Ayvadan Cezerye Yaptılar - Son Dakika
Güncel

Ayvadan Cezerye Yaptılar

Ayvadan Cezerye Yaptılar

Genelde Havuçtan Yapılan ve Sevilen Bir Tatlı Türü Olan Cezeryeye Kocaeli'den Rakip Çıktı.

06.02.2011 14:45

Genelde havuçtan yapılan ve sevilen bir tatlı türü olan cezeryeye Kocaeli'den rakip çıktı. Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Eşme bölgesi ayvalarından yeni imal edilmeye başlanan ayva cezeryeleri beğenildi. İlçe kaymakamlığının desteğiyle seri üretimine başlalan ayva cezeryesinin patenti de alındı.Kocaeli'nin yeni ilçelerinden Kartepe Kaymakamı Mustafa Ünaldı'nın, Eşme ayvasının değerlendirilmesi amacıyla yaptığı girişimler sonucu önce deneme amaçlı imalatı yapılan ve yüzde 75'i ayva olan cezerye beğenildi. İzmit'in en eski pişmaniye üreticilerinden Can Pişmaniye firmasının tesislerinde seri üretimine başlanan ve fazla yaygın olmasa da şimdilik belirli işyerlerinde satılan ayva cezeryesi için diğer illerden de sparişler gelmeye başladı.

Havuçtan yapılan cezeryeye oranla yenildiğinde ağızda mayhoş bir tat bırakan ve ayva lezzetinden de birşey kaybetmeyen ayva cezeryesi şuanda cevizli ve fındıklı olarak üretiliyor. Seri üretime geçen Öz Can Pişmaniye sahibi Yaşar Can Kaymakamlıktan kendilerine bir teklif geldiğini ve deneme üretimi yaptıklarını belirterek, "Bunun patenti Kartepe Kaymakamlığına ait. Eşme de bildiğiniz gibi en lezzetli ayvaların üretildiği bir yer. Ayvalar burada yurtdışına da ithal ediliyor. Büyük bir bölümü de iç piyasada tüketiliyor. Bir çok ayvada elde kalıyordu. Bundan böyle ayvalar elde kalmayacak. Çünki ayva cezeryesi tutuldu. Deneme niteliğinde pişmaniy ile birlikte ihracat yaptığımız ülkelere de göndereceğiz. Orada da tutulursa önemli bir ihraç ürünü olur." diye konuştu.

Ayva cezeryesinin 500 gramlık ambalajlı paketi 8 Tl, 150 gramlık 2 Tl, yaprak cezerye türündeki tadımlık ürünler de 1 Tl den satılıyor.

Yaşar Can Eşme ayva cezeryesinden elde edilecek gelirin bir kısmının Kartepe'de yoksul çocukların eğitimine harcanacağı da bildirildi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ayvadan Cezerye Yaptılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement