Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 97. Yıl Dönümü - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 97. Yıl Dönümü

Atatürk\'ün Kayseri\'ye Gelişinin 97. Yıl Dönümü

Mustafa Kemal Atatürk'ün Heyeti Temsiliye Reisi olarak Kayseri'ye gelişinin 97. yıl dönümü kutlandı.

19.12.2016 13:16

Mustafa Kemal Atatürk'ün Heyeti Temsiliye Reisi olarak Kayseri'ye gelişinin 97. yıl dönümü kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene, Vali Süleyman Kamçı, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Altuntuğ, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri, askerler ve öğrenciler katıldı.

Törende Büyük Atatürk Koşusu'nda dereceye giren öğrencilere madalyaları verildi.

Valilik, Büyükşehir Belediyesi ve Garnizon Komutanlığı çelenklerinin Atatürk Anıtı'na bırakılmasının ardından şehitler için saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Altuntuğ, yaptığı konuşmada, tüm şehitlere rahmet diledi.

Altuntuğ, Atatürk'ün 19 Aralık 1919'da, soğuk ve karlı bir günde Kayseri'ye geldiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Soğuk havaya rağmen Kayserililer, Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarını Çifte Kümbetler önünde coşkulu bir şekilde karşılamışlardır. Kayseri halkı, 'yolunda ölmeye hazırız paşam' sloganlarıyla Atatürk'ün başlattığı milli mücadelenin yanında olacağını tüm benliğiyle göstermiştir. Kayseri halkı, hür ve bağımsız bir ülke için tek yol olarak gördüğü milli mücadele için varını yoğunu seve seve ortaya koymuştur. Gazi Mustafa Kemal 20 Aralık Cumartesi günü Kayseri Belediyesini ziyaret etmiş ve şehrin ileri gelenleriyle bir görüşme yaparak milli mücadeleyi anlatmıştır. Mustafa Kemal'in o çalkantılı dönemde Kayseri'ye gelerek bu şehrin desteğini alması, Kayseri'ye verdiği önemin bir göstergesidir. Gazi Mustafa Kemal daha sonra da toplam beş kez Kayseri'ye gelmiş, milli mücadeleyi başlattığı şehirlerden biri olan Kayseri'de milli sanayi hamlelerini de başlatmıştır."

Kayseri'nin, Cumhuriyet döneminde atılan temellerle bir sanayi kenti haline geldiğini vurgulayan Altuntuğ, ilin aynı zamanda kahramanlar ve şehitler şehri olduğunu belirtti.

1. Dünya Savaşı döneminde ordunun en gözde birliklerinden "Kasap Alayı" olarak da bilinen 44. Alay'ın mekanı olan Zincidere'de, Türk Silahlı Kuvvetlerinin en gözde askerleri bulunduğunu dile getiren Altunuğ, şunları kaydetti:

"Zincidere Komando Tugayı'nın kahramanları, tıpkı ataları gibi vatan savunmasında en önemli görevleri üstlenmektedir. Bu topraklarda eğitim alan askerlerimiz, dün Kasap Alayı olarak 1. Dünya savaşında zaferler elde ederken bugün de komando olarak Kıbrıs Barış Harekatı ve terörle mücadelede kesin zaferlerle gurur kaynağımız olmaya devam etmektedir. Dün nasıl batılı güçleri yenmişse bugün de onların uzantısı olan hain örgütleri yok etmek için mücadelesini kararlılıkla sürdürmektedir. İki gün önce de bu vatanın bölünmez bütünlüğünü hedef alan hain terör saldırısında 14 şehit daha vermiştir. 14 vatan evladı bu milletin bağrındadır. Buradan Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları başta olmak üzere, bu vatan ve aziz Türk Milleti için can veren tüm şehitlerimize seslenmek isterim. Bizlere can vererek, kan dökerek bıraktığınız bu vatanın bekçileri yine canımız ve kanımızdır. Düşmanı yurttan kovmak için kanınızla suladığınız bu topraklar bizim için azizdir. Buradan sizlere ve tarihe söz veriyoruz. Aziz vatanımızda tek bir hain, tek bir terörist kalmayıncaya kadar yılmadan, yorulmadan mücadelemizi sürdüreceğiz."

Meydandaki törenin ardından İbrahim Tennuri Caddesi'ndeki Atatürk Evi ziyaret edildi. Evin önünde TED Kayseri Koleji Vakfı Özel Lisesi öğrencileri tarafından Atatürk'ün Kayseri'ye gelişi canlandırıldı.

Daha sonra öğrencilerin Atatürk'e yazdığı 97 mektup, uçan balonlara bağlanarak gökyüzüne bırakıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Kayseri'ye Gelişinin 97. Yıl Dönümü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement