Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, kendisi hakkında bazı iddialarda bulunan Arjantinli savcı Alberto Nisman'ın ölümünün ardından verdiği ilk demeçte ülkenin istihbarat örgütünün yeniden yapılandırılması için parlamentoya teklif götüreceğini açıkladı.
Fernandez, Arjantin devlet televizyonuna verdiği demeçte, istihbarat örgütünün şu anki halinin ulusal çıkarlara hizmet etmediğini, demokrasinin 1983'te ülkeye dönmesinin ardından bu şekilde bir yeniden yapılanmanın topluma bir borç olduğunu söyledi.
Devlet Başkanı'nın bu hafta içinde parlamentoya sunacağı tasarı, mevcut istihbarat ajansının feshedilerek yerine başkanlarıyla sadece hükümetten birkaç kişinin irtibatlı olacağı Federal İstihbarat Ajansı adında yeni bir ajans kurulmasını öneriyor.
Ülkede 1994'te 85 kişinin hayatını kaybettiği terör saldırısını araştırması için atanan savcı Nisman, Fernandez'in İran'a sığır eti ve bakliyat satıp karşılığında petrol ve doğalgaz almak için İranlı zanlılar hakkında Interpol tarafından çıkarılan tutuklama emrinin kaldırılması amacıyla girişimde bulunduğunu ileri sürmüştü. Nisman, iddialarını parlamentoda açıklaması beklenen günün sabahında evinde ölü bulunmuştu.
Hakkındaki suçlamalara ilk kez doğrudan cevap veren Fernandez, Nisman'ın kendisine yönelik suçlamalarının saçma olduğunu ve uydurma delillere dayandığını belirtti.
Hükümetinin 1994'teki bombalı saldırıyı çözmek için her şeyi yaptığını öne süren Fernandez, olayla ilgili 20 yıldır kimse tutuklanmazken savcı Nisman'ı olaya atayanın eşi ve bir önceki devlet başkanı Nestor Kirchner olduğuna dikkat çekti.
Fernandez, ayrıca 300 sayfalık raporun Nisman tarafından yazılmadığını, hükümetine zarar vermek isteyen bazı istihbarat görevlileri tarafından yazıldığını iddia etti. Fernandez, bu görevlinin istihbarat ajansının aralıkta görevinden alınan başkanı Antonio "Jaime" Stiusso olabileceğini ima etti. Fernandez, Stiusso'nun yerine kendisine yakın bir isim olan Oscar Parrilli'yi getirmişti. Parilli de bugüne kadar Nisman'la bombalama vakası üzerinde yakından çalışan Stiusso da dahil olmak üzere bazı ajanları serbest bırakmıştı.
Fernandez, ayrıca Nisman'ın hükümetine karşı hazırlanan tuzağın parçası olarak öldürülmüş olabileceğini söyledi. İnternette yayınlanan ilk açıklamalarında Nisman'ın büyük ihtimalle intihar ettiğini belirten Fernandez, daha sonra savcının ölümünün intihar olmadığı konusuna ikna olduğunu kaydetmişti.
Nisman ile çalışan ve savcıya yasal olmayan yollarla silah verme suçundan hakkında dava açılan bilişim uzmanı Diego Lagomarsino ile ilgili açıklamalarda da bulunan Fernandez, Lagomarsino'nun ülkedeki en büyük medya kuruluşu olan Clarin'le bağlantılı olduğunu söyledi. Lagomarsino'nun erkek kardeşinin partisinin düşmanı olan Clarin grubunun şirketlerinden birinde önemli bir yönetici olduğunu belirten Fernandez, Lagomarsino'nun Nisman'ın suçlamalarını açıkladığı gün pasaport başvurusunda bulunduğunu açıkladı.
Fernandez, Lagomarsino'nun pasaportuna kendisine yöneltilen ve 6 yıla kadar hapisle sonuçlanabilecek suçlamalar nedeniyle el konulduğunu, bu bilgilerin basın tarafından ortaya çıkarılması gerektiğini ancak kendisine zarar verme planının bir parçası olarak ortaya çıkarılmadığını öne sürdü. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Arjantinli Savcı Nisman'ın Ölümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?