Assos Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde - Son Dakika
Güncel

Assos Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde

Assos Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi\'nde

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Behramkale Köyü'ndeki Assos Ören Yeri, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edilmesi kentte sevinçle karşılandı.

05.05.2017 14:29

ÇANAKKALE'nin Ayvacık İlçesi'ne bağlı Behramkale Köyü'ndeki Assos Ören Yeri, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edilmesi kentte sevinçle karşılandı.

Assos Ören Yeri'nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne kabul edilmesiyle ilgili olarak Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıda Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, süreçle ilgili bilgiler aktarırken, Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan da Assos'un UNESCO Dünya Mirasız Geçici Kabulü'nü sağlayan kriterleri anlattı.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, "Assos Ören yerinin kültür mirası listesinde yerini alması için yaptığımız ilgili başvurumuzu Bakanlığımız kabul etti. Bakanlığımızda bu başvuruyu UNESCO Dünya Komisyonu'na gönderdi. Orada da kabul edildi. Tabi burada bir süreç işleyecek. İlk olarak geçici listeye alındı. Bundan sonraki sürecin sonunda ise, daimi olarak kabul gerçekleşecek. Ancak bu süreçte komisyon, Çanakkale'ye gelip, Assos Ören yerini ziyaret edecek. Kriterlere uyup uymadığını denetleyecek. Bunun sonunda ise daimi listeye girecek. Bugün ise ilk adım olan geçici listeye alınmanın heyecanını yaşıyoruz. Listede yer alan 16 destinasyon var. Bunlar arasında Çanakkale'den de Truva Ören yeri bulunuyor. Listeye Çanakkale'den ikinci destinasyon olarak da Assos Ören Yeri girmiş olacak" dedi.

Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, geçen yıl Truva Ören Yeri'nde ziyaretçi sayısının düşerken Assos Ören Yeri'nde ise 2015 yılında 95 bin olan ziyaretçi sayısı, 2016 yılında 115 bine yükseldiğini söyledi. Dokuz, Assos'un Truva'yı ziyaretçi sayısı bakımından geçtiğini söyledi.

ÜÇ KRİTERLE BAŞVURU YAPILMIŞ

Assos Ören Yeri Kazı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan, Assos'un UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınması sürecinin 2014 yılında başladığını, bu yıl ise sonuç alındığını söyledi. Başvurudan yaklaşık bir ay sonra listeye girme başarısının elde edildiğini ifade eden Prof. Dr. Arslan, şunları söyledi:

"Bir antik kentin UNESCO geçici listesine girmesi için 10 kriter bulunmaktadır. Bu kriterlerin 6'sı daha çok doğayla ilgili. Diğerleri ise kültürel mirasla ilgili. Biz başvurumuzu yaparken, 3 kritere girdiğini ileri sürdük. Assos bir Yunan polisi (şehiri) olarak dünyanın korunmuş en güzel örneğidir. Özellikle bizden 150 yıl önce bir çok gezginin ya da Amerikalılar'ın vurguladığı, 'Assos'un Yunan Polis örneklerinin en güzeli olduğu' tezinin doğru olduğunu biz kazılarla bir adım daha ileri götürdük. Özellikle Anadolu'da en erken yazıtlarımız var. Meclis Binası ve Tiyatro'nun Assos'ta inşa edildiğini kesin olarak söyleyebiliriz. Arkaik Çağ'da inşa edilen Anadolu'daki Dor düzeni tapınakların tek örneğinin Athena Tapınağı olması. Herhangi bir mimari yapının tek bir örneği olması şeklinde kriterler var. Bu kriterde akropol üzerindeki Athena Tapınağı önemli. Çünkü bu gördüğünüz, M.Ö. 530 yılında inşa edilen Anadolu'daki tek Dor düzeneğindeki tapınak örneği. Yine bu tapınak, dünyadaki bir çok müzeye parçaları dağılmış olmasına rağmen, yeniden ayağa kaldıracak kadar bütün malzeme veya mimari bloklarında korunmuş olması önemli. Son olarak da Platon'un öğrenciler başta Aristoteles olmak üzere Assos'ta 3 yıl faaliyette bulunmaları kriterlerini örnek gösterdik. Çünkü bildiğiniz gibi Platon'un 6 öğrencisi Assos'a gelerek 3 yıl kaldıklarını biliyoruz. Atina dışında akademinin ikinci şubesini Assos'ta faaliyet gösterdiğini düşünüyoruz. Yine belki de ilk defa dünyada filozoflar tarafından dünyada kısa süreli de olsa bu kentin yönetildiğini görebiliyoruz. Bu aynı zamanda Platon'un ideal devlet teorisinin de kısa sürelide olsa uygulandığını gösteren bir kanıt. Bu kentin, dünya kültür mirası listesinde yer alabilecek kriterleri yerine getiren 3 kriterle özgün bir yer olduğunu da aslında ispat etmek istedik."

Konuşmaların ardından İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Dokuz, slayt sunumu ile Assos Antik Kenti hakkında bilgiler verdi.

Çanakkale'de Truva Ören Yeri, 1998 yılında, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne girmişti.

- Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Assos Unesco Dünya Mirası Geçici Listesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement