Atatürk'ün Lise Yıllarındaki Aşkı Filme Konu Oluyor - Son Dakika
Güncel

Atatürk'ün Lise Yıllarındaki Aşkı Filme Konu Oluyor

Atatürk\'ün Lise Yıllarındaki Aşkı Filme Konu Oluyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün lise yıllarında Eleni Karinte adlı kızla yaşadığı iddia edilen aşkı anlatacak film çekilecek.

05.06.2011 11:45

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün lise yıllarında Eleni Karinte adlı kızla yaşadığı iddia edilen aşkı anlatacak film çekilecek. Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan ve Slovenya ortak yapımı filmin çekimlerine başlanacağının açıklanması üzerine Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı, Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, tepki gösterdi. Yrd. Doç. Dr. Atabay, "Yaşanmamış, gerçek payı olmayan, Eleni aşkı senaryodan ibaret" dedi.

Mustafa Kemal Atatürk'ün Makedonya'nın Manastır (Bitola) kentindeki Askeri İdadisi'nde okuduğu 1896-1899 yılları arasında Eleni Karinte adlı bir kızla yaşadığı iddia edilen aşk, bir filme konu olacak. Makedon yazar Deyan Dukovski'nin 'Balkan Ölmemiştir' adlı eserinden uyarlanan ve aynı adı taşıyan filmin çekimlerine başlanacağı haberi film şirketi tarafından açıklandı. Yönetmenliği Aleksandar Popovski'nin yapacağı filmin, yapımcılığını Makedonya'nın 'Kino Oko' şirketi başta olmak üzere Slovenya, Hırvatistan ve Sırbistan sinema şirketleri üstlendi. Makedonya Kültür Bakanlığı'nın da maddi destek verdiği filmle ilgili yapılan açıklamalarda, Mustafa Kemal Atatürk rolünü televizyon dizisi 'Elveda Rumeli'nin oyuncularından Türk asıllı Makedon anatçı Ertan Şaban, Eleni Karinte rolünü Nataşa Şolyak'ın canlandıracağı belirtildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı, Atatürk ve Çanakkale Savaşlarını Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, Atatürk'ün, liseli yıllarında yaşadığı iddia edilen kısa süreli aşkın filme konu olacağı haberi üzerine milyonlarca Türk'ün heyecanlandığını, ancak filmde konu edilecek aşkın gerçekte yaşanmadığını ve sadece bir senaryodan ibaret olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, şöyle dedi:

"Mustafa Kemal Atatürk'ün gençliğinden beri yaşadığı aşklar, kadınlarla ilişkileri ve evliliği kendisi hayattayken de en çok merak edilen konulardan birisiydi. Atatürk'ün ölümünden sonra bazı kadınların onunla ilişkilerinden söz etmeleri veya bazı araştırmacıların onları böyle göstermeleri konuyu daha karmaşık ve gizemli hale getirmiştir. Bunda hiç şüphesiz Atatürk'ün kadınlara verdiği değerin, kadınlara karşı çok nazik ve güleryüz göstermesi ve ancak 2. 5 yıl süren evliliği dışında bekar yaşamasının büyük etkisi vardır. "

"ÇOCUKLUK AŞKI MÜJGAN, GENÇLİK AŞKI EMİNE'DİR"

Yrd. Doç. Dr. Mithat Atabay, yaptıkları araştırmalar, yazılı kaynaklar ve Ulu Önder'in kız kardeşi Makbule Hanım'ın anlattıklarına göre Mustafa Kemal'in çocukluk aşkının, aile dostları Binbaşı Rüknettin Bey'in kızı Müjgan olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Atabay, "Salih Bozok da Mustafa Kemal'in ilk aşkı olarak Müjgan'dan söz etmektedir. Bozok, Mustafa Kemal'in henüz 12 yaşındayken, 8 yaşındaki bir komşu kızına aşık olduğunu, akşamları okuldan sonra evde elbiselerini ütülediğini ve kızı görmeye çalıştığını belirtir. Makbule Hanım, Müjgan'dan sonra Mustafa Kemal'in Hatice adlı bir kıza aşık olduğunu, ancak Hatice'nin annesinin kızını bir subay adayına vermek istemediğinden bu ilişkinin sona erdiğini anlatmıştır" dedi.

Çalışkan bir öğrenci olan Mustafa Kemal'in komşu kızlarına ders verdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Atabay, şunları söyledi:

"Annesi Zübeyde Hanım oğlunun eskiden komşuları olan Selanik Merkez Kumandanı Şevki Paşa'nın kızı Emine'ye matematik dersi vermesini istemişti. Mustafa Kemal annesinin bu isteğini kıramamış ve Şevki Paşa'nın kızı Emine'ye ders vermeye başlamıştı. Emine yakışıklı genç öğretmeni Mustafa Kemal'e aşık olmuş, Mustafa Kemal de buna ilgisiz kalmamıştı. Mustafa Kemal, 1899 yılında 18 yaşında yakışıklı bir Harbiye öğrencisiydi. Emine ile Selanik'te Alatini Köşkü'nün hemen yakınındaki Floka Gazinosu'nda buluşurdu. Burası romantik gençlerin sevdikleriyle baş başa kalabildikleri bir yerdi. Emine, Mustafa Kemal'in Harp Okulu'na gitmek için Selanik'ten ayrılacağını duyunca gözyaşlarını tutamamıştı. Mustafa Kemal, bu gençlik aşkını hiç unutamadı. Daha sonra sık sık tekrarladığı ve söylenmesini istediği 'Eminem'in 15'e vardı yaşı' şarkısı bunun bir göstergesiydi. Emine Hanım hiç evlenmedi. Mustafa Kemal'i daima gönlünde ve kalbinde yaşattı. 1964 yılında (o sırada 77 yaşındaydı) gazeteci yazar Yılmaz Çetiner, Emine Hanım'la Mustafa Kemal üzerine bir röportaj yapmıştı. "

SÖZDE AŞK HİÇ DOĞRULANMADI

Mustafa Kemal'in ilk aşkı olarak Selanik'te Rum asıllı tüccar Eftim Karinte'nin kızı Eleni'den bahsedildiğini, ancak bu konuda yazılı bir kaynak bulunmadığını anlatan Yrd. Doç. Dr. Atabay, şöyle konuştu:

"Şimdi, doğruluk payı olmayan, senaryodan ibaret aşk, filme konu ediliyor. Birlik Dergisi'nin 10 Ekim 1998 tarihli sayısında 'Güzel Eleni. Atamızın Anılarında Yaşayan İlk Aşkı' başlıklı yazıda Melahat Ali, Mustafa Kemal'in de aşık olduğu bu kızla evlenmeyi düşündüğünü fakat Annesi Zübeyde Hanım ile Halası Emine Hanım'ın Mustafa Kemal'i bundan vazgeçirdiklerini öne sürmektedir. Bu iddia Milton Manaki adlı bir filmcinin anılarına dayanmaktadır. Dolayısıyla doğruluğu da şüphelidir. "

Atatürk'ün Sofya'da askeri ataşe iken, aşklar yaşadığını da anlatan Yrd. Doç. Dr. Atabay, "Bulgar Savunma Bakanı Stilyan Kovaçiv'in kızı Mara Dimitrina, Başbakan Radoslov'un kızı Nicolina Radoslavova, Sobranya Meclis Üyelerinden Dino Açkov'un kızı Elena Açkov, Sofya'da Alman Asıllı Madam Hildegard Christianus bu isimlerdir" dedi. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Atatürk'ün Lise Yıllarındaki Aşkı Filme Konu Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement