Antalya Bakan Soylu Kaçak Göçmende Sayı Yüzde 98'e Düştü - Son Dakika
Güncel

Antalya Bakan Soylu Kaçak Göçmende Sayı Yüzde 98'e Düştü

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2015 yılında Yunanistan tarafına geçen kaçak göçmen sayısı 853 bin 650 iken Türkiye'nin aldığı tedbirlerle bu sayının yüzde 98 azaldığını belirterek, 2017 yılı sonuna gelindiğinde bu geçişler 20 bin 364'e geriledi.

12.10.2017 14:44

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2015 yılında Yunanistan tarafına geçen kaçak göçmen sayısı 853 bin 650 iken Türkiye'nin aldığı tedbirlerle bu sayının yüzde 98 azaldığını belirterek, 2017 yılı sonuna gelindiğinde bu geçişler 20 bin 364'e geriledi. Bir günde 9 bin 800 kişi geçerken, 2017 ortalaması günlük geçiş 70 kişidir dedi. Soylu, düzensiz göçle mücadeleye destek vermek için 2016 yılından beri Ege'de görev yapan NATO unsurları için de Artık Ege'den çekilme zamanı gelmiştir diye konuştu. Akdeniz'de sahili olan ülkelerin Sahil Güvenlik Teşkilatları arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla 2009 yılında oluşturulan Akdeniz Sahil Güvenlik Faaliyetleri Forumu'nun (MCGFF) 6'ncısı, Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ev sahipliğinde Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Beldibi Mahallesi'ndeki Paloma Renaissence Otel'de başladı. 13 ülkenin sahil komutanlarının yer aldığı toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.Toplantının açılış konuşmasını yapan Süleyman Soylu, aynı mahallede büyüyen çocuklar arasında güçlü duygusal bağ olduğunu ve birbirleriyle oynadıklarını söyledi. Bu çocukların zaman zaman tartıştıklarını ve bazen ufak tefek kavga ettiklerini kaydeden Soylu, Ama sonra tekrar güçlü bir bağ ile birbirlerine sarılıp barışırlar. Zaman geçse de aralarındaki bağ asla kopmaz. Bazıları birbiriyle evlenirler, iş ortağı olur. Belki farklı ailelerin çocuklarıdırlar ama o mahallenin verdiği ruhu asla ama asla kaybetmezler. Ben Akdeniz'e ve sizlere baktığım zaman böyle bir duyguya kapılıyorum. Akdeniz'e kıyısı olan ülkelerin insanları bana göre aynı mahallenin çocukları gibidir. Ortak bir duyguya, geçmişe ve kültüre sahiptir. Dinleri, dilleri, farklılıkları ne olsa da algıları, tepkileri, duyguları birbirlerine benzer diye konuştu.

'DRAMATİK SAHNELERE ŞAHİT OLUYORUZ'

Daha önce böyle tecrübeyi Karadeniz'de yaşadıklarını belirten Süleyman Soylu, Karadeniz'i göçmen geçişi ve kaçakçılığının önlenmesi konusunda güvenli bir deniz haline getirmeyi birlikte başardıklarını aktardı. Özellikle Ortadoğu'da yaşanan siyasi hareketliliğin doğudan batıya doğru bir göçmen akımını başlattığını dile getiren Bakan Soylu, Hepimiz dramatik sahneler görüyoruz. Aynaya baktığımızda insanlığımızı tarttığımız, olmaması gerektiğini konuştuğumuz, 'İnsanlığımızı mı kaybediyoruz acaba' diye kendi kendimize baktığımız dramatik sahneleri görüyoruz. Basit lastik bir botla hayatta kalmaya çalışan insanları görüyoruz. Bütün siyasi ve ideolojik düşüncelerimizi bir tarafa bırakarak şu gerçeği görmek zorundayız. Dünyanın doğusu ile batısı arasında büyük ekonomik farklılıklar bulunuyor. Bu şartlar batı ile doğu arasında bu eşitsizlik eşitlenmedikçe, doğuda sivillerin can güvenliği sağlanmadıkça bu sahneler kendiliğinden bitmeyecektir. Buradaki herkes bütün sahil güvenlik birimleri iyi niyetle bütün tedbirleri alsalar bile bu sorunun sizlerin boyunu aşan bir tarafı olduğu açık ve aşikardır dedi.

'DÜNYA ÇILGINLIK HALİNDE'

Sahil güvenlik mensuplarının, jandarmaların, polislerin kıyı ve denizlerde ellerini uzatıp hayatlarını kurtarmaya çalıştığı veya cansız bedenleriyle karşı karşıya kaldığı insanları hatırlatan Soylu, şöyle devam etti

Dünya maalesef şu anlattığım tablo içerisinde bir çılgınlık halinde. Dönüp ne aynaya bakmaktadır ne de acaba ne oluyor, biz bunun neresindeyiz, bunu nasıl çözebiliriz diye anlayış içerisindedir. Biz 21'nci yüzyılı böyle hayal etmedik. Bu yüzyıl içerisinde böyle dramatik tablolarla karşılaşacağımızı hayal etmedik. Ekonomik farklılıkları giderip, savaşları durdurmak zorundayız. Çatışma ve şiddeti, fakirliği, dünyanın bir yerine hapsetmenin mümkün olmadığını görmek zorundayız. Dünyanın güzelliklerini paylaşmaya mecbur olduğumuzu kabul etmek zorundayız. Türkiye olarak sahil güvenlik noktasında iş yükümüzün oldukça fazla olduğu açık. Uyuşturucu, sigara kaçakçılığı, tarihi eser kaçakçılığı ve en önemlisi göçmen kaçakçılığı ile mücadele ediyoruz. Göçmen kaçakçılığı ile mücadele ederken sadece karşı kıyıya geçmesinler mantığıyla hareket etmiyoruz. Önemli olan o insanların denizden sağ kurtulması hem de yasadışı durumda kalmamalarını sağlamaktır.

YÜZDE 98 AZALDI

Göçmenlerin denize inmemelerinin sağlanması gerektiğini kaydeden Soylu, 2015 yılında Yunanistan tarafında 853 bin 650 olan düzensiz göçmen yakalaması gerçekleştiğini söyledi. Soylu, Türkiye'nin göçmen geçişi konusunda aldığı tedbirlere, kendi sözlerine ve ahitlerine bağlılığını ifade etmek istiyorum. 2017 yılı sonuna gelindiğinde bu geçişler yüzde 98'lik düşüşle 20 bin 364'e geriledi. Bir günde 9 bin 800 kişi geçerken, bugün 2017 ortalaması günlük geçiş 70 kişidir. Bilinmesi gereken başka bir şey de merkezi ve Batı Akdeniz olarak bilinen rotalardaki hareketliliktir. Afrika'dan İtalya'ya geçişin 107 bin 28 olduğu, Afrika'dan İspanya'ya geçişin 3 bin 845'ten 2017 itibariyle 12 bin 328 olduğu gözlenmektedir.

'NATO'NUN ÇEKİLME ZAMANI GELMİŞTİR'

Ortaya çıkan rakamların ivmenin nasıl olduğunu ifade ettiğini dile getiren Süleyman Soylu, düzensiz göç rotalarının doğu Akdeniz ve Ege'de alınan tedbirler neticesinde İtalya ve İspanya hattına kaydığının anlaşıldığını aktardı. Soylu, Düzensiz göç ile mücadeleye destek vermek için 2016 yılından beri Ege'de görev yapan NATO unsurlarının buradan çekilme zamanı gelmiştir dedi.

'KARADENİZ'DE HAREKETLİLİK OLDU'

Bakan Süleyman Soylu, 13 Ağustos'tan itibaren yaklaşık 1 ay süreyle Karadeniz'de ani bir şekilde sanki birileri düğmeye basmış gibi başlayan hareketliliğin işbirliği ile kısa sürede kontrol altına alınabildiğini söyledi. Soylu, şöyle devam etti

Birdenbire Karadeniz'e göçmen akımı başlayıp Romanya'ya doğru gidişler olmuştur. Hemen koordinasyonu sağlayıp karadan, havadan, denizden tedbirleri aldık ve bu gidişi çok kısa süreç içerisinde sıfırlama imkanına sahip olduk. Egede ve Akdeniz'de aldığımız tedbirlerin ve tecrübemizin çok büyük etkisi var.

MAVİ KART UYGULAMASI

Türkiye olarak denizlerde ciddi bir denetim ve hassasiyet içerisinde olduklarını dile getiren Süleyman Soylu, denizlere yönelik sayısal bilgiler de verdi. Sahil Güvenlik Teşkilatı'nın son 2 yılda 4 bin 500 olayda, 11 milyon 736 bin lira ceza kestiğini belirten Soylu, Mesele deniz kirlendikten sonra para cezası kesmek değildir. Asıl hedef kirlenmeyi önlemektir. Tekne sahiplerine sintineyi denize basma dediğimizde onlara bunu boşaltabilecek tesisler vermeliyiz. İhtiyaçları göz önünde bulundurarak özellikle küçük teknelerin kontrol altına almayı hedefleyen mavi kart uygulaması bu alandaki önemli bir boşluğu dolduracaktır. Bu sistem özetle atık takip sistemidir. Dünyada da tektir. Küçük teknelere mavi kart diye isimlendirdiğimiz küçük kart veriyoruz. Buna karşılık liman ve marinalarda kurulu atık boşaltma merkezlerimiz var. Elektronik sisteme entegre olan bu kartlar sayesinde küçük teknelerin limanda kurulu bu merkezlere atıklarını boşaltmasını sağlıyoruz ve bunu denetliyoruz. 78 kıyı tesisinde 43 özel marinada, 156 noktada mavi kart otomasyon sistemi kurulmuştur. Sistem kapsamında 29 bin kart dağıtıldı diye konuşuldu.

'GÜNDE 15-20 BİN İNSANIN BATIYA GÖÇ ETMESİ HAYAL DEĞİL'

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İran'da 2.5 milyonun üzerindeki Afgan'ın batıya göç etmeyi beklediğini söyledi. Batı ile doğu arasında eşitsizliğin acımasız bir şekilde devam etmesi durumunda gelişmiş batı ülkelerinin liderlerinin kendi konularına 'göçle nasıl uğraşırız' diye başlık yapmaktan kendilerini alıkoyamayacaklarına dikkati çekti. Türkiye'nin sahil güvenliklerde sorumluluğu ortaya koymaması durumunda günde 15-20 bin insanın batıya geçmesinin hayal olmadığını kaydeden Soylu, şöyle devam etti

Kimse kusura bakmasın. Bu konuda büyük bir yardım alıyor falan değiliz. Kendi imkan ve kaynaklarımızla bunları sağlamaya çalışıyoruz. Bugün birtakım teknolojilerden istifa ediyoruz. Artık denizler düzensiz göç konusunda en önemli alanlar. Buralara çok daha önemli tedbirler almak dünyanın ortak sorunudur.

BATIDAN KİMYASAL, DOĞUDAN DOĞAL UYUŞTURUCU TEHDİDİ

Akdeniz'deki rotanın aynı zamanda uyuşturucu taşıma rotası olduğunu anlatan Süleyman Soylu, konuşmasını şöyle tamamladı

Bu yaz özellikle işbirliği neticesinde uyuşturucu ile mücadelede önemli başarılar elde ettik. Ama denizin içerisinde bu zehri kimin, nasıl ve nereye taşıdığını, ne kadar taşıdığını yakalayabildiklerimiz kadar biliyoruz. Onun için burada istihbarat işbirliği çok önemli. Özellikle ülkemiz batıdan kimyasal uyuşturucuların, doğudan da doğal uyuşturucuların hedef ülkesi konumunda.

Soylu'nun konuşmasının ardından aile fotoğrafı çekildi.

Antalya Bakan Soylu Kaçak Göçmende Sayı Yüzde 98\'e Düştü
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Antalya Bakan Soylu Kaçak Göçmende Sayı Yüzde 98'e Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement