında gerekli makine ve teçhizatın büyük bir kısmı alındı. Taş atölyesi ve kuyumculuk sınıfı kuruldu. Daha sonra Halk Eğitim Merkezi ve Yozgat İŞKUR İl Müdürlüğü işbirliğiyle 15 kursiyerin eğitimine başlandı. Kıymetli Taş Takı Kursumuz devam ediyor. Vatandaşlarımızın kursa ilgisi oldukça yüksek. Zamanla kursiyer sayımızı da artırmayı planlıyoruz. Kursiyerlere proje desteği de vereceğiz. Bu destekle kişisel atölyelerin kurulmasını sağlayacağız. Hem kendilerine hem de bölge ekonomisine katkı sağlanmasını hedefliyoruz. Atölyelerimizde ilçede çıkartılan amestist taşından yüzük, bileklik, kolye gibi takı ürünleri ile tespih üretiyoruz. Amacımız Yozgat için bir katma değer oluşturmak ve Türkiye pazarına açılmak. Yozgat'a gelen insanlarımız yöresel lezzet olan testi kebabı yediği gibi bir de yanına ametist taşından bir ürün alarak buradan ayrılsın istiyoruz."

Ametist taşı

Ametist, genellikle mücevher olarak kullanılan mor renkli bir taş olarak biliniyor. Pembemsi menekşe renginden koyu mor renge doğru geniş bir renk skalasına sahip olan ametist, bu renkleri içeriğinde bulunan demirden alıyor. Vücuttaki fazla ve atık sayılabilecek lüzumsuz elektriği kendinde toplayarak vücut direncini ve gücünü arttırdığı ileri sürülüyor. - Yozgat

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Anadolu'nun Mor İncisi 'Ametist Taşı' Ekonomiye Kazandırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement