Asırlık Rüya Gerçek Oldu - Son Dakika
Güncel

Asırlık Rüya Gerçek Oldu

Asırlık Rüya Gerçek Oldu

Bursa Büyükşehir Belediyesi, bir asrı aşkın süredir kentin gündeminde yer alan şehir içi elektrikli tramvay hattında, Türkiye'nin ilk yerli tramvayı ile yolculu seferleri başlattı.

15.10.2013 01:18

Başkan Altepe, "Bursalılar, dünya kentlerinin tercih nedeni olan, hava kalitesini artıran ve konforu yaşatan, uluslararası standartların da üzerindeki bu araçları kullanmanın keyfine varacak" dedi.

İpekböceği tramvayının yolculu seferlere başlaması nedeniyle, Kültürpark´ta bulunan ana hangarda kurban kesildi. Kurban kesiminin ardından Kent Meydanı´nda düzenlenen basın toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'nin yanı sıra Milletvekilleri İsmet Su, Tülin Erkal Kara, İsmail Aydın, Hakan Çavuşoğlu ve Bedrettin Yıldırım, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk, Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker, Büyükşehir bürokratları, yüklenici firma temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Konforlu ulaşım başladı

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa´nın tarihi bir gün yaşadığını 110 yıl öncesinden planlanan ve Bursa´nın özlemi olan tramvay hatlarının çalışmasına şahit olduklarını belirten Başkan Altepe, "Artık vatandaşlarımız kendi ürettiğimiz tramvaylarla seyahat edebilecek. Bursalılar, dünya kentlerinin tercih nedeni olan, hava kalitesini artıran ve konforu yaşatan, uluslararası standartların da üzerindeki bu araçları kullanmanın keyfine varacak" dedi.

Bursa´nın kendi araçlarını üreterek Türkiye´ye örnek olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Dönem başında ´Artık tedariklerimizi yurt içinde yapacağız, Türkiye kendi araçlarını üretecek, Bursa da bu konuda örnek olacak´ demiştik. Ve bu söylediğimizi gerçekleştirdik" diye konuştu.

En ufak bir sıkıntı yaşanmadı

Durmazlar Makine tarafından üretilen İpekböceği´nin dünyanın tüm kentlerinde seyahat edebilme yeteneğine sahip olduğunu ve uluslararası testlerin tümünden başarıyla geçtiğini vurgulayan Başkan Altepe, "2 ay süren deneme seferlerinden en güzel sonuçlar alındı. Yurt dışından getirdiğimiz araçlarda sıkıntılar çıkmasına rağmen bu araçlarda en ufak bir sıkıntı yaşanmadı. Bu da işin en güzel şekliyle Türkiye´de yapılabildiğini ortaya koydu" şeklinde konuştu.

İpekböceği tramvayına 0.5 TL´lik ücret mukabilinde binilebileceğini, vatandaşların bu fiyatla konforlu panoramik bir seyahat etme imkanına kavuşacağını söyleyen Başkan Altepe, "İpekböceği´ni kullanacak yolcular, Kent Meydanı´ndan Heykel´e kadar Stadyum Meydanı´nı, Altıparmak Caddesi´ni, Çatalfırın´ı ve Ulucami´yi görebilecekler. Bursa surlarını, Bali Bey Hanı´nı, tarihi belediye ve valilik binalarını, Bursa´nın sil baştan düzenlenmiş caddelerini izleyebilecekler" ifadelerini kullandı.

Sıra diğer hatlarda

Konuşmasında T-1 hattının devamı olan T-2 ve T-3 hatlarıyla ilgili bilgiler de veren Başkan Altepe, T-1 hattının ardından Terminal, Yıldırım ve Çekirge hatlarının da en kısa zamanda devreye alınacağını müjdeledi. Tramvay hatları tamamlandığında kentin tüm caddelerinin metroyla bütünleşeceğini, modern ulaşım sistemlerinin tamamıyla Bursa´yı kuşatacağını belirten Başkan Altepe, "İşte o zaman Bursa, gerçek anlamda bir dünya kenti, marka kent olacak. Ben bu projede emeği geçen herkese; milletvekillerimize, teşkilatımıza, STK´lara, Durmazlar firmasına, bürokratlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Bir sonraki adım hızlı tren

Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz ise, Bursa´da bir ilkin başarıldığını ifade etti. Gösterilen başarının sadece Bursa´ya ait olmadığını, Türkiye´nin gururu olduğunu kaydeden Durmaz, "Bundan sonraki hedef, bu araçları sadece Konya´ya, Diyarbakır´a, Gaziantep´e satmak değil, Berlin´e, Chicago´ya satmak. Ve bundan Bursalılar olarak hep birlikte keyiflenmek" diye konuştu. Durmaz, bir sonraki adımın hızlı tren olduğunu, hızlı trenden sonra da uzay araçlarını üretmek istediklerini ifade etti.

Hepimize hayırlı olsun

AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım da, gelişen ve büyüyen kentlerin en önemli sorunun ulaşım olduğunu hatırlatarak, "Ulaşım sorunlarının çözümü için Bursa çok önemli bir projeyi başlatıyor. Hepimize hayırlı olsun" dedi.

Milletvekili Hakan Çavuşoğlu da 110 yıllık hayalin gerçekleşmesinin heyecanını yaşadığını belirterek, "Son yıllarda yoğun göçün yaşandığı Bursa´da, kent içi ulaşım çok önemli bir bileşen. Toplu taşımanın önemi bir kez daha herkes tarafından gözlemleniyor. Bu tarihi projeye imza atan Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe´ye teşekkür ediyorum. Bursa´nın bu projesinin diğer metropoller için de örnek teşkil edeceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Milletvekili İsmail Aydın, "Bursa caddelerinde raylı sistemin gezmesi bizim için övünülecek durumdur. Bu olay hem kentin hava kalitesinin artması demek hem de lastik tekerlekli araçların trafikten çekilmesi demektir. Emeği geçen herkesi kutluyor, halkımıza hayırlı olsun diyorum" açıklamasında bulundu.

Milletvekili Tülin Erkal Kara, gurur verici hizmet nedeniyle Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile üretici firma temsilcilerine teşekkür etti.

Projeyi ´Milli´ olarak niteleyen Milletvekili İsmet Su ise, "Bursalı işadamlarıyla Büyükşehir Belediyesi´nin ortak çalışması neticesinde böyle bir eser ortaya çıkmış durumda. Bursa´ya ve Türkiye´ye hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Erdem Saker de, Bursalılar´a tramvay hatlarını, raylı sistemi kullanmalarını tavsiye ederek, projede emeği geçen Başkan Altepe ile firma yetkililerini kutladı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar Kent Meydanı'nda bulunan 3 ayrı tramvaya binerek, ilk yolculu seferin turunu attı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Asırlık Rüya Gerçek Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement