Aya Haralambos Kilisesi'nde Restorasyon Bitiyor - Son Dakika
Güncel

Aya Haralambos Kilisesi'nde Restorasyon Bitiyor

Aya Haralambos Kilisesi\'nde Restorasyon Bitiyor

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 1832 yılında bir Rum Ortodoks ibadethanesi olarak inşa edilen Aya Haralambos Kilisesi'nde, restorasyon çalışmalarında sona gelindi.

07.11.2011 11:57

İzmir'in Çeşme İlçesi'nde 1832 yılında bir Rum Ortodoks ibadethanesi olarak inşa edilen Aya Haralambos Kilisesi'nde, restorasyon çalışmalarında sona gelindi. Çalışmaların 31 Aralık 2011'de bitmesi planlanıyor.

Çeşme Belediyesi, İnkılap Caddesi üzerindeki Aya Haralambos Kilisesi'ndeki restorasyon çalışmaları için 21 Haziran 2010 tarihnde İzmir Valiliği'ne başvurdu. Beklenen ödeneğin 18 Ağustos 2010'da çıkması üzerine ihale aşamasına geçildi ve Umart Mimarlık Mühendislik İnş. Taah. Tic. Ltd. Şti. 1.627.218 lira ile ihaleyi kazandı. Bu bedelin yüzde 95'i İzmir Valiliği İl Özel İdaresi tarafından, yüzde 5'i ise Çeşme Belediyesi bütçesinden karşılandı.

Çeşme Belediyesi Fen İşleri Müdürü Fatih Taylan, Aya Haralambos Kilisesi'nin uzun yıllar Çeşme'nin gündeminde olduğunu, esnaf tarafından burasının bir cazibe merkezi haline getirilmesi talebinin her fırsatta dile getirildiğini söyledi. Restorasyon sırasında zemindeki betonun kaldırılması sonucunda ortaya çıkan özgün döşeme ve bu döşemenin apsisteki kotlarının mevcut projeden farklı olduğunun anlaşıldığını kaydeden Taylan, "Durum, İzmir 1 No'lu Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na bildirildi. Koruma Kurulu'nca, zemin döşemesi ve narteksten galeri katına çıkışı sağlayacak merdivene ilişkin alternatif önerileri istendi. Şimdi zemin döşemesi ve merdiven gibi bazı detayların projesi çiziliyor. Onayın ardından restorasyon bitirilecek. Daha sonraki aşamada yapacağımız iş ise aydınlatma için aparatlar alarak montajlarını yapmak. Bütün bu işlerden sonra restorasyon tamamlanmış olacak. Tahmini iş bitim süresi 31 Aralık 2011. Hedefimiz Uluslararası Mimarlık Ödülü olan Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü Çeşme'ye getirmek" dedi.

PATRİK BARTHOLOMEOS YAKIN TAKİPTE

Aya Haralambos Kilisesi'nin bir kültür merkezi olarak mı, yoksa başka amaçlarla da kullanılıp kullanılmayacağına restorasyon bitiminden sonra karar verileceğini belirten Taylan, bu restorasyonla Çeşme merkeze bir hareket geleceğini vurguladı. Taylan, "Bu güzel çalışma Çeşme'de inanç turizminin de başlamasına neden olacak. Daha restorasyon başlamadan önce, sadece düşüncesi bile buraya turist gelmesine neden oldu. Şu an yabancı turistler kiliseyi ziyaret ediyor. Sakız Adası da buradaki çalışmaları ilgili yerlere ulaştırıyor. Atina takip ediyor, Fener Rum Patriği Bartholomeos takip ediyor, herkes bu restorasyonu izliyor. Sürekli, 'Ne safhada?' diye soruyorlar. Buradaki çalışmalar ile ilgili Sakız Adası'na gönderdiğim fotoğraflardan onlar da işin nasıl yürüdüğünü, nasıl gittiğini takip ediyorlar ve bunu da gazetelerinde basıyorlar. Böylece buraya gelen insan sayısı da artıyor. İnanç turizmiyle İnkılap Caddesi'ne de büyük bir hareket geleceğini tahmin ediyorum" diye konuştu.

ÇEŞME'DE AYİN, SAKIZ'DA CUMA NAMAZI

Çeşme İşadamları Derneği (ÇEŞİAD) eski başkanlarından ve aynı zamanda kilise karşısında giyim ve hediyelik eşya mağazası sahibi olan Şakir Karadede, İnkılap Caddesi'ne yani Çeşme merkeze bir hareket gelebilmesinin yolunun, Aya Haralambos Kilisesi'nin belirli günlerde Ortodoks ayinlerine açılmasından geçtiğini söyledi. Karadede, "Aya Haralambos Kilisesi'nin ardından Sakız'da kale içindeki Bayraklı Camii'nin de restorasyonu yapılsa, bunu da krizdeki Yunanistan'a bırakmadan, örneğin İzmir Ticaret Odası üstlense. Cuma günleri bir imam sabah Sakız'a gidip cuma namazı kıldırıp akşama geri dönse. Aynı şekilde pazar günleri de Sakız'dan bir papazın gelip Aya Haralambos Kilisesi'nde 300 - 500 Ortodoksun katılacağı ayin yaptırsa fena mı olur? Buradan giden Türklerin Sakız esnafına, Sakız'dan gelen Yunan dostların Çeşme esnafına katkısını düşünebiliyor musunuz? Ayin sonrasında Çeşme çarşıda, sahilde, Dalyanköy'de, Çiftlikköy'de, Ilıca'da, Alaçatı'da dolaşan 500 Yunan turisti hayal etmek bile güzel değil mi?" dedi. - İzmir/ Çeşme

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aya Haralambos Kilisesi'nde Restorasyon Bitiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement