Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt, Türkiye'deki mevcut fiber ağının ulusal düzeyde bir dijital altyapı sunmak ve evlere kadar genişbant hizmeti götürmek için yeterli olmadığını belirterek, "Ülke olarak, gerek şehir içlerinde gerekse şehirler arasında daha fazla ve yeni fiber döşenmesine ihtiyacımız var" dedi.
Öğüt, B20 Dijital Ekonomi Konferansı'nın "Dijital Ekonomiler: Ezberbozan Teknolojiler ve Regülatif Sorunlar" başlıklı oturumunda, "ezberbozan teknoloji" olarak genişbant teknolojilerinin rolüne dikkati çekti.
Günümüzde teknolojinin iş yapma şekillerini kökten değiştirdiğini anlatan Öğüt, "Teknoloji eski yöntem ve yaklaşımların yerine geçerek ezberbozan bir rol üstleniyor. Bu kapsamda, dijitalleşme, özellikle de mobil iletişim teknolojileri, ekonomide ve kurumsal yaşamda kritik değişiklikleri beraberinde getiriyor. Bugün, mobil internet, gelişmekte olan ülkelerde milyarca insanı bağlantılı dünyanın bir parçası haline getirirken, bulut teknolojileri de dünya çapında kurumların bilgi işlem harcamalarında 3 trilyon dolarlık verimlilik sağlama potansiyeline sahip bulunuyor, gerek kurumlar gerekse bireyler için yeni online ürün ve servislerin oluşturulmasını sağlıyor" bilgilerini verdi.
Hızla gelişen "nesnelerin interneti"nin ise, insanları fabrikada ürün hattının uzaktan izlenebildiği bir geleceğe hazırladığını belirten Öğüt, "Kısacası dijital teknolojiler, mevcut durumu kökünden değiştirme potansiyeli taşıdığından, 'ezberbozan teknolojiler' olarak karşımıza çıkıyor ve nüfuz etmediği kurumları deyim yerindeyse, bir ölüm kalım meselesiyle karşı karşıya bırakıyor" ifadelerini kullandı.
"Kurumları yarına hazırlıyoruz"
Hızla gelişen "ezberbozan teknolojiler" konusunda kurumlara yol göstermek üzere Accenture ile birlikte güçlü bir araç geliştirdiklerini söyleyen Öğüt, şöyle devam etti:
"Global uygulamalarımızın bir parçası olarak geliştirdiğimiz 'Yarına Hazırım Platformu' ile kurumlara dijitalleşme yolculuğunda rehberlik ediyoruz. Oluşturduğumuz anketlerle küçük ve orta boy işletmeler ile büyük boy işletmelerin yanı sıra kamu sektörünün de dijitalleşme endeksini ölçerek onlara dijital dünyanın neresinde olduklarını gösteriyor ve bir yol haritası sunuyoruz.
Bugüne kadar 35 bini aşkın firma dijitalleşme endeksini hesapladı. Son bir yılda Türkiye'nin dijitalleşme endeksini yüzde 48'den yüzde 53'e çıkardık.
Kurumlara, bulut bilişim alanında çözüm sunuyoruz. Türkiye'nin en büyük veri merkezi olarak 80 milyon lira yatırımla kurduğumuz Vodafone Bulut Teknolojileri Üssü ile veri işleme ve depolama alanında çözümler geliştiriyor, her ölçekten işletmeye iş yönetimi ve yatırımın geri dönüşü konularında önemli avantajlar sağlıyoruz."
"Fiber altyapı için global pratiklere bakılmalı"
"Ezberbozan teknolojiler"in uygulanabilmesi için güçlü regülasyonlara ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Öğüt, başta devlet olmak üzere ekosistemdeki tüm oyuncuların dijitalleşmenin yaygınlaşmasında önemli rol üstlendiğini kaydetti.
Devletin, kamu-özel sektör iş birliğine dayalı bir modelle en iyi genişbant erişiminin sağlanmasına yardımcı olması gerektiğini anlatan Öğüt, "İlk etapta gereken, hiç kuşkusuz, fiber altyapı... Türkiye'deki mevcut fiber ağı, ulusal düzeyde bir dijital altyapı sunmak ve evlere kadar genişbant hizmeti götürmek için yeterli değil. Ülke olarak, gerek şehir içlerinde gerekse şehirler arasında daha fazla ve yeni fiber döşenmesine ihtiyacımız var" diye konuştu.
"Kurumların artık esnek olması gerekiyor"
"Dijitale Giden Perspektif" başlıklı oturumda konuşan Türkiye Bilişim Vakfı Başkanı ve Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Faruk Eczacıbaşı, dünyada teknoloji dolaşımının arttığını söyledi.
Şiddetli bir rekabet ortamının içinde olduklarını ifade eden Eczacıbaşı, "Hükümetlere bizim burada farklı bir tutuma ihtiyacımız olduğumuzu söylüyoruz. Bu bütün ülkeler için geçerli. Bu değişim o kadar hızlı bir şekilde hayata geçiyor ki planlama aşamasının yerine esnek kurumlara ihtiyaç duyuyoruz. Kurumların artık esnek olması gerekiyor. Bu esneklik ülkeler için, şirketler için, her türlü yapı için geçerli. Sınırlar ötesi iletişimden bahsediyoruz" değerlendirmesini yaptı.
"Dijital ekonomi rekabeti en fazla inşaat sektöründe"
Eczacıbaşı, dijital ekonominin en büyük rekabetinin görüldüğü alanın inşaat sektörü olduğunu kaydederek, şöyle devam etti:
"Öte yandan 'Buradaki asıl mesele nedir?' diye bakacak olursak; son derece sağlam geniş bantlı altyapının inşa edilmesi gerekiyor. 'Eğer enerji ya da yol inşası bir ülkenin damarlarını oluşturuyorsa geniş bantlı iletişim de sinir sistemini oluşturuyor' diyebiliriz. Tam donanımlı altyapıya ihtiyaç var. Altyapıdan tutun, kurallara,düzenlemelere kadar, üstüne bir de STK'ların inşa edilmesi gerekiyor. Ve bütün bunların ortaklaşa çaba gerektirdiğini de söylemem lazım. Hem özel sektörde hem de politika yapıcılar nezdinde böyle bir iş birliğine ihtiyaç duyuyoruz."
Son Dakika › Güncel › B20 Dijital Ekonomi Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?