Avm'lere Oyuncak Domuz Tepkisi - Son Dakika
Güncel

Avm'lere Oyuncak Domuz Tepkisi

Avm\'lere Oyuncak Domuz Tepkisi

Konya'da bazı alışveriş merkezlerinde (AVM) İslam dininin yasakladığı domuzun çeşitli şekillerde yer alması tepki gördü.

03.03.2013 12:23

Konya'da bazı alışveriş merkezlerinde (AVM) İslam dininin yasakladığı domuzun çeşitli şekillerde yer alması tepki gördü.

Konya'da alışveriş merkezlerinde domuzun duvara resmedilmesi ve oyuncağının satılması tepkiyle karşılandı. Bir mağazanın girişinde yer alan çocuk oyun alanında müşterileri karşılayan duvardaki domuz resmi dikkatlerden kaçmadı. Ayı ve bir kaplan ile birlikte duvara resmi çizilen domuzun bir çizgi film karakteri olduğu iddia edildi. İHA muhabirinin görüştüğü firma yetkilileri konuyla ilgili açıklama yapmayacaklarını ancak resmi duvardan sileceklerini bildirdi.

Başka alışveriş merkezlerinde yer alan oyuncak mağazalarında da çeşitli domuz oyuncaklarının satıldığı görüldü. Hayvan figürleri arasında yaban domuzu biblosu, pelüş standında ise küçük ve büyük boyutlarda domuz oyuncağı yer alıyor. İşletmeci firma ile oyuncak mağazasının yetkileri açıklama yapmaktan kaçındı.

"İSLAM DİNİ HOŞ KARŞILAMAZ"

Konya İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, İslam dininin haram kıldığı domuzun çocuklar üzerinden şirin gösterilmeye çalışılmasının doğru olmadığı söyledi. Kur'an-ı Kerim'de birçok ayette domuz etinin haramlığından bahsedildiğini, İslam alimlerinin bu ayetlerden hareketle domuzla ilgili görüşlerinin olumsuz yönde olduğunu vurgulayan Küçük, "Domuzla ilgili her türlü sempati oluşturacak davranışlar dinimiz tarafından hoş karşılanmamıştır. Çünkü günümüzde iletişim araçları insanların zihin altı oluşumlarında büyük etki yapmaktadır.

Yayınların yanı sıra görsel alanlarda da şuur altında konunun işlenmesi önemlidir. Bu yönüyle bu tür figürlerin alışveriş merkezlerinde gerekse çocuk oyuncaklarının satıldığı yerlerde, her nerede olursa olsun çocukların şuur altlarına, zihinlerine bunun sevimli bir hayvan olduğu fikrini yerleştirmeye bizim dinimiz hoş bakmaz" dedi.

İl Müftü Yardımcısı Dr. Hamza Küçük, sadece çocuklar için değil yetişkinlere yönelik dinen yasak olan malzemelerin veya maddelerin sevdirici gösterilmesi, sempati duyulmak için çaba sarf edilmesinin hoş karşılanamayacağını bildirdi.

"AİLELER DİKKATLİ OLMALI"

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç ise müslüman ülkelerde domuza karşı olan olumsuz algının bu tür yaklaşımlarla değiştirilmeye çalışıldığını ifade ederek, ailelere dikkatli olmalar çağrısında bulundu. Bu yönde kendilerine de şikayetler ulaştığını kaydeden Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Dinç, çocukların gelişim döneminde etki altına alınmaya çalışıldığını savundu. Dinç, "Özellikle oyuncak, kırtasiye ürünleri ve giysilerdeki domuz karakterinde çocukların psikolojik gelişimi üzerine etkisi olduğu açık ve bu konuda çok çeşitli şikayetler alıyoruz. Çocukların gelişiminin, karakterinin oluşmaya başladığı yıllardan itibaren etki altına alınması, özellikle çizgi filmlerde kullanılan domuz karakterleri ile diğer ürünlerde kullanılan domuz karakterleri ile domuz üzerinde çocuklarda olumlu bir etki oluşturulmaya çalışılıyor. Gelişen ve ilerleyen Avrupa Birliği müktesebatı süresince domuzun yasalara girmesi kasaplarda et olarak satılması ve diğer ürünlerde yer alması ile birlikte çocukların da kullandığı ürünlerde yer alması gözümüzden kaçmıyor" dedi.

Aileleri dikkatli olmaları yönünde uyaran Dinç, "Ürünlerde kullanılan domuz karakteri o kadar güzel canlandırılmakta ki gerçek hayattaki domuzla hiçbir alakası olmayan figürler yer almakta. Bu da çocuğun zihninde domuzun çok iyi bir hayvan olduğunu, zararlı olmadığı gibi bir takım algılar yetiştirerek gelecekteki algılarında problemlere yol açmaktadır. Kapitalist ekonomilerde pazarın genişlemesi için Türkiye gibi ülkelerde domuza karşı olan algının zayıflatılarak yeni bir algı olması için bu tür yollara gidildiğini düşünüyoruz" diye konuştu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Avm'lere Oyuncak Domuz Tepkisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement